Witam.
Pytanie może się wydać prozaiczne, ale jestem nowicjuszem:
jak wgrać program używając stacji ATARI 1050 połączonej z ATARI 800XL?
Wcześniej używałem tylko magnetu, a teraz mój zestaw wzbogacił się o takową stację.
Z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam

2

http://atariki.krap.pl/index.php/FAQ#Obs.C5.82uga

hex, code and ror'n'rol
niewiedza buduje, wiedza rujnuje

3 Ostatnio edytowany przez jedynymentos (2012-11-08 14:02:44)

Też jestem tu nowy, dzień dobry, witam i od razu o coś zapytam.
A że nie chcę niepotrzebnie śmiecić nowymi tematami więc się podepnę, trochę będzie powiązane.
Wpadłem w zakupowy/zbieracki/sentymentalny szał i poza 3 Atarynami, 3 komodami, dziesiątkami kartów, dżojów i innego badziewia mam też dwie stacje: CA2001 i 1050 i też dawien dawno miałem tylko magnet. Wczytywać umiem :), ale chciałbym się coś pobawić w kopiowanie, formatowanie itp. Nie mam do tego żadnego systemu operacyjnego, który mógłbym wykorzystać. Czy byłby ktoś uprzejmy cuś mi zgrać, coś najlepszego co mógłbym na tych stacjach wykorzystać - jakiś Sparta Dos?
Oczywiście wysyłam dyskietki zwrotnie zaadresowane/zapłacone chodzi tylko o uprzejmość ich nagrania. Dobrego Samarytanina prosiłbym o kontakt na priva jeśli łaska. Z góry dzięki za pomoc,.

30 lat temu moje poglądy nazywane były normalnymi, 20 lat temu konserwatywnymi, 10 lat temu skrajnie konserwatywnymi, dzisiaj jestem nazywany faszystą. Ja nie zmieniłem poglądów, tylko idioci zmienili wartości!

4

Mogę pomóc i nagrać co trzeba.

Czy możecie wyjaśnić, Stirlitz, dlaczego wasz służbowy adres stirlitz@rsha.gov.de ma aliasa justas@gru.su?
Nie czytam PM. Proszę używać e-mail.

5

Możesz też zrobić sobie kabelek SIO2PC -  który emuluje stację. W programiku na PC wrzucasz obraz Sparty czy tam jakiegoś kopiera i przegrywasz sobie co chcesz z PC na swoje dyskietki.

Link do schematu kabelka:
http://atariki.krap.pl/index.php/Grafika:Schemat2.png

Ja osobiście mam 2 lewe ręce do lutowania ale pokazałem kartkę ze schematem w sklepie elektronicznym, dostałem garść elementów i potem w domu zrobiłem "pająka". Zadziałało od razu więc się da:). Koszt części to około 10 zł - nie pamiętam dokładnie.

I am operator of my pocket calculator

6 Ostatnio edytowany przez jedynymentos (2012-11-08 16:48:23)

Dziękuję bardzo za odzew.
Darque, do tego "pająka" rozumiem wtyczkę SIO potrzebuję, dostałeś taką w sklepie?

30 lat temu moje poglądy nazywane były normalnymi, 20 lat temu konserwatywnymi, 10 lat temu skrajnie konserwatywnymi, dzisiaj jestem nazywany faszystą. Ja nie zmieniłem poglądów, tylko idioci zmienili wartości!

7 Ostatnio edytowany przez darque (2012-11-08 17:37:54)

Wtyczki SIO w świecie Atari-maniaków to niestety towar deficytowy. Za cholerę nie dostaniesz tego w elektronicznym :). Ja akurat użyłem wtyczki od starego magnetofonu, ale jeśli nie masz takowego to :
1) można przylutować sobie kabelek bezpośrednio do gniazda wewnątrz komputera
2) wyprowadzić sobie osobne gniazdo na obudowie - bardziej standardowe np  RS232 (com)
3) kupić na allegro stary magnetofon i wyrwać kabel.

opcja 1 & 2 to jak dla mnie raczej chu**** wyjście , bo trzeba trochę zniszczyć obudowę kompa.

Edit : Przypomniało mi się że na atarionline.pl ktoś zapodał info że ma kilka sztuk na sprzedaż:

http://atarionline.pl/forum/comments.ph … amp;page=1

Zapytaj się może jeszcze ma jakieś ;)

8

Nic nie trzeba niszczyć - przynajmniej w przypadku 800XL. Można przylutować kabel do gniazda i wyprowadzić go otworem na PBI a jak jest płaska taśma to nawet obok SIO przejdzie - jest trochę luzu.

The problem is not the problem; the problem is your attitude about the problem

9 Ostatnio edytowany przez jedynymentos (2012-11-08 18:05:43)

A możecie trochę rozszerzyć łopatologicznie tą kwestię?
Zlutowanie czegoś takiego nie problem.
Ale co dalej?
Czy sciągam jakiś programik (jaki) do peceta obsługujący toto czy po prostu pliki w odp. formacie Ataryna z PC'a jak z dysku zobaczy i odp. programikem (DOS jakiś?) na Atari wgranym mogę takie pliki na podłączoną stację zrzucać?
Zielony normalnie jestem ;-)
Nie żeby mi to było jakoś specjalnie potrzebne bo i tak planuję SIO2SD czy jak to się nazywa wmontować u Lotharka do 800XL, ale fajnie się po prostu pobawić, junoł ;-).

10

program na pc, to np. http://aspeqt.sourceforge.net/
pod podanym adresem masz m.in. instrukcje jak go uzywac.

The UNIX Guru`s view of Sex:
unzip; strip; touch; finger; mount; fsck; more; yes; umount; sleep

11 Ostatnio edytowany przez darque (2012-11-08 18:33:58)

Program który podał Jellonek działa z kabelkiem SIO2PC jako emulator 8 stacji dysków.
W programie na PC wybierasz dysk np. 1 i montujesz pod niego obraz dyskietki (to może być cokolwiek, jakiś program do kopiowania dysków, dos itp, itd ). Odpalasz Atari - i po prostu masz drugą stację dyskietek - możesz sobie kopiować dyskietki z PC na Atari , formatować czy co tam chcesz :)

12 Ostatnio edytowany przez jedynymentos (2012-11-08 20:05:07)

Dzięki ludziska za wszystko. Polutuję bo lubię i popróbuję dalej choć pewnie się szybko zniechęcę jako że ta procedurka do programu już mnie skutecznie odrzuciła na kilometr :D.
Chyba fajniej/przyjemniej i bez udawania będzie jednak jakiś normalny Dos z dyskietki odpalić i opanować kilka komend na krzyż zamiast studiowania tych procedur wyglądający jak marketing inżyniera :D.
A do zabawy samymi grami/programami SIO2SD będzie najwygodniejsze.