Witam po raz pierwszy na tym forum!
Ostatnio udało mi się dokonać zakupu długo wyczekiwanego Atari 1040STF za niewielkie pieniądze. W komputerze wymieniłem już kondensatory na zasilaczu, gdyż były mocno wiekowe i komp często się nie odpalał. Mam jednak dość spore problemy z napędem. Oryginalna stacja strasznie wyła, kiedy wkładałem do niej dysk, dioda w prawym górnym rogu klawiatury świeciła się non-stop, i odczytanie czy sformatowanie jakiejkolwiek dyskietki kończyło się wyrzuceniem błędu o tym, że stacja nie odpowiada. Po pewnym czasie stacja padła na amen, i w tej chwili nie jest nawet wykrywana przez system.
Jako, że pod ręką mam sporo stacji 3.5 do peceta, postanowiłem dokonać tej modyfikacji taśmy, która zakończyła się hmm, powiedzmy połowicznym sukcesem :P.
Otóż stacje od peceta są wykrywane przez TOS, jednak mają ten sam problem co oryginalna stacja Epsona, dioda świeci non stop, a dysk się kręci (choć jest to duużo cichsze niż w przypadku Epsona). Ponownie nie da się odczytać żadnego dysku, a próba formatowania kończy się błędem o tym, że dysk jest zabezpieczony przed zapisem (!?).
Czy taśma może być zwalona? Jeśli tak to czy istnieje jakiś sposób na jej naprawę? Na atari-forum.com spotkałem się z tematem w którym ktoś zamontował do płyty głównej standardowe gniazdo dyskietkowe, czy jest to jedyne solidne rozwiązanie?
Tydzień na oddanie głosu w FUJICUP! Głosowanie potrwa tylko do 22 lutego 2025...
TURGEN 9.3.1 Najnowsza wersja oprogramowania TURGEN wprowadza kilka istotnych ulepszeń.
FujiCup 2024 - głosowanie Wystartowało głosowanie w tegorocznej edycji konkursu FujiCup.
IX. Basque Tournament of Atari 2600 31 stycznia Euskal Retro Association zorganizowało IX. Baskijski Turniej Atari 2600.
Rogul 1.0f Poprawki i nowe funkcje