chcialbym miec wiecej czasu
udało się zrobić tylko tyle...
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.
VIII. Basque Tournament of Atari 2600 Kolejna relacja, wśród otrzymywanych od naszego przyjaciela Egoitza z Kraju Basków.
atari.area forum » Fabryka - 8bit » C816 - zeby bylo do czego sie slinic
Strony Poprzednia 1 2 3
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
chcialbym miec wiecej czasu
udało się zrobić tylko tyle...
A jak to sie wpasowywuje w poprzednie rozszerzenia? Gdy juz jest zalozone w atari VBXE,SStereo, Ultimate? Tasmy zaslaniaja VBXE ktore jednak troche sie grzeje a teraz dodatkowo jest przykryte.
nieśmiało zapytam, a co to takiego?
Zielona płytka ze scalakami ?
A co jeśli mam 816 ale w prostokątnej obudowie ?;-) a nie w kwadraciku ? ;)
może jakaś przejściówka z prostokąta w kwadrat ?
Kupujesz se kwadracika PLCC:
http://global.ebay.com/Western-Design-C … 48407/item (5 sztuk) razem z przesylka ~130 zł dzielone na 5 wychodzi ~26 zł za sztuke
Do pasiowych rozwiazan mozna sobei etz zakupic dip'a z przesylka tylko 27 zł:)
http://global.ebay.com/W65C816S8P-14-Ma … 48721/item
I co? To już tyle?
Kawałek płytki podłączona kabelkiem, nawet nie wiadomo czy działa.
Przez wzgląd na FPGA, nawet nie można ocenić co to jest i jakie funkcje realizuje.
W swoich przyszłych planach, mam również ochotę na zaprojektowanie ATARI na 65C816.
Wpełni kompatybilne z 65XE lecz z systemem 16 bitowym.
Lecz będzie to raczej odrębna konstrukcja, pełnego komputera.
Układ 65c816 ma pewne (moim zdaniem) wady:
8bit szyna danych.
Adresy A16 - A23 na szynie danych.
Ale teraz są FPGA. :)
Mam jednak wiele jeszcze do przeanalizowania.
Myślę że z pomocą forumowiczów, uda mi się rozwiać wątpliwości, stosunkowo szybko.
Pozdrawiam.
Powodzenia :) Chce tylko zauważyć że nowa mała płyta do XL/XE jest już w trakcie opracowywania :) I z tego co wiem też zgodna z 816. A czy działa... Praktyka pokazuje, że Candle zna się na rzeczy i to co robi działa :D
Tak, lecz jak dobrze zauważyłeś "do XL/XE".
Nawet ta płytka zaprezentowana mogła by samodzielnie pracować.
Po co ten złom pod nią. ;)
Procesor 65C816 pozwala zbudować komputer który może być następcą ATARI XL/XE.
Nie wątpie w możliwości Candle, ale zdjęcie płytki wpiętej w złom, bez żadnych danych.
Nie bardzo mnie przekonuje, że to ma jakąś wartość większą niż włożenie procka w wersji DIP w płytę, oraz podpięcie SIO2SD.
Ale pomyślmy, mamy SIO2SD które udaje stacje dysków ;/ mamy VBXE udające ANTIC-a przy pomocy ANTIC-a i inne wynalazki.
Niech może stare atari pozostanie takie jakie jest, z magnetofonem i przeraźliwym piskiem przy wgrywaniu. :)
A kombinowanie z unowocześnianiem to trzeba zacząć od począdku, od podstaw, wyeliminować to co było irytujące i ograniczające.
Trzeba zbudować całkiem nową zabawkę! I na niej się teraz wyżywać. :D
I taki komputer będzie mógł nawet wyświetlić "Hello world!", bo nie doczeka się oprogramowania. Chyba, że będzie emulował XL/XE :D
Podzieli los Milana, Sinclaira QL i wielu innych nietrafionych produktów tego typu.
ColdFire, nowe Amigi na PPC i tak dalej i tak dalej. Rozwój tego sprzętu nie ma sensu.
A co do płyty - tak , też jest samodzielna. To nie jest replacement na starych chipach tylko kompletnie nowa płyta z innym chipsetem - ma być jednakowoż kompatybilna. Jaki złom pod nią masz na myśli? Ma własne porty na zewnętrzne klawiatury itp.
Nie w tym rzecz by stworzyć nowy produkt.
Produktów nam już chyba nie potrzeba. :)
Zdaje się że to forum miłośników, tak?
Więc o co chodzi z tym sensem bo nie kumam?
65c816 za 50 - 100 zł ludzie kupują, widzisz że tu trudno o sens, ponieważ 65c816 to już rupieć.
Taki komputer nie będzie emulował XL/XE tylko normalnie funkcjonował jak XL/XE.
Posiadał by jednak sporo większe możliwości.
Z punktu widzenia XL/XE miał by bezpośredni dostęp do pełnych 16MB pamięci, nowe tryby graficzne i nowe możliwości dźwiękowe.
Wszelkie wyjścia na złączach ogólno dostępnych, no i zdolność 16 bitowego przetwarzania danych. Wyjście VGA, HDMI, USB, itp.
Możliwości dźwiękowe i graficzne rozwiązuje jeden układ scalony, znalazłem go chyba w TME.
VBXE wydaje się być śmieszne przy nim.
Niepamiętam jego symbolu ale dla zainteresowanych, znajdę i podam.
Układ sprzętowo realizuje dekodowanie MPEG2/4, WYjscia HDMI, VGA, analog audio, digital audio, USB, CF, SDIO.
Zawiera równierz ARM-a na pokładzie, spokojnie można go podlączyć do starego ATARI, pobór prądu 40mA z tego co pamiętam.
jestem zainteresowany. o jaki uklad chodzi?
Impuls, brzmi to nieźle.
Czy do ST dało radę podłączyć ten układ?
Już szukam! datashet też był.
Podłączyć to można do wszyskiego! To układ cyfrowy.
Jest to interface graficzny do różnej maści "allplayerów" on tworzy grafikę a my tylko dane podsuwamy. :D
Naprzykład taki: tms320dm368
Ale to nie jest ten o którym pisałem. Nie pamiętam gdzie go znalazłem. Ale poszukam jeszcze.
W zasadzie, to nie na to chciałem zwrócić uwagę. ;)
ArchieL zmienił nicka i przestał brać leki?
Impuls:
Czym zwykle kompilujesz kod na ARMa ?
Jak zamierzasz wykonać rdzenie fpga, w jakim HDL, jaki używasz ? Jak byś bootował FPGA ?
Jak byś zrobił interface pomiędzy systemem PAL/NTSC a np HDMI ?
Brawo electron. :)
Panowie Candle, syscall, electron,
właśnie ograbiliście mnie z moich marzeń...
a już miałem przed oczami moje stare dobre 1040 ST odtwarzające filmy DVD poprzez HDMI...
wielkie dzięki...
:))))))))))))))))))))))))))
tak na serio, kurczę może jednak da radę podpiąć tego arma i np mail 400 do ST?
cyprian, ale ktos do st zrobil karte na procku, do renderowania polygonow, i to nawet dzialalo
wiec to nie jest niemozliwe, natomist arm926, to coz, ja na tym linuxy stawialem, komputery przemyslowe budowalem itd itp, troche armata ;) ponadto entuzjazm 16 latka tu widac, pdf'a znalazl, fajnie, ale pojecia niewiele
Dobra, panowie, niech sobie robi. :)
A jak nie zrobi - też będzie dobrze. :D
Candle, to był Zamuel_a, ale jego rozwiązanie miało jedną istotną wadę - było pasywne. 68000 musiało wysłać i odebrać wszystkie dane.
Mi chodzi o rozwiązanie typy VBXE z procesorem lub bez na pokładzie.
w sumie to fajnie by było jakby jakiś sprytny elektronik przerobił VBXE na VBST :)
Miker masz rację, nie ma co gasić zapału. Fajnie że komuś się jeszcze coś chce robić.
Strony Poprzednia 1 2 3
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Fabryka - 8bit » C816 - zeby bylo do czego sie slinic
Wygenerowano w 0.030 sekund, wykonano 49 zapytań