Kochani! Ponad 25 lat temu kupiłem synowi Atari 65xe, był to wtedy dla mnie ogromny wydatek, kupowałem do niego tylko programy edukacyjne. Obecnie mam je na kasetach tych co kupiłem 25 lat temu. Chciałbym je przegrać na PC- ta i uruchomić dla wnuków, bo dotychczas nie spotkałem podobnych programów napisanych na PC-ta. Proszę powiedzcie od czego zacząć i jak mam to zrobić. Nie jestem zbyt zaawansowanym komputerowcem. Chodzi mi o programy m.in. : Literkowiec, Film edytor pleyer, Chaos musik composer i podobne /przepraszam jeśli wkradły się błędy w tytuły/ Z góry dziękuję za pomoc. L.G.

2

podłącz jakikolwiek magnetofon przez jack'a do pct'a ... nagraj nam wav'a lub mp3 z dużym bitrate...podeślij link i z tego już coś powinno się dać zrobić ... podeślij też fotki okładek... bo możliwe że ktoś juz coś takiego ma... ten CMC jest juz w sieci

"wszystko się kiedyś kończy......."

3

A zanim uda Ci się przegrać, to puść dziecku coś z tego http://atarionline.pl/v01/index.php?ct= … Edukacyjne :-)

___
Press play on tape...

4

Wierszokleta napisał/a:

Kochani! Ponad 25 lat temu kupiłem synowi Atari 65xe, był to wtedy dla mnie ogromny wydatek, kupowałem do niego tylko programy edukacyjne. Obecnie mam je na kasetach tych co kupiłem 25 lat temu.

Większość tych programów znajdziesz w internecie - chociażby na wspomnianym atarionline.pl

Wierszokleta napisał/a:

Chciałbym je przegrać na PC- ta i uruchomić dla wnuków, bo dotychczas nie spotkałem podobnych programów napisanych na PC-ta. Proszę powiedzcie od czego zacząć i jak mam to zrobić. Nie jestem zbyt zaawansowanym komputerowcem. Chodzi mi o programy m.in. : Literkowiec, Film edytor pleyer, Chaos musik composer i podobne /przepraszam jeśli wkradły się błędy w tytuły/ Z góry dziękuję za pomoc. L.G.

Na początek proponuję sią zaznajomić z tym: http://atariki.krap.pl/index.php/FAQ - dział emulacja. Dla osób nieobeznanych z emulacją - polecam ATARI800WIN lub Altirrę. Do uruchomienia tych programów na PC niezbędny będzie emulator. Instalacja jest banalna - trzeba tylko pamiętać, żeby podpiąć odpowiednie pliki ROM (w katalogu XFORMER atari800win). Niestety uprzedzam, że nie ma nic lepszego niż oryginalny komputer :).
Powodzenia!

Sikor umarł...