jedynymentos napisał/a:Laborant - co to znaczy, że płyta Rev.C - Revision C czyli 3'cia z kolei?
Revision C - najstarsza znana mi wersja która powszechnie występuje, płyt z napisem REV. A, ani B nigdy nie spotkałem, mogły to być tylko prototypy, albo małe serie na samym początku produkcji. Także w sumie niby trzecia wersja, ale nie wiadomo przecież, czy nie było jakichś podwersji np B1 etc. Np. w stacjach 1050 są wersje płyty oznaczone jako REV. D, ale są i E1.. W każdym razie ta sztuka ma dwa kable przy układach ROM, podobnie jak w wersji C, wersja D nie ma tych kabli.
Od strony lutowania mniej więcej na wysokości gniazd joysticka, ale trochę w prawo - pod gniazdem kartridza powinieneś mieć nazwę wytwórcy, kod płyty i rewizję, oraz "made in". Jeżeli nic tam nie ma, to faktycznie to może być jakaś ciekawa stara wersja, poprzedzająca oficjalną Rev. C. Płyt bez oznaczeń producenta i typu nie miałem w ręku, więc może być ciekawa. Data 1979 na Pokey'u produkcji OKI jest powszechnie spotykana. Pozotałe czipy w normie, daty wskazują na 83 rok.