1

Czy ktos moze posiada rys. techniczny slawnego docisku. Lub jego zdjecie z kilku stron na papierze mm. Chcialbym taki element zamowic, lecz nie posiadam oryginalnego.

2

a zastanawiałeś się jak go założyć na metalową ośkę? moim zdaniem on był wtryskiwany na ośkę i nie ma żadnej możliwości, żeby go wcisnąć - no chyba, że chcesz zrobić wszystko z metalu, to ja ja bym się pisał na ze dwie sztuki...

3

w sumie i dla mnie przydałyby się tego ze 2 sztuki :-) bo mam klejone :-(

Ja też bym się pisał, mój na superglue sklejony.

5

Poczytajcie tu
http://atariarea.krap.pl/forum/viewtopic.php?id=7579

6

http://henku.ayz.pl/Smietnik/dzwignia.gif

7

dziekuje, dam znac o efektach ;)

MM: nie cytujemy post pod postem, patrz regulamin forum, następnym razem będzie ulop.

8

Pytanie do kuby husaka...czy da sie ten element zrobić na tej "drukarce 3D" ?

"wszystko się kiedyś kończy......."

9 Ostatnio edytowany przez qbahusak (2013-01-05 15:21:51)

Zanalizowałem rysunki i:

"gniazdo", "obejma", czy też "trzymak", "sworzeń", a chodzi o tę część trzymającą ośkę i przykręconą 4 wkrętami do szkieletu stacji, to to się spokowodza drukuje, będzie tak samo mocne.

Jak ktoś ma taką stację i wymodelowałby to w google sketchup albo w openscad, to ja to mogę wydrukować.

Jeśli chodzi o popychacz nakładany na ośkę, jest trochę godzej, bo to mały element, ale tylko trochę. Jednak jak widzę jest zaprojektowany "na określony czas życia", można go wydrukować nieco szerszego.

Czyli "tak, da się".

A propos, czy ktoś licytuje?

http://allegro.pl/stacja-california-acc … 16301.html

10

No chodzi o ten maly plasticzek :) http://img64.imageshack.us/img64/9173/p … awione.jpg
Napewno pare osob by sie na to pisało jakby to bylo dobrze zrobione :)
ZRobisz cos dla testu ? :)

"wszystko się kiedyś kończy......."

11

Moim zdaniem, mimośród byłby lepszy z mosiądzu lub fosforobrązu.

analog+hex=?? ??

12

Problemem jest jego umocowanie, żeby nie obracał,się na ośce. Oś ma spłaszczenie i otwór w plasticzku musi być też w części płaski.

13 Ostatnio edytowany przez humanoid (2013-01-05 17:34:19)

Wywierć dziurkę i nagwintuj, a potem wkręć śrubkę.

Post's attachments

Mimośród.rar 2.26 kb, liczba pobrań: 12 (od 2013-01-05) 

Tylko zalogowani mogą pobierać załączniki.
analog+hex=?? ??

14

Domyślam się że chodzi tylko o krzywkę plastikową.
Ewentualnie mogę wykonać taką podobną z mosiądzu, ale potrzebował bym dokładny opis,
czyli: zdjęcie z wymiarami: szerokość, długość itd., no i z której strony jest spłaszczenie.

analog+hex=?? ??

15 Ostatnio edytowany przez qbahusak (2013-01-06 02:56:07)

Mogę zrobić test, ale potrzebuję  skany na płask i na sztorc w rozdzielczości 254 dpi oraz dokładną średnicę ośki (dokł. 0.1 mm)

Co do mosiądzu czy innego żelastwa to nie wiem, czy opiłki z tego nie będą wpadać do dyskietki :/. Jednak plastik o metal nie dają ostrych opiłków.

16

Czy mosiądz czy plastik, to zawsze będą opiłki z tym, że tych opiłków będzie znikoma ilość.
Mosiądz jest raczej materiałem śliskim, a już nie mówiąc o fosforobrązie w tym to naprawdę trzeba się posłużyć odpowiednią metodą by uzyskać opiłki.
By pozbyć się opiłków z plastiku lub mosiądzu wystarczy nałożyć odpowiedni smar na elementy cierne.
1. Lepszy ślizg po elementach z czym idzie dłuższa żywotność.
2. Gdyby powstały opiłki to się przykleją do smaru.

analog+hex=?? ??

17

Generalnie robienie czegoś w mosiądzu to może kilka sztuk maksimum, bo się po prostu zamęczysz, a na obrabiarkę to wrzucać...

A taka drukareczka drukuje na raz np. 20 elementów (albo 100) i każdy zadowolony, bo ma nową niezniszczalną część (abs jest sprężysty i jednocześnie niełamliwy)

18

A to 'kółko' kręcące dyskietkę da się wydrukować?
http://www.aukcjoner.pl/gallery/010477456-.html#I1

<-- Kontakt przez "E-mail" gdyż albowiem moja skrzynka "PW" jest pełna i zaprawdę nie mam czego usunąć.

--== Kup Pan/i dyskietkę http://www.atari.org.pl/forum/viewtopic.php?id=18887 ==--

19

no to kółko jest imo najbardziej awaryjną częscią CA200/LDW, właśnie tak raczy pękać jak na zdjęciu

gep/lamers^dial

20

"Generalnie robienie czegoś w mosiądzu ...."
Ja nie mam zamiaru uruchamiać produkcji, z powodu - braku czasu.
Po prostu osobiście uważam, że ten element powinien być co najmniej z mosiądzu - i to wszystko.

Pozdrawiam.

analog+hex=?? ??

21

Tak patrze na ta krzywke i stwierdzam ze kombinujecie....
Szybka i skuteczna naprawa by me :)

a) zdejmujecie caly plastik krzywki i wyrzucacie do kosza, uprzednio zmierzywszy ile mm dlugosci jest od osi walka do konca krzywki.
b) wiercicie 2 mm otwór  w poprzek wału
c) w otwor wkladamy dluga srube fi 2mm i zakrecamy nakretka tak zeby sie nie wysuwala z otworu (calosc packamy locktitem zeby sie nie odkrecala), dlugosc sruby ma byc taka aby wystawala tyle co krzywka.
d) koniec :)

Pozdro.

"Was powinny uzbrojone służby wyciągać z domów do punktów szczepień, a potem zamykać do pi* za rozpowszechnianie zagrożenia epidemicznego" - Epi 2021
"Powinno się pałować tylko tych co tego nie rozumieją. No i nie szmatki i nie chirurgiczne tylko min FFP3, to by miało jakiś sens. U mnie we firmie, to jak przychodzi bezmaskowiec, to stoi w deszczu przed firmą" - Pin 2021

22 Ostatnio edytowany przez qbahusak (2013-01-07 21:05:33)

Te no ale jakto. Chciałbyś mieć taką śrubkę w środku? A poza tym stal o stal trze i robi dołek i niezdrowe zgrzytanie. NA końcu powinna być rolka wtedy. Plastik jest fajny, bo ładny i sprawia dobre wrażenie. Poza tym wiele wydruków zrobiłem i wiem, że to będzie równie mocne. Poliamid się bardziej męczy, abs jest lokalnie elastyczny, globalnie bardzo sprężysty i mocny.

Z tym kółkiem od dyskietki, to będzie kłopot - trzeba by zaprojektować "zamiennik" - część, która dobrze funkcjonuje, ale jest inna.

23 Ostatnio edytowany przez syscall (2013-01-07 21:13:16)

Czy bym chciał? Ja taką mam w SN-360.

atam zgrzytanie. śruba może być mosiężna, a jej koniec 'zarobiony' na gładko. Serio, nie widze problemu. Zresztą takie 'zamki' są w wielu pecetowych napędach 1,2M (zamiast śruby jest taki nit zaokrąglony. Nic sie nie dzieje :)

"Was powinny uzbrojone służby wyciągać z domów do punktów szczepień, a potem zamykać do pi* za rozpowszechnianie zagrożenia epidemicznego" - Epi 2021
"Powinno się pałować tylko tych co tego nie rozumieją. No i nie szmatki i nie chirurgiczne tylko min FFP3, to by miało jakiś sens. U mnie we firmie, to jak przychodzi bezmaskowiec, to stoi w deszczu przed firmą" - Pin 2021

24

No dobra, wygrałeś. Nie drukuję.

25

Ależ drukuj, sorry ale czegos nie rozumiem, odebrales to jako atak na twoj pomysl? nie bylo to moim celem, po prostu udzielilem rady komus kto by chcial na szybko sobie to naprawic inaczej niz wiazaniem drutem polamanej krzywki....
Jacys wszyscy wrazliwi i emocjonalni....