ja sie do tego nie zabieralem bo wlasnie BPX25 w polsce chyba wogole juz niema (a kombinowac noestety niepotrafie tak jak ty Sukkor_benoth
;) za hmm jestem) ale pare dni temu znalzlem zamiennik: BPX43-4 (7zł szt.) jak znajde chwiel czasu co jest narazie neimozliwe(CAS ;))) ) to mzoe sobie to zmontuje no chyba ze DRC zamowi je sobie to wtedy sie zobaczy ;] heh
a tu inne sposoby na zamiane tego fototranzystora z pewnej stronki ;) :
- hej, parametry tego T nie sa przeciez krytyczne :25V,Ip-1,5mA, [1000lux], co zlapiesz to wstawisz :BPX38 , 39, 40 Itd
- Poszukaj zwykłego tranzystora w obudowie TO 39 o parametrach zbliżonych do tego fototranzystora, a następnie spróbój obciąć mu obudowa i obkleić czymś cały tranzystor. Zniszczysz kilka tranzystorów, ale w końcu w się uda. Możesz też wykorzystać jakiś tranzystor z serii OC o tych parametrach, jednakże są to sędziwe tranzystory i szukać ich trzeba w urządzeniach starszych niż 30 lat. Tranzystory te mają szklaną obudowę (lub z pleksi - nie jestem pewien), pokrytą czarnym nieprzepuszczającym światła lakierem. Lakier ten wystarczy zmyć acetonem lub zdrapać. Dzięki temu uzyskasz świetny fototranzystor.
- mógłbyś nawet spróbować fotodiodę, których jest ciut większy wybór na rynku.
"wszystko się kiedyś kończy......."