No i potestowałem st2vbxe-ALPHA.atr.
Bez problemu bootuje się z dowolnego napędu pod QMEGiem (w końcu to DOSII+), PI1 i PI2 ładują swoje obrazki (tu uwaga jaką napisał Dely).
Potestowałem też tego ATR-a spod SDX (sterownik ATARIDOS.SYS), PI1 i PI2 uruchamiają się gdy użyje się X, z tym, że ten pierwszy wyświetla jedynie krzaki, a drugi wyświetla cegiełki. Oczywiście, żaden z nich nie pozwala wrócić do SDX-a, co na tym etapie produkcji wcale nie dziwi.
Jak dla mnie bomba, oprogramowania wykorzystującego VBXE jest mało (użytków, gier), więc przynajmniej możliwość wyświetlania grafik z innych platform wypełni nieco tę lukę. Oprócz ATARI ST marzyłaby się także przeglądarka grafik AMIGI czy C64, ale to śpiew przyszłości ;)
Co do uwag na przyszłość, to świetnie byłoby gdyby działało tak jak postulował wyżej Pinokio spod SDX i nowoczesnych pamięci masowych (w sumie koniecznie jak dla mnie, skoro mamy przeglądać wiele grafik w przyszłości ;) ) i żeby oprócz menu była opcja wyświetlania pliku zadanego jako parametr z linii poleceń SDX.
Od siebie dodałbym jeszcze prośbę, by do trybu "menu" dodać opcję "SLIDESHOW" (najlepiej z konfigurowalnym opóźnieniem (powiedzmy 1, 2, 3, 5 sek.), która od zadanego pliku wyświetliłaby wszystkie kolejne aż do końca danego katalogu.
Trzymam kciuki, szykuje się świetna sprawa dla VBXE :)