Tu YeRZmYeY i wielki i długi nos pi-Nokia::
Więc tak;- proponuję do listy dodać kilka mniej, lub bardziej istotnych spraw:
* Obsługa podkatalogów;- co w erze, gdzie większość już chyba ludzi (?) ma twardziele.. .Chodzi w opcji Load/Dir/Save - jak dla mnie jest to bardzo istotna i myśle rozwojowa sprawa. Dla przykładu jeśli na HDD mam kilkadziesiąt posortowanych wg. np. nazwisk/itp modułów TMC poupychanych po iluś tam katalogach ... każda zmiana katalogu optymalnie wiąże się z wyjściem z TMC i ponownym odpaleniem. Proszę nie inputować (hasz16- bez znaku zapytania - Lewis?) mi tu zmiany katalogu poprzez podanie ścieżki przy load;- bo i tak się to w większości przypadków nie zmieści... i jest nieco;- jak by to powiedzieć "nie eleganckie". :D :D a do tego nieco archaiczne.
* Sprawa następna;- choć mniej ważna;- może dla oszczędności miejsca na ekranie; rozszerzyć ekran z 40 do 42 znaków - tak jak jest to rozwiązane w NEO TRK. Dwa znaki nie zając; nie uciekną... :D :D
* ...no i na koniec; opcjonalna możliwość (przełączana jakimś skrótem) przy edycji patternu odtarzania równocześnie wszystkich kanałów będących na aktualnej pozycji w songu. Jeśli w opisanej sytuacji na danej pozycji w songu edytowany pattern nie istnieje, to opcja pozostaje nie aktywna. Oczywiście należy mieć też na względzie aktywne w danej chwili kanały (Schift+>1...8<)
* A może obwiednie instrumentu umieścić w skrolowanym oknie - tak jak na to miejsce np. w SoundTrackerze (ASF), czy BlackMagicComposer...
* Rzecz bardzo ważna!!! Proszę autora o nie pakowanie nowej wersji TMC!!! To jest np. powód, dlaczego nie używam MP16 tylko 2.0b (ponoć bug free ... Mac?). Wersja niepakowana odpala się ok.2s. 1.6 - ...nie pamiętam, wiem tyle że zbyt długo; cóż może jestem niecierpilwym człowiekiem (o ile można tak założyć z racji na nieco drewniany materiał kompozytowy).
Dobra;- tera Yerzmyey:
Patrząc z zwenątrz to wygląda to różnie. Chodzi mi konkretnie o to, że jeśli mają przychodzić jacyś nowi muzycy z zewnątrz, to tracker musi być w miarę przystępny, tj. podobny to standardowego systemu - Amiga (ProTracker itp).
Od jakiegoś czasu mam stację podłączoną do mojej 800tki (Pinokio stacyjkę pożyczył, bo zjebana już kompletnie, więc mu nie szkoda) i badam TMC.
No cóż, w trackach przydało by się dodać więcej komend. Głównie chodzi o portamento/vibrato.
Jak już być może wspominał Pinokio (Buratino), było by bardzo dobrze, gdyby podczas edycji patternu (czyli tutaj: jednego kanału) przy wpisywaniu kolejnych dźwięków było słychać od razu wszystkie pozostałe instrumenty, w pozostałych kanałach na liście edycyjnej. Oczywiście OPCJONALNIE.
Na koniec Pinokio mówi, żeby była możliwość wywołania HELPa w czasie edycji utworu (na przykład - ku zaskoczeniu wszystkich - klawiszem HELP). Tak jest w NeoTrackerze.
Amen.
Kontakt: pin@usdk.pl