1

Może juz wiecie, że w weekend skończyło się Commodorowe X'2012.
Pomijam juz fakt, że wystawiono 21 demek :) ale pierwsze miejsce zerwało mi beret!

Polecam! COMA LIGHT 13 by OXYRON:

http://www.youtube.com/watch?v=uW_p2rElYVQ

Kilka innych demek także zacnych, polecam zapoznać się ze stuffem z imprezy:

http://noname.c64.org/csdb/event/?id=1708

gep/lamers^dial

2

Solidny kawał rzemiosła, ale mi beretu nie zrywa. Podoba się - to tak :) Wyczucie do designu i zgrania całości do kupy.

No i muzyka - brzmienie - dodaje dużo do wrażenia :)

The problem is not the problem; the problem is your attitude about the problem

3 Ostatnio edytowany przez jury (2012-10-30 19:17:52)

COMA LIGHT 13 mistrzostwo! :)

( choć jednak to demo ma minus, 16 minut to przegięcie :P a poza tym cycuś glancuś :) )

4

Majstersztyk. Zajebiaszczy dizajn. Pozazdrościć. Co do beretów to nie nosze i nie mam zamiaru ;)

STYMulator JIL ST YM2149 mjuz:k @ gnu/linux
SIUP (SIo2Usb2Pc) - SIO2PC USB Edition
PIN ready logo
3M / InD: ... na kasetach były zabezpieczenia w postaci tzw. "mikropierdnięcie" ...

5 Ostatnio edytowany przez nosty (2012-10-30 20:17:09)

wieczor napisał/a:

Solidny kawał rzemiosła, ale mi beretu nie zrywa. Podoba się - to tak :) Wyczucie do designu i zgrania całości do kupy.

Kurcze wieczor, no to chcialbym zobaczyc demo, ktore Ci zrywa beret :)
Bo to mi zerwalo razem ze skalpem!

Moznaby je podzielic na 3 osobne dema a i tak kazde wygraloby dowolne compo na naszych zlotach :P
A efekt stateczku widzianego przez bulaj i bujajacego na falach atakowanych kroplami az sie prosi o zrobienie gry!

Choc nie lubie dem, to zawsze nie moge wyjsc z podziwu skad ludzie wogole biora pomysly na takie efekty...

6 Ostatnio edytowany przez wieczor (2012-10-31 10:27:03)

Mi dwa dema zerwały beret: Second Reality i State of The Art. I potem chyba się już ta sztuka nie udała. Żeby było śmieszniej  było parę pokazujących większe zaawansowanie techniczne. Ale nie o to tu chodzi - no, nie do końca o to ;)

nosty napisał/a:

Moznaby je podzielic na 3 osobne dema a i tak kazde wygraloby dowolne compo na naszych zlotach :P

Na naszych zlotach niestety tak. A całość tkwi w reżyserii i kompozycji bo fachowców od wszystkich dziedzin : kod, muza, grafa to mamy chyba najlepszych. To jest to "coś" o czym mówię - miał to dla mnie np. C-Drug a niestety nie ma Numen chociaż technicznie tego pierwszego zjada (z popitką ale jednak)

nosty napisał/a:

A efekt stateczku widzianego przez bulaj i bujajacego na falach atakowanych kroplami az sie prosi o zrobienie gry!

I widzisz - tu główną rolę gra grafa. Ile razy w atarowskich demach widzę megazajebiaszczy efekt ... na czarnym tle...

nosty napisał/a:

Choc nie lubie dem, to zawsze nie moge wyjsc z podziwu skad ludzie wogole biora pomysly na takie efekty...

I tu o ten pomysł chodzi. Ale nie tylko - mam wrażenie, że często ludzie zabierają się do dem od - dosłownie - dupy strony. Metoda bottom-up w prezentacji multimedialnej - a taką jest demo - sprawdza się nieczęsto i głównie przypadkiem. A do top-down trzeba mieć z kolei ludzi którym pokażesz projekt - zrób to , a on odpowie : nie ma sprawy :) Z reguły jest na odwrót - umiem zrobić coś takiego i coś takiego. Poskładajmy to jakoś :)

W tych najlepszych demach wgniatających w fotel na liście płac jest oprócz code, msx, gfx często taka pozycja jak sketch. Proponuję się zastanowić nad rolą tej funkcji ;)

7

wieczor, secon reality to takze moje ulubione demo pamiętam jak odpalałem go na dosie z kartą gravis ultrasound:)
Nie wiesz czasem czy jest to demko dostępne dla linuksa?

8

mądrze gadasz.... podobnie jest z grami zreszta. Miyamoto chyba nigdy nie kodowal, a jest uznawany za najwiekszego tworce gier.

9 Ostatnio edytowany przez wieczor (2012-10-31 11:22:23)

secon napisał/a:

Ty sobie jaja robisz ? :) Natywnie na pewno nie.

Ale mi chodzi pod windą pod DOSBoxem idealnie. DOSBox jest też dla Linuxa - możesz przetestować

10

Coma Light 13 ma ładną grafikę i kilka dobrych efektów, ale rewelacji tam nie widzę, ani nawet spójnego designu. Już bardziej podobało mi się Biba 3. Na razie widziałem tylko te dwa.

https://www.youtube.com/watch?v=jofNR_WkoCE

11 Ostatnio edytowany przez jury (2012-10-31 11:44:24)

wieczor napisał/a:
secon napisał/a:

Ty sobie jaja robisz ? :) Natywnie na pewno nie.

Ale mi chodzi pod windą pod DOSBoxem idealnie. DOSBox jest też dla Linuxa - możesz przetestować

A do tego wystarczyło w google wpisać: "second reality demo linux" i pierwszy link z googla:

http://en.wikipedia.org/wiki/Second_Rea … g_the_demo

( kurde nie znam tego dema, trzeba obadać skoro zrywa beret :)  )

12 Ostatnio edytowany przez secon (2012-10-31 12:02:46)

wspaniały klimat i do tego muza Skavena czy Purple Motion. Obowiązkowa pozycja do obejżenia jeżeli miało się już maszynę przynajmniej i486, no i karta VGA na Lobal Bus, że nie wspomnę o gravisie.

13 Ostatnio edytowany przez wieczor (2012-10-31 12:24:56)

jury napisał/a:

( kurde nie znam tego dema, trzeba obadać skoro zrywa beret :)  )

Bierz poprawkę że do rocznik 93 i do ładnego chodzenia wymagało 386 DX 40 MHz, a na 486 się ekran zapalał od efektów :)

Tym niemniej kompozycja, zgranie całości plus klimatyczna muza - sadza w fotelu i każe siedzieć cicho :)

Dla tych co nie podołają z DosBoxem:

https://www.youtube.com/watch?v=rFv7mHTf0nA  - chociaż płynność na żywym sprzęcie wyższa ( w dosboxie cycles ustawić na co najmniej 30000)

A tu ... Panowie... niespodzianka - remake by koledzy z C-64 i to dobry:

https://www.youtube.com/watch?v=zVPW40ygds4 <- i jak ktoś zrobi to na Atari tak samo dobrze lub lepiej - pomogę konwertować muzę (dostępna w S3M) chociaż to wyzwanie  - to do końca świata będę go nazywał Mistrzem :)

14

wieczor, chyba zainstaluję dosboxa specjalnie dla tego dema przypomną mi sie czasy starych dobrych pecetów.

15

Fox napisał/a:

Coma Light 13 ma ładną grafikę i kilka dobrych efektów, ale rewelacji tam nie widzę, ani nawet spójnego designu. Już bardziej podobało mi się Biba 3. Na razie widziałem tylko te dwa.

Do mnie Biba też bardziej trafia, ale to już jest mocno designerska sztuka, niecukierkowa taka, dla dużej części publiczności niestrawna ;)

16 Ostatnio edytowany przez jury (2012-10-31 15:46:17)

wieczor napisał/a:

Bierz poprawkę że do rocznik 93 i do ładnego chodzenia wymagało 386 DX 40 MHz, a na 486 się ekran zapalał od efektów :)

Tym niemniej kompozycja, zgranie całości plus klimatyczna muza - sadza w fotelu i każe siedzieć cicho :)

Obejrzałem to na youtube i faktycznie, REWELACJA :)

17

a link obok jest jak pracują nad demem.
https://www.youtube.com/watch?v=LIIBRr3 … re=related

18 Ostatnio edytowany przez wieczor (2012-10-31 16:30:37)

W życiu tego nie widziałem!!! Dobrze że są napisy po angielsku :) Bezcenny materiał.

19 Ostatnio edytowany przez Rastan (2012-10-31 17:08:56)

Jeśli chodzi o Coma Light 13, to jak dla mnie: za długie, za nudne, za słaba muzyka.
Choć muszę przyznać, że kilka efektów jest niezłych. Ale jako całość przeciętne.

nosty napisał/a:

Moznaby je podzielic na 3 osobne dema ...

No to byłyby 3 słabe dema. ;)

"Pamiętaj, że być dobrym obywatelem to znaczy nie mieć kłopotów, a nie będziesz ich miał jeżeli nie będziesz kłopotem dla innych."

20

nosty napisał/a:

Miyamoto chyba nigdy nie kodowal, a jest uznawany za najwiekszego tworce gier.

nosty, tworzenie gry to nie tylko kod. Shigeru Miyamoto nie koduje, bo nie potrafi. W wielkim N odpowiedzialny był od początku za grafikę, miał też świetne pomysły (i nadal ma!). Jeśli mnie pamięć nie myli, to i przy projektowaniu sprzętu się udzielał.

oto koło :r przyp "pole 3,142857 * :r * :r przyp "l 2 * 3,142857 * :r przyp "i l / 360 powtórz 360 [np :i lw 1] już

21 Ostatnio edytowany przez pajero (2012-11-01 08:34:26)

A jest już dostępny ALL.zip z produkcjami ?

wilczy szaniec...http://jinx.etv.cx/test360/

22

Wyłączyłem po 3 minutach, może i ładne, ale nudne jak Second Reality. :)

Hitler, Stalin, totalniak, SSman, NKWDzista, kaczor dyktator, za długo byłem w ChRL, wypowiadam się afektywnie.

23

Epi, bluznisz :) chociaz dla mnie SR jest nudnawe juz, to jest jednak skutek tych 19 lat ogladania i dziesiatek tysiecy juz teraz odpalen - po prostu wiem co za chwile bedzie do tego stopnia ze nucac z pamieci muzyke moge we wlasciwych momentach odpowiednie screeny szkicowac :D