@XXL - wybieraczka banków w przypadku dostępu do EXT ram to nie jakieś halo. Jest to STANDARD w przypadku demosceny Atari 8 bit od ostnich kilkunastu lat i proszę, nie wymyślaj bzdetów i nie pytaj o pierdoły. Jeśli chcesz korzystać z ext ram to musi istnieć możliwość wyboru banków. Koniec i kropka.
Dalsze wyjaśnienia, bo widzę że to szczególny przypadek rozmowy jest:
Praca może korzystać z nielegalnych instrukcji 6502c tak samo, jak może korzystać z legalnych instrukcji 65c816. To autor ocenia, jakie grono odbiorców go interesuje. Mnie osobiście np. nie interesują nielegale, lecz szanuję ludzi którzy uważają inaczej.
Program może korzystać z 62 banków pamięci z rozszerzenia posiadającego 64 banki. Czy jest to jakaś restrykcyjna forma szykan kompotowych? Błagam, nie napiszę na ten temat ani słowa.
Legalne odwołania do OS, jeśli takowe istnieją w programie. Jaki w tym problem jest? - że adres inny w programie określisz i będzie działać na dowolnym OS? - wypominasz mi to mówiąc o Sparta DOS X? :D - jaki to ma związek?
VBXE
pin napisał/a: > - Praca może korzystać z VBXE. Wymagana jest możliwość wyboru strony pamięci na której karta jest zainstalowana, wymagana jest detekcja rdzenia i zgłoszenie przez program informacji o ewentualnej niezgodności z wymaganiami. Jeżeli w czasie prezentacji ma zostać użyty rdzeń inny niż 1.22a, lub GTIA v1.05a to należy go dołączyć do paczki z pracą.
Jeśli nie rozumiesz tego punktu, to lepiej nie pisz niczego na VBXE. Taki zapis nie stanowi ŻADNEGO ograniczenia w stosunku do programów przeznaczonych dla VBXE, wymusza jedynie kulturę programowania, która niestety nie jest powszechna i dzięki temu użytkownicy VBXE wiecznie muszą się z czymś użerać.
Co do MilkyTrackera - proszę czytać regulamin ze zrozumieniem, bo nie będę tłumaczył go na brajla. Chcesz napisać pracę MSX - to skontaktuj się na priv z zapytaniem, jeśli czegoś nie rozumiesz. Jeśli nie chcesz pisać takiej pracy - nie pytaj i nie rób niepotrzebnego zamieszania. Proste, nie?
XXL napisał/a:bo do ograniczen compomachine zaczynasz dorzucac ograniaczenia sparty (chociazby te z pamiecia). dlaczego wszyscy maja cierpiec ;-)
Już o tym wspominałem, lecz chyba napiszę o tym jeszcze raz. Wytłumacz przeto wszystkim, jakież to ograniczenie stanowi taki zapis? Ile produkcji wykorzystuje więcej niż 320kB ram? Napisałeś xBios dla 1MB i napisałeś grę? Oprócz "wielkiego ograniczania" swobód obywatelskich w postaci straszliwego oskalpowania rozszerzenia 1MB do jedynie 62 banków jakież to inne szykany znalazłeś w regulaminie, które to uniemożliwiają Ci napisanie nowego programu? Jaki cel ma zadawanie pytań bez uzasadnionego pokrycia w pracy mającej spore wymagania? (chyba, że się w tym ostatnim akurat pomyliłem .. daj Boże .. w kogo kto tam kto wierzy ) ;)-
Jeszcze raz napiszę .. nie używając klawisza CapsLock. Ten regulamin zezwala defacto na wszystko. Ogranicza wyłącznie ekstremalnie absurdalne rzeczy tak, by nie dopuścić pracy wymagającej nie wiadomo czego i czego nawet nie będzie jak odpalić później w domu, po party.
Kontakt: pin@usdk.pl