1

To mój pierwszy post więc witam serdecznie.
I tak na dzień dobry chciałem się pochwalić - miałem kupować SIO2SD ale trafiłem w sieci na projekt SIO2Arduino. A że mam trochę tego złomu (Arduino 2560 i sporo shieldów) to spróbowałem się z tematem zmierzyć. Nie obyło się bez przerabiania źródeł - LCD shield, który mam działa trochę inaczej niż to czego użyli twórcy oryginalnego projektu. Kilka innych drobnych poprawek i działa - to co udało mi się uruchomić dzisiaj przed wyjściem do pracy to AUTOBOOT.ATR. Pozostało jeszcze uruchomienie przycisków na LCD shield, żeby można było wybierać obrazy bezpośrednio na Arduino.
Co potrzeba: Arduino (Uno lub Mega 2560), SD Shield lub Ethernet shield z microSD, LCD shield (opcjonalnie), wtyczka SIO.
Koszty budowy po cenach z Allegro to jakieś 90zł z Uno i najprostszym modułem SD, z LCD pewnie koło 120zł, z Mega 2560, Ethernet shieldem i LCD shieldem pewnie ponad 200. Do tego trochę lutowania i grzebania w źródłach aby zadziałało i voila.

Post's attachments

image.jpg 656.9 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku. 

image.jpg 812.22 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku. 

Tylko zalogowani mogą pobierać załączniki.
800XL/U1MB/Stereo+USwitch/SIDE2/VBXE 2.1
MegaSTE/USatan,

2

Toto wykorzystuje stuff z sdrive-a?

grzybson/SSG^NG

3 Ostatnio edytowany przez Jenot (2012-11-28 18:45:17)

grzybson napisał/a:

Toto wykorzystuje stuff z sdrive-a?

Tak. Po doczytaniu (bo ogólnie jeszcze wczoraj byłem kompletnie zielony w temacie) - jest możliwość sterowania albo z SDrive'a albo jednym (!) przyciskiem z Arduino. Chcę trochę zmienić źródła, żeby dało się sterować z przycisków dostępnych na LCD shield.Niestety zajmie to trochę czasu bo wszystkie przyciski podpięte są pod jeden pin arduino (przez rezystory o różnej rezystancji) i muszę trochę pogrzebać. Jak wrócę do domu to testów ciąg dalszy.

MegaSTE/USatan,

4

Było w w newsach, np. http://www.atari.org.pl/informacje/sio2 … zacja/1634, ale nikt nie anonsował się na złożenie tego cuda. Fajnie, że jednak komuś się chciało.

STYMulator JIL ST YM2149 mjuz:k @ gnu/linux
SIUP (SIo2Usb2Pc) - SIO2PC USB Edition
PIN ready logo
3M / InD: ... na kasetach były zabezpieczenia w postaci tzw. "mikropierdnięcie" ...

5

No i po bólach udało się uruchomić coś innego niż SDrive ;)
Jest kilka błędów w sketchu, na razie zrobiłem prowizorkę, żeby działało. Gry się uruchamiają - wybór z przycisku podłączonego do Arduino (ale tylko z katalogu głównego karty) lub z SDrive i tu już problemów nie ma. Uciążliwością jest długość nazw plików - 8.3 oraz brak możliwości zagnieżdżania katalogów. Jest szybko - wgranie gry to dosłownie kilka sekund.

MegaSTE/USatan,