XRay: Nawet jeśli ci "inni" tak postąpią, no to co?! Każdy ma prawo oceniać wedle własnych kryteriów. Bo idąc twoim, XRay tokiem rozumowania, to należy prace wyświetlać bez koloru, bo jakiś antykomunista obniży ocenę, jak na obrazju będzie za dużo koloru czerwonego... Jeden ma prawo nie lubić koloru czerwonego, drugi grafiki czarno-białej, trzeci interlace (bo męczy wzrok), a czwarty konwersji. I nawet nie musi się z tego tłumaczyć.
Nie podoba mi się, że mówisz o "nieuczciwym ocenianiu". Zdefiniuj najpierw "uczciwe ocenianie". Czy jest to: wybór pracy lepszej? czy wybór pracy którą się uważa za lepszą? Jeśli to piersze, to musisz z góry poinformować ludzi, która jest lepsza. Jeśli to drugie, to każdy ma prawo do włąsnych kryteriów oceny. I nie masz prawa nazywać ich "nieuczciwymi".
Ciekawe, że słyszałem tyle głosów, że konwersja to normalny i w porządku sposób pracy. To czemu od tych samych osób słyszę obrażone pretensje o nazwę "conversion compo", czemu te osoby nie chcą publicznie powiedzieć, jakie metody pracy stosują?
A tymczasem niektórych może to interesować ze względów technicznych. Albo innych, a z jakich to już ich sprawa.
Powiem, że prawie mnie przekonaliście, że to Vasco i ja (i paru innych) jesteśmy fanatycznymi konserwatystami... Ale ja jesztem gotów uzanć cudze podglądy i przynajmniej próbować zmienić swoje zapatrywania. Niestety, to ty XRay okazujesz się tu nieprzejednanym fanatykiem (chociaż trzeba ci przyznać, że jesteś w swoim obozie jedyną osobą naprawdę konsekwentną w swoich poglądach - i za to szacunek).
McGyver: dla mnie sprawa, czy w przypadku jednego kompo będą wyświetlane informacje o użytym sofcie, czy nie, jest sprawa zasadnicza, dlatego stwierdzenie, że "o tym rozstrzygniemy później" nie ma sensu.
Co do uczciwości podawanych informacji, to ciekawe, że masz tak wysokie mniemanie o kompetencji atarowców w ocenianiu, a tak niskie o ich uczciwości. Ja akurat odwrotnie. Zawsze ktoś będzie łamać prawo, ale to nie znaczy, że lepiej nie ustalać żadnego prawa. Nawet jeśli ktoś oczuka czasem, to moim zdaniem będzie to margines. A poza tym dla ciebie nie ma znaczenia, jak była robiona praca, to czemu się tym przejmujesz? To raczej ja powinienem się tym martwić.
Muzyka. Zgadzam się w zasadzie, że albo MOD compo puszczamy razem z syntetykami (na pokeyu, oczywiście), albo łączymy z msx compo na ST. Oczywiście, jeśli większość tak zdecyduje. Kategoria covox compo powstała, żeby zwiększyć popularność tego urządzenia - w tej chwili ten argument już nie ma zastosowania.
Teraz zaległe, mniej ważne odpowiedzi:
Dracon:
> z mp3 sobie drwiłem trochę... Doskonale czuję temat, tylko stosuję troszkę ironii...
Tak, ale wcześniej uparcie twierdziłęś, że nie rozumiesz pytania. Więc odpowiedziałęm jeszcze raz. Ironicznie, oczywiście... :P
XRay:
>Oj Jurgi Jurgi...
Cholera, jak to czule zabrzmiało...
>co ma cover na msx compo wspolnego z grafika rysowana na pc ??
Nie ma nic i ja nic takiego nie twierdzę. TEn kawałek mojego tekstu był odpowiedzią na post Dracona i jego podobnie absurdalną (dla mnie) wypowiedź. Jeśli komentujesz, post, który jest odpowiedzią na inny post, to zadaj sobie trud przeczytania również tego wcześniejszego postu, unikniemy w ten sposób nieporozumień, ok?
>A co do mp3 na atarce ...
No i wreszcie ktoś odpowiedział na to proste pytanie. Jesteś XRay jedyną w pełni konsenwentną i odważną osobą w tym towarzystwie. Inni woleli schować głowę w piasek przy pierwszym trudniejszym pytaniu (podchwytliwym - trzeba przyznać). Tym samym ogłaszam, że uznaję twój punkt widzenia - i dlatego jestem nawet gotów skorygować swoje poglądy. Szkoda tylko, że tak obawiasz się publicznego ogłaszania technik pracy - tu się albo kończy twoja konsekwencja, albo zaczyna fanatyzm. Nie rozumiem tego - może mi dokładniej wyjaśnisz. Argumenty o nieuczciwym ocenianiu są nonsensowne - jak ktoś bdzie chciał, to i tak np obniży ocenę wszystkim TIPom, albo interlace'om, etc. POza tym są cokolwiek obraźliwe...
>A tak wogóle to proponowalbym aby o losach gfx compo zdecydowali sami zainteresowani, czyli ci ktorzy rysuja, pixluja, i wiedza co w trawie piszczy
A kto będzie decydował, kto ma decydować? Ty?
-Wóda za painterek do TIPa: jeśli będę miał kasę, to sam coś dorzucę.
[/b]