1 Ostatnio edytowany przez Jacques (2011-10-09 10:50:01)

Z tego, co widziałem na YT, odtwarza filmy na KMK i chyba na MYIDE też...
Czy ktoś ma jakiś namiar na ów programik i przykładowe filmy? Chciałbym przetestować go na SIDE :)

EDIT:
OK, playery znalazłem u Draco: http://drac030.krap.pl/en-kmkjz-pliki.php :)
A ma ktoś może więcej przykładowych filmów niż w tych paczkach?

2

Wieści z frontu: oba playery filmów (VS i VX) działają na SIDE elegancko :)

3

A czemuż by miały nie działać ...

KMK
? HEX$(6670358)

do odczytu potrzebny jakis mega procek lub vidiwo card v... ?

World f**k Olympique Marseille & Legia Warszawa i Sochi 2014

5 Ostatnio edytowany przez Jacques (2011-10-10 19:26:01)

Nie, jedynie szybka pamięć masowa jak KMK/IDEA, IDEPLUS, SIDE... No i program VX wykorzystuje VBXE.

Draco:
przypuszczałem, że działa, wszak kunszt programistyczny najwyższych lotów, ale chciałem potwierdzić wszystkim SIDE-owcom, że sprzęt szybkościowo wyrabia się bez problemu :)

6 Ostatnio edytowany przez ricziricz (2013-02-09 09:49:58)

Skąd można wziąć więcej filmików VS? Nie za bardzo wiem co to za format...

7

istnieją też inne rozwiązania. Player (home)made by Epi i:

* video 80x192 16 odcieni, audio 6kHz mono (AVPlayer)
* audio 2x22.5 kHz Covox (R0L0 player)

Player z czego pamiętam umożliwiał zdefiniowanie obok partycji KMK/JŻ ide, IDE'a, IDE+ partycji we własnym formacie na jakimś bardzo dużym klastrze co umożliwiało z kolei skorzystanie z dobrodziejstw pełnej prędkości odczytu sektora 512B ze wspomnianych urządzeń NewDev. Pomysł na filmiki na bazie rozwiązania z MyIDE.

Epi - może byś wskrzesił playery i dodał im interface użyszkodnika strawny dla homo-sapiens?

Oryginalny player gościa od MyIDE. Wystarczy 800XL 64k i szybki HDD :)

https://www.youtube.com/watch?v=owHCjEWjAvs

:D

Kontakt: pin@usdk.pl

8 Ostatnio edytowany przez ricziricz (2013-02-14 21:06:03)

O... nie wiedziałem. Dzięki :)
Rozumiem, że SIDE jest dość szybkie?
Tyle, że nie mogę nigdzie tych plejeruf znaleźć... są jakieś stare linki, które nie działają...
No i co z konwersją filmów? Jest jakiś soft do tego? Gdzieś znalazłem, że to na Atari się konwertowało chyba...?

9 Ostatnio edytowany przez drac030 (2013-02-14 22:43:33)

Pliki VX i VS to po prostu sklejone ze sobą kolejne klatki animacji. Nie ma żadnego nagłówka.

Klatki w VS to zwykły GR.8, filmiki są z ruskiej serii Xpyc Team animations, gdzieś był sajt z całą ich kolekcją (ze 60 ich było), ale nie mogę go teraz znaleźć. Zrobiłem dwa filmiki i o ile dobrze pamiętam oba są w paczce.

Klatki w VX mają 128x64 piksele w 256 odcieniach szarości: to jest tryb LowRez VBXE na wąskim ekranie, player powiela każdą linię trzykroć, i wychodzi mu 128x192. Konwersje są z Youtube, ale trudno jest znaleźć program na PC, który przerobi masowo cały katalog takich klatek nie dobrawszy palety do każdego obrazka z osobna (patent oczywiście polega na tym, że każda klatka ma mieć tę samą paletę). Taki program znalazłem i zrobiłem trzy filmiki, ale to mordęga i więcej mi się nie chciało.

KMK
? HEX$(6670358)

10

skoro to odcienie szarosci to po cholere paleta?

The UNIX Guru`s view of Sex:
unzip; strip; touch; finger; mount; fsck; more; yes; umount; sleep

11

A czy ten player (+filmiki) Epiego albo player gościa od MyIDE można gdzieś ściągnąć, bo ja nie mogę znaleźć?

12

Pin, riczricz: odkopałem źródła i sprawdziłem, że działają. Chwilowo jednak zajmuję się zarabianiem na chleb, więc jeszcze trochę potrwa zanim nastąpi publikacja.

Hitler, Stalin, totalniak, SSman, NKWDzista, kaczor dyktator, za długo byłem w ChRL, wypowiadam się afektywnie.

13

jellonek napisał/a:

skoro to odcienie szarosci to po cholere paleta?

Err... bo konwerter dobiera wartości pikseli jako indeksy w palecie?

KMK
? HEX$(6670358)

14

przy odcieniach szarosci to jest bez sensu... konwersja z rgb na hsv i jechanie po samych v zalatwia rozwiazanie...
przy odcieniach szarosci przeciez nie ma palety, masz tylko levele jasnosci, wiec wtf?

15

Ale bierzesz pod uwagę, że docelowy sprzęt (VBXE) i tak działa w RGB?

KMK
? HEX$(6670358)

16 Ostatnio edytowany przez jellonek (2013-02-16 00:02:20)

co za roznica? mowimy o konwersji do odcieni szarosci/rescaling + ewentualna POZNIEJSZA konwersja do rgb?
ta konwersja do rgb to i tak nie na poziomie konwertera, c'nie?

skoro na poziomie obrobki na pc masz levele 0-255 to ni c*** tu nie gra roli to, ze docelowy sprzet to rgb.
chyba ze czegos bardzo mocno po drodze nie zakumalem...

tj. bazuje na info ze: "Klatki w VX mają 128x64 piksele w 256 odcieniach szarości"

17

ale moga byc odcienie zielonosci, czerwonosci, albo teczowosci jak ktos lubi
to ze w tej chwili jest kilka czarno-bialych filmow to akurat nie powinno rzutowac ograniczeniem formatu tylko do monochromow, c'nie?

przechodze na tumiwisizm