Witam,
Jakiś czas temu, chcąc aby mój zestaw był bardziej retro i odpowiadał temu co pamiętam z dzieciństwa, zakupiłem sobie na Allegro monitor Commodore 1084S-D1 z zamiarem podłączenia XE poprzez Chroma/Luma.
Niestety, nie jestem do końca zadowolony z jakości obrazu. Jest co prawda super ostry (bardziej niż się spodziewałem, dużo bardziej niż przez composite) jednak obserwuję dziwny problem z odwzorowaniem kolorów (tylko co drugiej linii). Zjawisko najlepiej widać na typowym atarowym niebieskim tle, na którym co druga linia różni się jasnością i ma lekko zielonkawy odcień. Zjawisko jest dużo mniejsze dla innych barw. Po odłączeniu sygnału Chroma obraz jest co prawda b/w ale nie mam do niego żadnych zastrzeżeń - jest ostry i nie ma różnic w jasności linii.
Do tego samego monitora podłączam Amigę poprzez RGB i nie ma tam tego problemu.
Czy ktoś ma doświadczenie z tymi monitorami? Czy to przypadłość mojego egzemplarza czy też "ten typ tak ma"? Jestem pewien, że nie jest to wina Atari - tuż obok mam podobny model 1084ST - tutaj, przy tym samym kablu i tym samym Atari obraz jest jednolity (kolory) jednak dużo mniej ostry (nawet po pokręceniu potencjometrem na trafopowielacza). Dlatego bardzo mi zależy na uratowaniu 1084S.
Załączam "zrzut ekranu" pokazujący tą usterkę. Jeżeli ktoś się z tym zetknął i wie, gdzie szukać rozwiązania problemu, będę ogromnie wdzięczny za sugestie.