Ostatnio przegladajac paczki gier dolaczone do archwum gier z atarionline znalazlem pare ciekawostek.
Sa to stare, nieznane mi wczesniej tytuly, ale wyprzedzajace swoja epoke nowatorskimi efektami:
1. W katalogu "inne" > "paczki gier" > "games" > games31.atr znajdziemy pozycję bodajze z 1983 lub 1984 roku, pt CaptureFlag.
Wedlug mnie jest to atarowski protoplasta pctowego hitu "Wolfenstein 3D". Mamy labirynt 3d, w którym mozna poruszac sie, obrocic o dowolny kąt, stanąć, zrobic krok - pelna swoboda ruchu znana z wolfa. Sciany nie sa teksturowane, ale calosc i tak bardzo dobrze wyglada i calkiem plynnie chodzi. Kto wie, czy bazujac na silniku tej gry nie daloby sie zrobic rewelacyjnego tytulu - moze dolozyc prostych przeciwnikow na sprajtach i mamy strzelanke 3d.
2. Na innym dysku w tym katalogu (nie pamietam numeru) jest dziwna gra Up4Grabs. Nie wnikałem, o co w niej chodzi, ale jest tam widoczny szescian - druciak z wypelnionymi scianami, co wiecej, sa one teksturowane literami. Szescian chodzi calkiem ok, jedynie perspektywa jest zle policzona, albo pominieta, wyglada to nieco dziwnie, ale to przeciez 1984 rok. W demach takie rzeczy na atari pojawily sie chyba dekade pozniej.
Te tytuly warto zobaczyc, sa ciekawe, a malo znane. Daja do myslenia.
Ogolnie w paczkach gier o ktorych pisalem jest tez sporo dziwadel, np. gra LIFESPAN - najdziwniejsza, jaka dotychczas widzialem. Nie wyroznia sie efektami, czy nowatorstwem, ale kompletnie nie wiadomo czym jest bohater, oraz jakie ma zadanie. "Levele" gry chyba w jakis sposob maja odzwierciedlac etapy zycia czlowieka (?). A moze to jakis program edukacyjny? Spora zagadka, przyznam, że nie mam pojecia, o co moglo chodzic autorom. Ale polecam jako zagwozdke.