Właśnie coś zauważyłem w kwestii RUNEXT.SYS i w sumie dokumentacja to potwierdza.
Mianowicie skojarzenia zdefiniowane w RUNEXT.CFG wydają się działać tylko wtedy, gdy użytkownik poda pełną nazwę pliku z rozszerzeniem. Posłużenie się wildcard np. VIS*.* (dla VISAGE.EXE) sprawia, że skojarzenie (u mnie EXE,CAR:X.COM /C) nie działa, podobnie LESS dla dokumentów TXT, itd.
Czyli RUNEXT.SYS pobiera rozszerzenie z linii poleceń, a przy *.* nie bierze pod uwagę rozszerzenia pliku, który faktycznie zostanie znaleziony?
I druga sprawa... Mając zdefiniowane skojarzenie EXE,CAR:X.COM, tak naprawdę można sobie darować COMEXE.SYS, bo po co powielać, prawda?
EDIT:
Podłubałem jeszcze i co do rozpoznawania rozszerzeń, podobnie ma się sprawa z COMEXE.SYS (testowane bez RUNEXT).
plik SI.EXE (SysInfo):
- uruchamiany z X po podaniu SI.EXE
- uruchamiany z X po podaniu SI (czyli tu działa dobrze, pomimo braku wpisanego rozszerzenia, za to jest cała nazwa)
- uruchamiany bez X po podaniu SI.E* (i tutaj już się gubi, bo też powinno być uruchamiane poprzez X przecież)
Przykład może jest nieżyciowy i trywialny, ale uwypukla pewien problem, przynajmniej mi się wydaje, że RUNEXT.SYS i COMEXE.SYS powinny działać w oparciu o rozszerzenie faktycznie znalezionego przez system pliku (co nie działa przy wildcards).
Czy nie? ;)
EDIT2:
Ten punkt:
"- uruchamiany z X po podaniu SI (czyli tu działa dobrze, pomimo braku wpisanego rozszerzenia, za to jest cała nazwa)"
...to była zasługa COMEXE.SYS, bo on rozpoznaje EXEka po samym wpisaniu SI (dla SI.EXE), natomiast RUNEXT (pomimo skojarzenia) nie, czyli wniosek jest taki, że RUNEXT działa w oparciu o parsowane wpisane rozszerzenie, a nie plik, który faktycznie system znajdzie. Jeżeli to zostanie poprawione w RUNEXT, wtedy po skojarzeniu EXE z CAR:X będzie można nie używać COMEXE. Na razie jest to niemożliwe, bo sam RUNEXT.CFG nie uruchomi nam exeka po podanej samej nazwie.