@XXL - ale nie wynika z tego, że mam jakieś problemy ze stacją. Jest sytuacja akurat taka, że ciężko mi jest zmusić ową stację do formatowania ze szybkim przeplotem w standardowej transmisji 19200 bitów / sekundę. W związku z tym, np. jako użytkownik nie doktoryzuję się w temacie, tylko zapisuję grę w standardzie (czyli czymś jak najbardziej dziewiczo - nienaruszalnym) i ładuję program na Atari ze standardowym procem z (powiedzmy) wyłączonymi dopałkami, bo jak sądzę 1MB ramu i stereo nie robi tutaj jakiegoś wielkiego halo. I co - i w czasie ładowania gra się wykrzacza. Dlatego też zgłaszam problem i widzę, że niczego nie sprawdzałeś, lub też nie masz realnego hardware by to sprawdzić. Dziwne, bo to ja mam ponoć jakieś cuda w sprzęcie. Okazuje się jednak, że takie SIO2SD zawsze poda Ci sektory z szybkim przeplotem i problem jest niezauważalny. Problem też jest jednak w tym, że XF551 nawet z ultraspeed jest bardziej natywnym hardware'm niż SIO2SD. Widzisz, to jest właśnie kwestia wybiórczego gloryfikowania rozszerzeń, sprzętu, standardów i tego, co jednemu pasuje a innemu nie. Nie mówię by iść jak stado baranów za większością - nie, chodzi tylko o racjonalne podejście do tematu i uwzględnienie dość przeciętnych standardów, które wytycza to, co dzieje się na scenie ogólnie. Nie wiem, czy dobrze to ująłem i czy dobrze mnie zrozumiałeś.
Istnieje oczywiście ostatnia możliwość - idziemy w maliny i będziemy wszystko uruchamiać na emulatorach, bo co gra / demo / coś tam - każdy będzie się zastanawiał jak to ruszyć na realnym sprzęcie. I nie pisz teraz proszę nic o xBios, bo ten wspiera ułamek tego, co można spotkać w temacie urządzeń "pamięci masowej".
W w/w temacie była mowa o przeplocie - ok. Teraz mówię, że akurat istnieje jakiś tam problem w std 19200. Nie mam jednak z tym problemu w trybie US, co nie jest dla mnie jakąś wadą, bo mając US mam gdzieś transmisję STD. Normalna sprawa. Nie po to mam US w stacji i nie po to zakładano 20-25 lat temu US, Toms'a czy Tygrysa by zamęczać się tym, co było. To w czym problem jest? - chyba w tym, że przy zmianie prędkości odczytu ze stacji po SIO gra się rozjechała, bo nie jest w stanie obsłużyć czasowo niczego więcej niż szybki przeplot w 19200 ... na dodatek transmisji sztucznie ograniczonej prze xBios :)
Kapici? ;)-
Kontakt: pin@usdk.pl