1

Witam!

Temat był już na pewno wałkowany między innymi przez Sikora, ale ZTCP zaginął gdzieś w gąszczu innych dyskusji. Otóż po wczorajszej gadce na #atari8 i po dzisiejszej dyskusji z gostkiem o xywie FireFlyST (greetz!) na tym samym kanale stwierdziłem, że skoro scenie brakuje wyzwań - to mam taką sobie propozycję...

ale do rzeczy:

1) Produkcja taka (demo, intro, gra,...) miałaby chodzić na każdym ATARI (od modelu 400 w górę), zatem nie mogłaby zajmować w pamięci więcej niż 16kB.
2) Możnaby było rozważyć 2 warianty tego Compo - z użyciem CTIA (czyli specjalne tryby w większości odpadają) lub GTIA (kaszanka na maszynkach z CTIA - w sumie bym nie polecał).
3) No... oczywiście odpowiednie adresy ulokowania rzeczonej produkcji w pamięci (sprawa jasna!).
x) Aha... i proszę nie wyskakiwać z textami w stylu "ja to już 10 lat temu wymyśliłem" itd... - pomysł może i nie nowy, ale nie widziałem żadnego posta w tej podobie.
--------------------------------

Na razie tyle - przypominam - jest to zaznaczenie pomysłu, proszę o rzetelną i uczciwą dyskusję, uwagi, uzupełnienia itepede...

W końcu JIL scena jest w potrzebie - dbajmy o Nią!

tyle...

aha... prosiłbym może kogoś o wrzucenie podobnego czegoś na AtariAge...(dzięki)

I Ty zostaniesz big endianem...

2

Z punktu widzenia osoby, ktora nie zajmuje sie kodem wszystko jest fajne, ale... koderzy juz przywykli do dodatkowej pamieci albo conajmniej 64 kB. Fakt, 16 kB moze byc wyzwaniem w imie "sztuka dla sztuki" jednak do czego te wymagania mialyby sie odnosic ? Do konkursow na party ? Czy ogolnie jakies konkursu w stylu 6502 Compo ?

3

Nie ma szansy .... nie ma ani slowa o vodce, alpagach ani przynajmniej piwie.  pomysl z miejsca skazany na niepowodzienie.

Kochajmy naszą Metkę scenę, bo jest tylko jedna!

Niech duch wielkiej sceny dopomoże wasze starania i okaże swą wielką łaskę niewiernym

... a to moje ulubione:

Napełnijmy nasze serca wielkim scenowym ciepłem i tchnijmy w nią życie!  Niech zabłysną wszystkie gwiazdy na niebie i niech stanie sie ...ziiieeewww..

Im dłużej czekamy, tym wzorek jest większy" (c) by Sikor

4

Szkoda... :(

Ale pomysł nadal uważam za otwarty.

I Ty zostaniesz big endianem...

5

Myśle, że problem jest nieco innej natury;- chodzi zasadniczo o to, że najczęściej problemem są 3 dema, by kompo się w ogóle odbyło. ..

Czyli niejako takie nawiązanie do ankiety Fox'a- kto, co, komu, czemu... czyli kto co pod czym koduje - a rezultatem tego była informacja, z której wynika, że na scenie jest dwudziestu ileś tam koderów. A wynika z tego dalej NIC. Wszyscy pją/lulki palą; tańce hulanki swawole i pizza Opalenizza - i nic się nie dzieje. Tzn. nie mówię, że nie lubię,  :D bo sam to robię, lecz przy tej okazji na party mam przeważnie 2-4 prody...

Z czego pamiętam Ejik wspominał coś o 3 demach;- więc co będzie z Ornetą???

Więc do roboty nieroby!... hehehehe :D
(oczywiście to do nierobów)

Kontakt: pin@usdk.pl

6

Więc jednak Scena się boi wyzwań - z prześmiewcą X-Rayem na czele ;). A ja jestem za - czemu nie ma szans? Bo brak koderów? Napisać coś na 64KB, nie wspominając o 320 - to nie jest wyzwanie. Sztuką jest upchnięcie czegoś w 16KB - brawa dla oxF-a i wspomnianego X-a za "ManaMałysza"!!! Ale pokażmy, że inni też mogą.
Wspomnijmy o kultowych pozycjach: "Preliminary Monty" czy "River Raid" - to chodzi na 16Kb. Zatem oficjalnie ogłaszam konkurs na grę na 16KB, gra będzie sprawdzana na Atari 600xl ze stacją dysków, brak innych ograniczeń. Proszę szukać informacji w nowym poście, który zakładam za chwilę!!!

Sikor umarł...

7

Sikor slogany rodem z TVP1.  Obejzyjmy jeszcze raz Polska reprezentacje (orly gorskiego) na Wembley.  Albo te najpiekniejsze skoki Adama!    albo moze wspomnijmy 1410...   Ha ha ha ha ha !!!    Przesmiewca !  ha ha ha  !!!   podoba mi sie ten przydomek !!!!  ;)))

8

Bez obrazy - ale ostatnio takie są tematy Twoich postów ;) Oczywiście bez urazy - wszak wspomniałem o "Małyszu"... Mam tylko cichą nadzieję, że pozwoli to coś ruszyć na Scenie, mimo iż uważam, że lepsze jest coś, niż nic. Pozdrawiam!!!

Sikor umarł...

9

No co ty Sikorek w zyciu sie nie obrazam ;))  naprawde podoba mi sie przydomek przesmiewcy.

od przesmiewcy juz tylko krok do Szydercy !   Ha Ha Ha ha ha ha ha ha   ha !!!

10

Więc jednak Scena się boi wyzwań - z prześmiewcą X-Rayem na czele ;). A ja jestem za - czemu nie ma szans? Bo brak koderów?

Masz szanse wykazac sie - Delvas etc. w wersji na 600XL ? ;)

Napisać coś na 64KB, nie wspominając o 320 - to nie jest wyzwanie.

Wiec sugerujesz, ze np. Numen to nie jest wyzwanie ?

W sumie mozna dac jeszcze bardziej rygorystyczny limit - np. 1 strona pamieci RAM (np. znany z Tajemnic Atari konkurs szósta strona) - to dopiero wyzwanie, nie tam jakies 16kB ;P

11

W sumie mozna dac jeszcze bardziej rygorystyczny limit - np. 1 strona pamieci RAM (np. znany z Tajemnic Atari konkurs szósta strona) - to dopiero wyzwanie, nie tam jakies 16kB ;P

ta $0600 -hmmm to mi zalatuje 256B intro compo ;)

My tu gadu gadu, a dziewczyny w Ornecie nic cieplego w ustach od rana nie mialy:) <>

12

Mały: nie. Mi nie chodzi o plik o dlugosci 256b, tylko o uzyciu w RAM-ie tylko jednej strony i np. rejestrow z obszaru $d000-$d7fff :) - zadnej strony zerowej itp. Warunkowo dopuscic uzycie stosu, ale tylko jako stosu, a nie jako $0100-$01ff ;) To dopiero wyzwanie dla twardzieli, nie jakies banalne 16kB ;P Skoro 320kB i 64kB sa "maloambitne", to 16kB to tez nie jest wielkim skokiem ;)