Szczerze mówiąc, to mnie bardziej pociąga wyjście RGB. SC1435 wygląda bardzo fajnie z małym i dużym Atari :P A tak muszę podpinać komodore, które wygląda z Atari jak z d.py wyjęte. Jak dotąd nie znalazłem żadnego rozwiązania. W ostateczności kupię VBXE, ale to dość drogie "wyjście RGB". No chyba że ten interfejs będzie się dało zamontować też w 1435 :)

2 Ostatnio edytowany przez wieczor (2013-02-11 09:58:44)

Ten interfejs daje Ci HDMI czyli sygnał cyfrowy, wiec do 1435 ma sie jak piesc do nosa :) to raz. Jego cena jest porownywalna z VBXE (patrz post 17). To dwa. A trzy - jak dla mnie to 1435 z malym atari w ogole nie wyglada (nie pasuje do obudowy xl :P )

Edit: bym zapomnial - VBXE to nie wyjscie rgb a cos znacznie wiecej, rgb to bonus.

The problem is not the problem; the problem is your attitude about the problem

3 Ostatnio edytowany przez ricziricz (2013-02-11 13:00:26)

No wiem, wiem, że nie da rady do 1435 - to taki nieporadny (na to wychodzi) żart był :)
Co za szowinista - małe Atari to tylko XL (moim zdaniem "sprężynkowe" XE jest wygodniejsze od XL).
Co do edita - wiem, że coś więcej i dlatego napisałem, jak napisałem (w cudzysłowie), czyli potraktowałem VBXE jako "wyjście RGB" bo tylko na tym mi w nim zależy - nie mam zamiaru korzystać z dodatkowych wodotrysków (tak, tak - to RGB jest dodatkiem:) ) bo to już nie grafika atarki, a korci mnie żeby podłączyć małe Atari XEEEEE :P do 1435.

4

ricziricz napisał/a:

a korci mnie żeby podłączyć małe Atari XEEEEE :P do 1435.

VBXE w wersji 1.x podłączając wprost do Atari 1435 możesz zjarać. Ja uwaliłem DAC'a tym sposobem (przegrzał się). Z czego zasłyszałem, to da się to podłączyć do 1435, lecz trzeba dopasować poziomy sygnałów, czy coś tam. Wersja VBXE 2 ma wstępnie obciążone wyjścia składowych RGB i w tym przypadku nie powinno być kłopotów. Jeśli się już na coś konkretnie zdecydujesz, to pytaj autorów karty czy będą problemy i jak należy je obejść.

Kontakt: pin@usdk.pl

5

pin, twoj przypadek to byl raczej 1/100000000 i nie trzeba z tego robic krucjaty

przechodze na tumiwisizm

6

no nie wiem. Podłączyłem wprost VBXE 1.1 poprzez kabel DB9 do SC1435 ... i na początku obraz był ładny. Później brakowało czerwonego, ... następnie białe litery nabrały wściekle żółtego koloru ... a później była tylko ciemność, no i rękę sobie oparzyłem od plastikowej obudowy komputera ;)- Nie piszę tego po to, by komuś zaszkodzić piszę dlatego, by ktoś mógł ustrzec się od błędu, który popełniłem. Mówiłeś (z czego pamiętam) przecież o możliwości wstępnego obciążenia składowych RGB? Prawdopodobnie to mogło by zapobiec awarii.

7

nie pinokiur, faktycznie v2 ma wstepnie obciazone te skladowe, i dac na vbxe2 grzeje sie jak glupi bo tak on ma (120mA bierze), ale nadal nie uwazam ze to byla przypadlosc 1435 i dlatego uwalil ci karte
ale co tam, niech inni maja taka swiadomosc ze byl taki przypadek

przechodze na tumiwisizm

8

... no ale dlaczego doszło do przegrzania DAC'a w VBXE 1.1? ;)- Dla zróżnicowania przypadku powiem tyle, że DAC przy podłączeniu do C1084s był po prostu lekko ciepły. I tyle.

9

no ale na ilu 1435 i vbxe 1.1 sprawdziles?
1435 to przepakowany filips ztcw

przechodze na tumiwisizm

10

Sprawdzałem na jednym monitorze Atari 1435. Bo na tyle starczyło mi kart VBXE :D

11

Commodore 1084s-P, 1084s-P1, 1084s-P2 to też Philips... Może użytkownicy tychże się wypowiedzą ;)

12

No właśnie... mam zamiar kupić (miejmy nadzieje że Lothr uruchomi produkcje) VBXE 2. Wydawało mi się właśnie, że te wszystkie filipsy, atari i komodory (no może nie wszystkie komodory) to jeden pies w różnych obudowach - więc teoretycznie nie powinno być problemu. To co działa na jednym zadziała na drugim.

13

pin, teraz masz jeszcze 2 :P

przechodze na tumiwisizm

14 Ostatnio edytowany przez wieczor (2013-02-12 11:20:16)

Z opisu Pina jak znikały poszczególne kolory, to ja bym poszukał czy tam jakiegoś zwarcia gdzieś nie było aktywującego się przy poruszeniu kablami ;) Jak w VBXE 1 nie było żadnego obciążenia na wyjściu, to takie coś faktycznie mogło upalić.

The problem is not the problem; the problem is your attitude about the problem

15

Zwykle nie upala brak obciążenia a jego nadmiar. Być może ten 1435 miał jakąś strasznie małą impedancję wejściową.

pomidor

16

Dowolnie mała impedancja wejściowa 1435 nie tłumaczy przegrzania DAC-a. Wyjścia są przecież sterowane ze źródła prądowego, więc nawet zwarcie wszystkich sygnałów przy maksymalnej jasności spowodowałoby zwiększenie poboru mocy zaledwie o 80mW w stosunku do normalnego obciążenia. Bardziej prawdopodobne jest uszkodzenie samego DAC-a lub jakiś problem w obwodzie ustalającym prąd wyjściowy, np. zwarcie Vref do VDD.

Ceterum censeo Germaniam esse delendam.

17

Dementuję pogłoski o zwarciu na kablu łączącym VBXE z 1435. Jest sprawny :P

18

pinokiur, wciaz masz ten monitor?
wez go do Ryska

przechodze na tumiwisizm

19

SC1435 akurat nie mam. Na SV pożyczyłem go celem sprawdzenia, czy VBXE na nim odpali. No i odpaliło, że aż dym poleciał ;)-

Został mi tylko kabel i Atari ;)- .. oraz SC1224, którego jeszcze nie podłączyłem gdyż wprost z czego widzę nie jest to możliwe. Brakuje strawnego dla monitora sygnału synchronizacji. Mam co prawda jakiś układzik od Jer'a, lecz nie bardzo wiem jak to podłączyć.

"ricziricz"
, mam XE game system z interface RGB do sprzedania

World f**k Olympique Marseille & Legia Warszawa i Sochi 2014

21

co to za interface? ;)-

22

http://www.atari.org.pl/forum/viewtopic.php?id=10073

"wszystko się kiedyś kończy......."
Pin napisał/a:

no nie wiem. Podłączyłem wprost VBXE 1.1 poprzez kabel DB9 do SC1435 ... i na początku obraz był ładny. Później brakowało czerwonego, ...

Bo monitor przeszedł na pozycje radykalnie antykomunistyczne.

Trzy najpopularniejsze w Polsce platformy 8-bit: Piwo, Wino i Wódka.
http://ym-digital.i-demo.pl/ - http://yerzmyey.i-demo.pl - https://soundcloud.com/yerzmyey
ŻADEN DOBRY UCZYNEK NIE UJDZIE BEZ KARY.

24 Ostatnio edytowany przez ricziricz (2013-02-14 11:51:54)

Rozumiem, że do sprzedania masz całą konsolę z zamontowanym interfejsem? A sprzedałbyś sam interfejs (o ile z PAL-owskim XE nie będzie problemu)? Czy to się "podkłada" pod GTIA? Trzeba coś jeszcze lutować?

25

to jest tylko dla wersji secam

przechodze na tumiwisizm