Problem następny, dotyczy Sparta DOS X 4.45b 11-12-2012.
Odpaliłem oto standardową stację Atari 1050. Problem dotyczy formatowania w single i medium na tej stacji. Po wykonanym formacie dyskietki w chwili w której formatter próbuje zapisać katalog ten nie zostaje zapisany a na zestaw fontów formattera wskakują krzaki. Daje się wyjść poprzez ESC do CP/SC, i wrócić do formattera po czym zapisać na formatowanej dyskietce sam katalog.
Czyli - da się wykonać format, lecz najpierw trzeba formatować, wyjść z formattera, wrócić do niego i zapisać pusty katalog.
Zauważyłem jeszcze jedną ciekawostkę, że po "nieudanym" formacie po zapisaniu katalogu na dyskietce wypada jeszcze nacisnąć reset. Jeśli tego nie zrobię, to np. HDSC przy próbie kopiowania po nadzianiu się na stację 1050 napisał mi:
"Wrning: can't read PERCOM for D1:"
Do "Wrning" tak przy okazji można by dodać literkę "a" :D
Sparta w czasie I/O na gołej 1050 przy kopiowaniu plików próbuje co chwilę odpalić szybką transmisję dla SIO. Nie znam się, lecz może by przyjąć (do najbliższego resetu), że ustawienie parametrów poprzez SIOSET ustala transmisję dla danego nośnika "chwilowo" na stałe?
Sprawdzę później, co na to XF551 ;)-
EDIT:
Istnieje też problem z:
ATRM.
Jeśli np. na D1: mamy zamapowane SIO, to nie ma możliwości podmontowania obrazu ATR np. pod D5:. Jeśli na D1: będzie urządzenie NewDev, to ATRM działa normalnie. Czyli, jeśli dla przykładu chcę skopiować plik ATR na urządzenie SIO, to muszę najpierw montować obraz i dopiero po tym podmontować SIO pod D1:
Jeśli pod D1: mamy SIO, to próba użycia ATRM kończy się na błędzie 138.
Kontakt: pin@usdk.pl