176

od lat  na
compo mahinie Pina są kompoty puszczane.. I jakos bez no signal imput compoty nigdy nie byly by takie same.swoja droga Pin fajny kacik Atari.

177

Pinokio: O ile mnie pamięć nie myli, Sweet16 to jednak nie jest to co masz w komputerze.

Hitler, Stalin, totalniak, SSman, NKWDzista, kaczor dyktator, za długo byłem w ChRL, wypowiadam się afektywnie.

178

@pin: zgadzam się z As'em - bardzo fajny atarowy kącik :) mój jest niestety o wiele skromniejszy.

Silly Venture - breaking the ATARI scene since 2000 ! :)

179 Ostatnio edytowany przez Pin (2012-10-14 11:39:49)

@Mazi - Ciekawe :) - nikomu to wcześniej nie przeszkadzało do czasu, kiedy nie określiło się rzeczy po imieniu ;)-

epi napisał/a:

Pinokio: O ile mnie pamięć nie myli, Sweet16 to jednak nie jest to co masz w komputerze.

... dosłownie nie jest, lecz jest z nim zgodny z czego pamiętam. Przynajmniej taką informację posiadam. Dobra - dla ścisłości jest to 65c816 adapter konstrukcji Pasia.

Kontakt: pin@usdk.pl

180

Pin: tu chodzi o zgodnosc z prawidzwym atari i jego oryginalnym procem. Ty zakladasz sobie jakies modyfikacje i dazysz do zmiany standardu, ze produkcje maja chodzic na twoim sprzecie a nie na innych atari. I nie pisz, ze nie wiesz o co chodzi.
Czasy sie zmieniaja, produkcje rowniez. Wiec nie ma co biadolic ze soft nie beddzie sie poprawnie uruchamiac (nielegale) na atari z 65c816, ktory cytujac atariki dziala "W trybie emulacji 6502".
Na real dziala? Dziala! To nie ma co w to mieszac 16 bitowego proca, w dodatku ktorego ma tylko kilka osob.

181

Mazi - dlatego producent Atari podzielił rozkazy procesora na legalne i nielegalne. Nazwa do czegoś obliguje ;)-

Jestem w stanie zrozumieć użycie nielegalnych rozkazów w pewnym wyjątku: kodujemy demo / grę / coś tam i coś "prawie się wyrabia", lecz brakuje kilku cykli. Jeśli więc możemy tym sposobem zobaczyć coś niesamowitego - to jak najbardziej ale na BOGA proszę, jeśli kwadrat A goni kwatrat B to na sranie są te nielegale? - po to chyba, by po oficjalnym release karty Pasia zwiększył się stopień niekompatybilności?

Nie ma problemu - następne kompo poprowadzisz sam, na swoim nieskalanym dziewiczym Atari z plombą z Pewex'u :) - ja wcale nie muszę niczego robić ;)-

182

Koledzy, ja rozumiem obawy jednych i argumenty drugich, ale przed compo prace zostaną sprawdzone w niedostępnym dla partyzantów pomieszczeniu i będzie można sprawdzić co i jak działa. Nie zamierzam "odstrzelić" żadnej pracy, doceniam trud każdego pojedynczego kodera, na pewno Pin nie będzie tutaj tyranem w tej kwestii. Wiemy jak wygląda sprawa prac intro/demo na polskich parties, więc trzeba to brać pod uwagę.

Pin prowadzi compo na SV od 2-ej edycji, i w moim odczuciu robi to doskonale. Nie przypominam sobie jakiegoś zgrzytu podczas uruchamiania prac itd.

Napijmy się gorzoły Panowie :)

Silly Venture - breaking the ATARI scene since 2000 ! :)

183

Pin napisał/a:

Nie ma problemu - następne kompo poprowadzisz sam, na swoim nieskalanym dziewiczym Atari z plombą z Pewex'u :) - ja wcale nie muszę niczego robić ;)-

Wiedzialem, ze do tego dojdzie :) Nikt nie ma pretensji do prowadzacego, ze zle prowadzi compoty czy cos w ten desen.
Nie jestem wrogiem rozszerzen wrecz przeciwnie. Ale ten 16 bitowy proc NIE JEST w pelni zgodny z 6502. I niech to zakonczy ta dyskusje. Poniewaz jest to fakt niepodwazalny.

184

... aaa - temat wył wałkowany bazylion razy. Fakt jest podważalny ;)-

Chodzi przecież o dobrą zabawę? - no to po cholerę montujecie rozszerzenia pamięci, stereo, sio2sd, ide, grzebień, czy inne usprawnienie? To może kupmy sobie wszyscy po magnetofonie i będzie wszystkim dobrze ;)-

185 Ostatnio edytowany przez jury (2012-10-14 12:45:35)

Pin, a tak z ciekawości, od jakiego czasu prace były prezentowane na tym sprzęcie? :)

Pin napisał/a:

Wreszcie! :D Nie będziesz teraz już się mógł zasłaniać marną wymówką, że zaraz prowadzisz kompoty czy cuś ;)

186

no właśnie :) -

A co do pytania Jurego, to wydaje mi się że wspomniany XEGS z 65c816 brał czynny udział w około 10, lub więcej kompo. 2 edycje sv, wszystkie edycje Głuchołazów, częściowo na Grzybsoniadzie, wszystkie spotkania w Krakowie ... nie wiem, co jeszcze - nie pamiętam.

187

Pin napisał/a:

ta funkcje pelni sie dozywotnio.

mazi napisał/a:

Ale ten 16 bitowy proc NIE JEST w pelni zgodny z 6502. I niech to zakonczy ta dyskusje. Poniewaz jest to fakt niepodwazalny.

Pin napisał/a:

... aaa - temat wył wałkowany bazylion razy. Fakt jest podważalny

16-bitory 65816 w trybie emulacji 6502 nie jest z nim zgodny w 100% i nie chodzi o rozkazy niepublikowane, znaczniki procesora dzialaja inaczej w wersji cmos. mozna spokojnie napisac program na atari nie uzywajac rozkazow dodatkowych w taki sposob ze bedzie nieprawidlowo liczyl na nieatari z 65816.

Pin napisał/a:

Chodzi przecież o dobrą zabawę?

dokladnie, dlatego ja nie mam nic przeciwko pracom ktore wymagaja do dzialania komputera z masa rozszerzen ale boli mnie ze nie dopuszczacie do konkursu prac ktore dzialaja na zwyklym atari.

http://atari.pl/hsc/ad.php?i=1.

188

xxl napisał/a:

konkursu prac ktore dzialaja na zwyklym atari.

... z powodu upodobań i wygody programisty ;)- .. jak to sam przyznałeś.

189 Ostatnio edytowany przez xxl (2012-10-14 13:24:29)

to upodobania progrmisty brane sa pod uwage przy kawalifikacji pracy do konkursu? co bedzie nastepne? kolor oczu? skóry?

na nastepnym konkursie trzeba podac wymogi dokladniej. jakiej plci, orientacja seksualna itp.

190

xxl napisał/a:

skury?

... nie - ale skóry jak najbardziej :)

191 Ostatnio edytowany przez jury (2012-10-14 13:38:43)

ciach

192 Ostatnio edytowany przez syscall (2012-10-14 15:31:12)

Problem jest polityczny a nie techniczny. Kazdy kto ma w atari 816 musial miec tam wczesneij 6502. Wiec niech go wyjmie z szafy, nalutuje
na 65816, zrobi sobie odcinacz paru sygnalow na kilku tranzystorach i za pomoca jednego switcza bedzie mogl miec i 6502 i 816.

ps. nie wiem czy pamietacie jak na quascie 98 koledzy amigowcy w poplochu podczas kompotow musieli wymieniac procesor w amidze bo jakas praca chciala powerpc :) Latali za jakas karta a w mikrofonie smutny glos powiedzial cos w ten desen 'kompoty sie opoznia bo musimy zmienic procesor' ;))) Pinokio moze po prostu trzeba szybko przelozyc 6502 :)

"Was powinny uzbrojone służby wyciągać z domów do punktów szczepień, a potem zamykać do pi* za rozpowszechnianie zagrożenia epidemicznego" - Epi 2021
"Powinno się pałować tylko tych co tego nie rozumieją. No i nie szmatki i nie chirurgiczne tylko min FFP3, to by miało jakiś sens. U mnie we firmie, to jak przychodzi bezmaskowiec, to stoi w deszczu przed firmą" - Pin 2021

193

po co? Czy wiesz co oznacza szybko w przypadku tego egz xegs? :) - dobra. Szkoda marnować czas, wynocha do monopolowego po browar ... weekend się jeszcze nie zakończył ;)-

194

nie wiem kto w atariki napisal ze 65816 dziala w trybie "emulacji" 6502 ale najwyrazniej wprowadza to w blad tych, ktorzy czepiaja sie slowek.
jakos pare osob tu czepia sie dokladnej zgodnosci z 6502, podczas gdy tak na prawde maja na mysli 6502c. jak juz chcecie byc na tyle upierdliwi - to z ta szczegolowoscia przynajmniej w obu kierunkach sie zapetlajcie, a nie tylko w jednym.
65816 dziala w trybie zgodnosci z 6502, tak samo jak 80x86 dzialaja w trybie zgodnosci z 8086. maja co prawda dodatkowe mozliwosci, ale dopiero po uruchomieniu rozszerzonego trybu (nie uzyje tu nazwy "natywnego", bo znowu ktos mylnie zinterpretuje...).

niektorzy ludzie po prostu nie potrafia zrozumiec, ze uzywajac _legalnych_ instrukcji, mozna wachlowac procesorami (6502c, 65c02, 65c816, a moze i inne) i program tak napisany, bez zadnych przerobek - uruchomi sie i zadziala poprawnie na kazdym z nich.

zaluje ze dopiero przy nowszych wersjach 6502 wdc poblokowalo wszelkie nielegale jako (chyba jako nopy), bo to by chyba ukrocilo te smieszne dywagacje o wyzszosci plombowanej/nietykanej dziewicy nad przerabiana...

The UNIX Guru`s view of Sex:
unzip; strip; touch; finger; mount; fsck; more; yes; umount; sleep

195

jellonek napisał/a:

tak samo jak 80x86 dzialaja w trybie zgodnosci z 8086.

Na szczescie takie glupoty nikogo tu nie interesuja. W atari siedzi jeden proc pod ktorego da sie pisac w roznoraki sposob i nikogo nie obchodzi, ze ten 16 bitowy narzut tego nie potrafi. Koniec kropka.

196

mazi napisał/a:

W atari siedzi jeden proc pod ktorego da sie pisac w roznoraki sposob i nikogo nie obchodzi, ze ten 16 bitowy narzut tego nie potrafi.

I ja się przyczepię do słówka :P
Na pewno nie jest tak, że nikogo.

197

No fakt. Masz racje. Pinokia, tak, bo ten pewno nie posiada innego :)

198

@jellonek: podstawowa zasada higieny osobistej mowi, ze jak sie zabiera glos w jakies sprawie to dobrze jest cokolwiek znac temat. 65816 w trybie emulacji 6502 na poziomie rozkazow publikowanych tez nie jest zgodny w 100% ani z 6502 ani z 6502c.

199

na tej zasadzie 6502 nie jest rowniez zgodny z obecnym 6502 (CMOS)

"Was powinny uzbrojone służby wyciągać z domów do punktów szczepień, a potem zamykać do pi* za rozpowszechnianie zagrożenia epidemicznego" - Epi 2021
"Powinno się pałować tylko tych co tego nie rozumieją. No i nie szmatki i nie chirurgiczne tylko min FFP3, to by miało jakiś sens. U mnie we firmie, to jak przychodzi bezmaskowiec, to stoi w deszczu przed firmą" - Pin 2021

200 Ostatnio edytowany przez xxl (2012-10-14 19:01:56)

65c02 nie jest w 100% zgodny z 6502c, podobnie jak nie jest w 100% zgodny z 65sc02, ani 8510, 6510, niby ta sama rodzina a roznice sa :-)

na szczescie w atari mamy tylko 6502c wiec te problemy nas atarowcow nie dotycza :D