Więcej wybierania odpowiedniej wersji xBIOS niż wczytywania na stacji dysków (nie wspominając o urządzeniach na PBI, przy których dłużej się wpisuje nazwę pliku do załadowania niż trwa transmisja).
Nie czytam PM. Proszę używać e-mail.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
SV 2024 WE - program imprezy Już za tydzień odbędzie się zimowa edycja Silly Venture
Nowa obudowa dla 800XL - zostało 36 dni Niewiele ponad miesiąc do końca kampanii.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
atari.area forum » Fabryka - 8bit » xBios - biblioteka IO dla gier ktore lubia przestrzen
Strony Poprzednia 1 … 20 21 22 23 24 … 71 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Więcej wybierania odpowiedniej wersji xBIOS niż wczytywania na stacji dysków (nie wspominając o urządzeniach na PBI, przy których dłużej się wpisuje nazwę pliku do załadowania niż trwa transmisja).
Jak UltraSpeed to z którą szybkością? 52, 57 czy 68 kbps, albo jeszcze szybciej (Speedy)? Czy wykrywanie obsługiwanej przez stację? Plus pilnowanie Happy Warp.
Tak samo Synchromesh: 38 czy 68kbps? Nie pamiętam czy gołe XF551 chodzi w 68k tak jak Indusy z nowym indus.sys ...
Turbo ma tylko 68k, ale...
nie ma to zadnego znaczenia, szybkosc zalezy od drive a nie od xbiosa, xbios (ewentualnie) oddawalby programiscie przelacznik wlacz/wylacz turbo ktore dla innych niz sio oraz takich ktore nie maja turbo zawsze zglosi niepowodzenie. programista nie bedzie mial wplywu na szybkosc turbo, nie bedzie mial informacji co to za turbo i z jaka szybkoscia dziala. tak jak mowie... ewentualnie. pomysle o tym.
xxl, proszę, oto wzór sprawdzony w boju, na którym możesz wzorować konfigurator na swojej stronie do pobierania xbiosa:
nie ma czegos takiego jak konfigurator na stronie, jest juz tylko jedna wersja xbiosa... mowilem juz o tym :-)
Więcej wybierania odpowiedniej wersji xBIOS niż
wybor jest oszalamiajacy - 1 wersja :-)
wlasciwie to nie ma wyboru, jest tylko XBIOS.
PBI, przy których dłużej się wpisuje nazwę pliku do załadowania niż trwa transmisja
Dlatego pomijam ten punkt i używam SC. Powiem więcej, programy ładują się szybciej, niż jestem w stanie nacisnąć RETURN ;)- :D
np. HDD na PBI: odczyt około 90 kB/s, SIO 19200=1.5kB/s, najszybsze turbo dla SIO, to może 8-10kB/s, czyli co najmniej 9 razy wolniej. Komfort używania też się liczy, przynajmniej dla mnie ;)-
Widzę, że cała ta dyskusja ma jakiś ukryty sens. Znając temat niezwykle dokładnie to każdy programista będzie miał wybór; czego używać a czego lepiej nie używać. Wybór jak na chwilę obecną jest dość prosty i jednoznaczny i bardzo duży w swej rozciągłości :)
Owszem. Jeśli. Tak.
Wystarczy jednak zwykłe 130XE i wybór jest jeszcze bardziej prosty ;) ... a ponieważ mało jest komputerów z pamięcią 128k, to sprawa jest tym bardziej prosta mając 256/320/576, lub 1088kB ram. Ale to nie ten dział i nie ten temat. Przepraszam za offtopic ;)-
XXL: na ST jakoś nikt się nie przejmuje że od (z górką 20 lat) 99% produkcji nie pójdzie na najniższym denominatorze, czyli 520 ST (512kb RAM) z jednostronną stacją dysków (że o 260ST nie wspomnę). BA! Sam posiadam ST-Formata z bodaj 91, gdzie czytelnik skarżył się że dołączona do poprzedniego numeru dyskietka była dwustronna. Zasadniczo kazali mu spadać na drzewo, ale dyplomatycznie, tak aby cieszył się z czekającej go podróży ;) Najniższym standardem (dla 8bit) powinno być ostatnie produkowane przez Atari ośmiobitowce: 128KB RAMu z PBI.
dokupisz kontroler "wszyskich urzadzen" i nadal nie bedziesz mogl zrobic cos tak banalnego jak bezposredni zapis z pamieci RAM pod ROM...
Wystarczy coś kulturalnie zaprogramować i jest to jak najbardziej możliwe ;)-
Wiesz, wielu posiada prawo jazdy i korzysta z wynalazków współczesnej motoryzacji. Niektórzy jednak powinni uprawnienia zamknąć w szufladzie a klucz zakopać w nieznanym sobie miejscu ;)-
dlatego moje gry nie pojda na atari 400 lub atari 800. ale dzieki xbiosowi pojda na standardowych 65xe, 800xe, 800xl :-)
Ciekawe, że dotychczasowe Twoje gry chodziły na standardowych 65xe, 800xe, 800xl pomimo braku xbiosa - cud :)
To szykujesz jakąś niezwykle wymagającą, która bez tego by nie poszła czy tak tylko... ;)
kto przy zdrowych zmyslach potrzebuje ladowac cokolwiek na strone zerowa? zaznaczam: przy zdrowych zmyslach!
jedyne co mi przychodzi na mysl - to chyba taka potrzeba w przypadku jakiegos intra...
xxl napisał/a:dokupisz kontroler "wszyskich urzadzen" i nadal nie bedziesz mogl zrobic cos tak banalnego jak bezposredni zapis z pamieci RAM pod ROM...
Wystarczy coś kulturalnie zaprogramować i jest to jak najbardziej możliwe ;)-
myslalem ze rozmawiamy o faktach a nie Twoich fantazjach :D
podoba sie dowolna gra logiczna, jesli bedzie pod xbiosa - pogram po prostu w cos innego, xbios nie dziala (nie mam urzadzen sio, tzn mam 1050 i 810, ale nie po to mam twardy dysk, zeby katowac flopa (ktorego to fizycznie brak))
Mi by się pogranie w DeathChase podobało lub inne schowane w szufladzie gry ;)
Ciekawe, że dotychczasowe Twoje gry chodziły na standardowych 65xe, 800xe, 800xl pomimo braku xbiosa - cud
Nie zawsze, bo z każdą jedną zawsze się zastanawiałem co zrobić, by to odpalić ;)
podoba sie dowolna gra logiczna, jesli bedzie pod xbiosa - pogram po prostu w cos innego, xbios nie dziala (nie mam urzadzen sio, tzn mam 1050 i 810, ale nie po to mam twardy dysk, zeby katowac flopa (ktorego to fizycznie brak))
obawiam sie ze na tak zdegradowana konfiguracje nie bede mogl niczego ciekawego napisac, przykro mi.
btw. jak to jedna wersja xbios? przeciez dla cartow miala byc osobna...
to juz nie bedzie wersji dla cartow?
XXL: ostatnia, a tak naprawdę chodziło mi o najbardziej wypasioną konfigurację.
jest juz tylko jedna wersja xbiosa... mowilem juz o tym :-)
aaa, przedszkole? http://www.youtube.com/watch?v=bGcTsG6zxZs
(...) nadal nie bedziesz mogl zrobic cos tak banalnego jak bezposredni zapis z pamieci RAM pod ROM...
Proszę ja Ciebie, nie wpychaj kitu. Kilkadziesiąt (kilkaset) postów temu pokazałem źródłówkę, która ładowała pod ROM i program działał na kilku popularnych DOSach.
Na stronę zero też chyba możesz ładować, w te miejsca, których OS nie wykorzystuje.
A w ogóle to naszedł mnie genialny pomysł - xBios można by napisać tak aby każdy był zadowolony. Jak? Zrobić z niego nowy OS ROM :D
Wziąć oryginalny OS, zostawić tylko obsługę IO, skrócić, zoptymalizować, zostawiając wektory procedur i lokacje samych procedur w tych samych miejscach co w OS. Coś a'la Translator czy XL-Fix. Powinno bez dodatkowego wysiłku ładować z SIO, PBI, gwoździa(?), a RAMu zostaje więcej. Wilk syty i owca cała.
Pin napisał/a:Wystarczy coś kulturalnie zaprogramować i jest to jak najbardziej możliwe ;)-
myslalem ze rozmawiamy o faktach a nie Twoich fantazjach :D
Tylko widzisz Grzybson - dla XXL takie kodowanie to fantazja poza możliwościami percepcji umysłu.
Strony Poprzednia 1 … 20 21 22 23 24 … 71 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Fabryka - 8bit » xBios - biblioteka IO dla gier ktore lubia przestrzen
Wygenerowano w 0.055 sekund, wykonano 37 zapytań