RasPI jest fajne, ale w moich wymaganiach jest:
- (e)SATA i/lub USB 3
- Ethernet 1Gbit
Opcjonalnie:
- HDMI
Możecie coś dobrego polecić?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Tydzień na oddanie głosu w FUJICUP! Głosowanie potrwa tylko do 22 lutego 2025...
TURGEN 9.3.1 Najnowsza wersja oprogramowania TURGEN wprowadza kilka istotnych ulepszeń.
FujiCup 2024 - głosowanie Wystartowało głosowanie w tegorocznej edycji konkursu FujiCup.
IX. Basque Tournament of Atari 2600 31 stycznia Euskal Retro Association zorganizowało IX. Baskijski Turniej Atari 2600.
Rogul 1.0f Poprawki i nowe funkcje
atari.area forum » Bałagan » Alternatywa dla Raspberry PI
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
RasPI jest fajne, ale w moich wymaganiach jest:
- (e)SATA i/lub USB 3
- Ethernet 1Gbit
Opcjonalnie:
- HDMI
Nie wiem czy jest to dobre. Nie miałem możliwości używać tego hardware'u. Jedyny o którym wiem i jest zbliżony do twoich wymagań jest Arndale Board. Jedyny minus to FastEthernet.
Byłoby ok, ale Ethernet 1Gbit jest mi konieczny.
żadne z poniższych nie ma sata czy usb3 ale są ciekawą alternatywą dla RPI
http://dx.com/p/nx003ii-android-4-1-1-d … ver-182786
http://dx.com/p/android-4-0-mini-pc-goo … -gb-145525
(e)Sata/usb3 są niezbędne żeby mieć w miarę szybki (i pojemny) storage. No i wolałbym coś działające pod bardziej vanilla Linuxem.
Mógłbyś jeszcze sprecyzować do jakiego zastosowania tego potrzebujesz, (media server ?) i jak istotny jest rozmiar i cena.
Hmm, w weekend widziałem u jellonka takie małe cudo które na pewno miało SATA ( właśnie bodaj 3, ale głowy nie daję, bo nie pamiętam :P ) i oczywiście jakiegoś Etherneta.
Nazwy nie pomnę, więc niech się jellonek przypomni z nazwą, bo sam się nad tym zastanawiam :)
to co ja mam to cubieboard. tym sie rozni od innych tego typu rozwiazan ze ma wyprowadzony kontroler sata (o ile sie orientuje to sata1 dokladniej mowiac) + ethernet (100Mbit) a nie wifi jak wiekszosc "dongle". do tego ma cala maaaaase GPIO wyprowadzona (w tym pelna vga na nich). HDMI (lub micro hdmi + przejsciowke) ma chyba kazda z takich plytek (mam jeszcze mk808 - mocniejszy proc, grafika lepiej taktowana, ale... brak sata (tylko karta sd/wbudowany flash) i brak ethernetu - mocno kucaja...)
ps. do cubie nosnikiem lepszym niz sata jest emmc. drogie jak cholera, ale i gabaryty mniejsze i transfer (ponoc 100x sd class 10) mniej problematyczny (nie kazdy kernel z "gotowcow" obsluguje sata).
No i wolałbym coś działające pod bardziej vanilla Linuxem.
kazda z takich plytek (z ktorymi sie spotkalem) majacych standardowo na pokladzie andka - dziala pod debianem i ubuntu.
domyslam sie ze zastosowaniem ma byc NAS, wiec mozliwosci graficzne Adama nie obchodza. ethernet 1Gbit - nie spotkalem sie z takimi plytkami, ale moze i sa... podobnie z usb3 - te co kojarze to tylko usb2.
Jak NAS to żadne z tych maleństw nie wyrobi. IO za słabe więc i Gigabitowa karta mija się z celem. Też się długo zastanawiałem nad podobnym problemem i kupiłem wkońcu HP Proliant MicroServer. Trafiają się na nie fajne promocje typu cashback :)
Ale wielkością niestety przegrywa.
Chcę z tego z robić mały domowy media server i domowy NAS. Dlatego potrzebny jest 1GBit eth i storage na tyle szybki żeby to wysycić.
Jako osoba siedząca w ARM wymienię może kilka opcji
Szybki storage w sensie SATA lub USB3 to dzisiaj masz do wyboru mało co w rozsądnej (tańszej od PC) cenie. W grę wchodzą Exynos4210 (SATA) lub Exynos5 (USB3, SATA) ale oba nie mają 1GbE niestety.
Poszukaj Dreampluga, Sheevapluga/SATA - czegoś z tego typu. Były modele z ESATA i 1GbE.
Ja bym sie w takie gowienka nie bawil (zaluje kupna raspberry pi). Polecam sie zastanowic nad plyta mini itx z przetwornica DC.
Chcę z tego z robić mały domowy media server i domowy NAS.
W domu jako NASa używam produktu Synology (DS211j). Bardzo wydajny sprzęt ze świetnym IMO firmwarem. Nowa wersja DS213air (z rodziny DS2xx) ma wydajniejszy procesor i USB3, raid i takie tam. Niezawodny NAS w dobrej cenie (w porównaniu do innych rozwiązań).
hsimpson: fajne, ale ja szukam czegoś działającego pod Linuksem tak abym mógł to psuć we własnym zakresie :)
A co jest dla Ciebie priorytetem oprócz SATA i GBLan ?
Rozmiary, pobór prądu, RAID i storage, cena czy jeszcze co innego ?
Heh
- 1GBit Lan
- SATA (czyli storage)
- Linux (aby móc samemu to psuć)
Zakładam że takie urządzenie będzie i tak miało mały pobór prądu (w porównaniu do typowego kompa).
http://www.ebay.co.uk/itm/Intel-DN2800M … 19ce7d1299
od kilku lat mam NAS Synology DS209 z ktorego jestem bardzo zadowolony ,
ale ostatnio zastanawialem nad kupnem czegos w stylu DS4...
jednak przypadkowo wpadlem na wynalazek HP Proliant MicroServer
" serverek kosztowal 200 eur " 300 eur przy zakupie - 100 eur zwrot HP ( specjalna promocja )
co w cenie :
- AMD Turion II Processor Model Neo N40L (1.50 GHz, 15W, 2x 1MB Level 2 cache)
Chipset: AMD RS785E/SB820M
- video : ATI Mobility Radeon HD 4200 - 128Mb , 1920x1200 @ 60Hz via port VGA
- memory : 2x DIMM slots DDR3 , 2x 1gb fabrycznie
- media : chip AMD SATA II 300 (3Gbps) RAID 0, 1
- 4 kieszenie na twardziele 3.5 sata ( jeden dysk sata 250Gb w cenie komputera )
- network : NC107i PCI Express Gigabit Ethernet, Wake on LAN (WoL) et PXE
- slots : Slot 1: PCI-Express Gen 2 x16
Slot 2: PCI-Express Gen 2 x1
Slot 2-2: PCI-Express x4
- USB 2.0 only ( x7 gniazd )
- PSU 150w
jako OS wsadzilem OMV ( http://www.openmediavault.org ) , mozna instalowac , Linuxy , Windy ...
wiec mam aktualnie dwa NASy z ktorych jestem bardzo zadowolony
francuska strona o HP Proliant MicroServer
http://forum.hardware.fr/hfr/Hardware/m … 8322_1.htm
fajne, ale ja szukam czegoś działającego pod Linuksem
Firmware Synology to Linux z przyjaznym GUI. Mimo to, to nadal Linux z dostępem do konsoli i z możliwością grzebania :-)
jesli to koniecznie musi byc 1Gbit + sata3 to army odpadaja.
sa za to do tego "maluchy" na przeroznych odmianach x86.
Zdecydowałem się w końcu zakupić RasPI + jakiegoś domowego NASa.
szkoda... rpi ma przech*jowe bebchy i obciachowo malo ramu, co przeszkadza gdy sie chce pogrzebac pod linuksem...
szkoda ze sie nie zdecydowales na cubieboard...
cubieboard jest lekko licząc dwa razy droższy no 'sold-out'.
widze ze po ptokach ale polecam to co bitman. te male hapeki sa swietne.
U siebie na tym HPku mam postawiony Nas4Free z ZFS i RAID-Z - POLECAM - Szczególnie jak ktoś ma do przechowania dane nieco cenniejsze niż filmy.
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Bałagan » Alternatywa dla Raspberry PI
Wygenerowano w 0.032 sekund, wykonano 49 zapytań