Tak przeglądam temat o XBIOSie na forum - i panowie (panie się tam nie udzielają), rzygać mi się chce za przeproszeniem. W związku z tym chciałbym wypunktować parę spraw - według mojego (co podkreślam) punktu widzenia:
1. XXL ma prawo pisać pod dowolny inicjalizer, dos, XBIOS, grzebień czy inne lustro, tak samo jak reszta ma prawo pisać pod co innego (na przykład pod sterownik syrenki na bazie 65816 taktowane 4GHz).
2. Czym różnią się z założenia tracma od XBIOSa (w zakresie odczytu, pomijając timingi)? Też korzystają z własnych procedur, też się odpalają wyłącznie przez SIO. I też następuje sytuacja, jaka miała miejsce bodajże przy Bitter Reality - miałem swego czasu specjalnie przerabianą wersję pod Karin Maxi - czyli jak tutaj (XBIOS) nastąpiła zmiana biblioteki.
3. Swego czasu usiłowano mnie przekonać do Sparty DOS X - długo tłumacząc, jak bardzo to jest zajebisty system, jak bardzo coś tam... Używam zazwyczaj MyDOS-a 4,50T - jest dla mnie najwygodniejszy. Pewnie do XBiosa się też nie przekonam - ale to już moja sprawa.
4. Przy zachwalaniu Sparta DOS X padło stwierdzenie, że "Turbo Basic XL jest c**y, bo nie działa BGET, BLOAD itp pod tym systemem - nie wiem jak pod XBiosem, ale dla mnie to jest argument, że raczej Sparta jest c**a, bo TB XL jest - o ile mi wiadomo TB XL jest starszy, więc jak dla mnie - to sparta jest niedopracowana. Tym bardziej, że pod innymi dosami (nie wiem jak pod spartą 3.30 - plikową, pod resztą dosów które próbowałem oprócz MyDOSa) działa bez zarzutu
5. Wracając do tematu - z założenia XBios daje - póki co - najwięcej wolnego RAMu z możliwością operacji na plikach (więcej dają niektóre inicjalizery, ale nie pozwalają potem operować na plikach) - i to jest pożyteczne (w XBIOS). Nie trzeba się też gimnastykować z bazylionem (choć dobrze opisanych, nie przeczę) opcji jak w Sparta DOS X.
6. Ciekawi mnie, czy XXL-owi (lub komuś innemu) uda się uzyskać tak samo niskie memlo przy XBiosie dla innych (od SIO) urządzeń - bo to jest inna sprawa, a póki co to nie jest pewne
Reasumując - niech każdy pisze pod co chce i jak chce, a miliony użyszkodników ocenią, czy jest to dla nich o.k., czy be. Zawsze przecież można "taki program" pominąć w swojej bazie (jak ja na przykład nie mam bazylionu programów pod Spartę DOS X - bo nie używam tego systemu). Póki coś działa na standardowym Atari - dla mnie jest (w miarę) O.K. (tak, sparta też jest o.k. - choć wolę MyDOSa, ale to mój wybór).
Tyle wystarczy, tak dla refleksji... I jak dla mnie - dobry program powinien działać na standardowym, nierozszerzonym Atari - a na rozszerzeniach (nieważne - RAM, VBXE, MapRAM, itp, itd) - ewentualnie pokazywać "dodatkowe pazurki".
TURGEN 9.3.0 Kolejna wersja multiplatformowego narzędzia do zarządzania obrazami taśm.
SV 2024 WE - program imprezy Już za tydzień odbędzie się zimowa edycja Silly Venture
Nowa obudowa dla 800XL - zostało 36 dni Niewiele ponad miesiąc do końca kampanii.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury