26

cytujac za http://e-prawnik.pl/opinie-prawne/prawo … rawna.html
"Do skutecznego zawarcia umowy sprzedaży konieczne jest porozumienie pomiędzy sprzedawcą a kupującym, polegające na zaciągnięciu wobec siebie wymienionych powyżej zobowiązań. Porozumienie to wynikać może z umowy sporządzonej w formie pisemnej lub wynikać z sytuacji faktycznej, może być domniemywana z zachowań stron. Jeżeli więc w konkretnym stanie faktycznym strony zawarły porozumienie co do sprzedaży rzeczy lub porozumienie takie można domniemywać z zachowań stron, należy uznać, że doszło do zawarcia umowy sprzedaży. Odmienną kwestią jest ustalenie, czy umowa sprzedaży została wykonana należycie."

polecam tam tez przejrzec akapit o konsekwencjach niewydania towaru.

do tego polecam tez: http://umowy.wieszjak.pl/kupno-sprzedaz … ferty.html

polecam tez przeczytac zawartosc art. 66 kodeksu cywilnego, samemu wyciagajac wnioski.

regulaminu forum Ragawan16 nie zlamal, wiec wywalanie go z forum bylo by chyba nie na miejscu...
"nowelizacja" regulaminu - to inna sprawa ;)

mi sie wydaje (prawnikiem nie jestem) ze w przypadku gdy bachoo zrobi przelew, a Ragawan16 mu "nie wyda umowionych rzeczy" - nastapi naruszenie prawa. konsekwencja tego moze byc zalozenie sprawy przez bachoo (wydaje sie z gory wygrana). w takim wypadku Ragawan16 nie tylko bedzie musial zwrocic kase, ale i z dosc duzym prawdopodobienstwem poniesc koszty procesowe...

uicr0Bee: potwierdzam twoje slowa, bo sam mialem podobna sytuacje i zwarlem poslady, sprzedajac taniej - bo po prostu zaakceptowalem warunki nim sie pojawila lepsza oferta. zdaje sie ze na tym forum nie bylem odosobnionym przypadkiem tego typu...

The UNIX Guru`s view of Sex:
unzip; strip; touch; finger; mount; fsck; more; yes; umount; sleep

27

@syscall - To są podstawy handlu, umowa jest święta! Sprzedałem, więc nawet jeśli ktoś oferuje 100 razy tyle,  a ja posiadam  zasady - nie zmieniam danego słowa. Tym bardziej że określa to prawo.Rozumiem małolata, dużo jeszcze go życie nauczy swoją brutalną siłą, ale Ciebie koleżko, za cholerę pojąć nie potrafię. Co jest dla Ciebie nie tak, czego nie potrafisz zrozumieć? Zgodził się na cenę 200 pln (z 400), następnie w mailu podał nr konta i potwierdził raz jeszcze cenę. Nie powiedział - to poczekajmy jeszcze czy ktoś nie da więcej. Nie zanegował również terminu płatności. Tym samym potwierdził sprzedaż - nawet na zasadzie domniemania.

28 Ostatnio edytowany przez syscall (2012-08-24 11:09:48)

To ty nie potrafisz pojac ze najzwyczajniej w swiecie nie doszlo do zadnej sprzedazy. Moze i zlamal jakies 'niepisane' zasady, jakas 'obietnice' - choc to wydaje mi sie mocno naciagane, ale nie zlamal zadnego prawa. Pienisz sie bo przeszla ci kolo nosa okazja. A z okazjami tak jest ze czasem ktos jest zwyczajnie szybszy/spryniejszy.
Cala sytuacja byla by zgola odmienna jesli bys mu przelal pieniadze. Wtedy bym stanal murem za toba.

"Was powinny uzbrojone służby wyciągać z domów do punktów szczepień, a potem zamykać do pi* za rozpowszechnianie zagrożenia epidemicznego" - Epi 2021
"Powinno się pałować tylko tych co tego nie rozumieją. No i nie szmatki i nie chirurgiczne tylko min FFP3, to by miało jakiś sens. U mnie we firmie, to jak przychodzi bezmaskowiec, to stoi w deszczu przed firmą" - Pin 2021

29 Ostatnio edytowany przez wieczor (2012-08-24 11:33:24)

Panowie, dyskutujecie tu o sprawach prawnych, regulaminowych, a przecież nie w tym rzecz. Niech będzie że prawnie i regulaminowo wszystko jest ok.

To było najzwyczajniej nieprzyzwoite. Co ma do tego prawo?

Jest jeszcze coś takiego jak gentlemen agreement. No ale to gatunek na wymarciu - szkoda. Nota bene ten użytkownik co podkupił tylnymi drzwiami zamiast rzucić ofertę w wątku też jest moralnie wątpliwy.

The problem is not the problem; the problem is your attitude about the problem

30 Ostatnio edytowany przez syscall (2012-08-24 11:28:28)

No ale to nie ja wytoczylem te dzialo. To bachoo. Wiec niech od niego ginie.

przepraszam, ale potwierdziłeś sprzedaż i tym samym zawarłeś umowę.
Niestety, nie ma możliwości wycofania się...

Slowa klucze: umowa. nie ma mozliwosci ...

"Was powinny uzbrojone służby wyciągać z domów do punktów szczepień, a potem zamykać do pi* za rozpowszechnianie zagrożenia epidemicznego" - Epi 2021
"Powinno się pałować tylko tych co tego nie rozumieją. No i nie szmatki i nie chirurgiczne tylko min FFP3, to by miało jakiś sens. U mnie we firmie, to jak przychodzi bezmaskowiec, to stoi w deszczu przed firmą" - Pin 2021

31

jellonek napisał/a:

cytujac za http://e-prawnik.pl/opinie-prawne/prawo … rawna.html
"Do skutecznego zawarcia umowy sprzedaży konieczne jest porozumienie pomiędzy sprzedawcą a kupującym, polegające na zaciągnięciu wobec siebie wymienionych powyżej zobowiązań. Porozumienie to wynikać może z umowy sporządzonej w formie pisemnej lub wynikać z sytuacji faktycznej, może być domniemywana z zachowań stron. Jeżeli więc w konkretnym stanie faktycznym strony zawarły porozumienie co do sprzedaży rzeczy lub porozumienie takie można domniemywać z zachowań stron, należy uznać, że doszło do zawarcia umowy sprzedaży.

masz UMOWĘ, której NIE MA MOŻLIWOŚCI zerwać ponieważ jedna ze stron się na to nie zgadza. Co jeszcze nie pasuje?

32

bachoo: nie unos sie... jedyne co mozesz w tej sytuacji zrobic to zalozyc sprawe i wykazac ile na tym straciles. jesli potrafisz udokumentowac ze moglbys to sprzedac za 500pln (np. masz na ta sume juz umowe z inna osoba zawarta po jego mailu potwierdzajacym, przed drugim mailem - da sie latwo to zalatwic, bo umowa moze byc nawet slowna) - kolo prawdopodobnie sadownie bedzie przymuszony do zwrocenia ci nie 200pln przelanych przez ciebie, a ~400-500pln + poniesie koszty sprawy sadowej. jak jeszcze jakis rzeczoznawca trafi sie po drodze - po prostu poplynie jak gowno w sciekach...

syscall: nie doszlo do zadnej sprzedazy, ale moga sie klucic o to czy doszlo do zawarcia umowy sprzedazy (na co bachoo ma dowody).

33

Hah. Ciekawe. Panie Sebastianie jesli wysle mi Pan pieniądze ja je odeslę. Jesli nie da Pan mi swojego nr konta bym zwrocił to przykro mi ale Panska strata. Ja już sprzedałem tamto i miec tego już nie będę. Pieniądze od tamtego Pana będę miał jutro o 12. I wydaje mi się, że to co napisałem do Pana na pocztę jest zrozumiałe a nie straszy mnie Pan konsekwencjami bo ja je najzwyczajniej mam gdzies. Prawa nie złamałem.

34 Ostatnio edytowany przez syscall (2012-08-24 11:43:10)

Ale ja nigdzie nie twierdzilem ze sie nie moga klocic :) Bachoo sie unosi bo ktos mu sprzatnal z pod nosa okazje. Ot i cala historia. Dorabianie do tego tej calej otoczki to juz tylko wybujale ego i urojenia na temat sprzedazy. (przypominam ze mowimy o pokatnej sprzedazy)
Dla wszystkich nierozumiejacych roznicy podam przyklad.

Chce sprzedac rower. Oglaszam sie w gazecie. Ktos dzwoni ze przyjedzie jutro odebrac i zaplaci tyle co chcialem.
W miedzyczasie moj sasiad obczaja ze sprzedaje rower - akurat jest mu bardzo potrzebny i daje duzo wiecej niz chcialem w ogloszeniu. Sprzedaje sasiadowi - dzwonie do goscia - nie przyjezdzaj pan, znalazl sie inny kupiec.
Dopoki ten potencjalny kupujacy nie poniosl zadnych kosztow (np juz wyjechal do mnie - ma 50km - chodz i tego do konca nie jestem pewien) to moze mnie cmoknac.
Oczywiscie grzecznie jest dac znac temu komus, ewentualnie przyslac pocztowke z zyczeniami na swieta :) Ale nic mu do tego ze sprzedalem ten rower sasiadaowi. Tak wyglada tzw sprzedaz pokatna. A wszyscy oczekuja standardow z ebaya.

Po prostu rozbujale ego  kupujacych oraz urojenia na temat 'waznosci' transakcji....

Co innego allegro itp.

35

Ragawan16 napisał/a:

Dobra. Myślę, że czas to już skończyć.
Panie wszechwiedzący Sebastianie mogę zostać usunięty z forum ponieważ i tak nie będę już z niego korzystał. :)
Miłego dnia. Pozdrawiam. :)

Wnoszę do kierownictwa o jak najszybsze spełnienie powyższej prośby zainteresowanego.

<-- Kontakt przez "E-mail" gdyż albowiem moja skrzynka "PW" jest pełna i zaprawdę nie mam czego usunąć.

--== Kup Pan/i dyskietkę http://www.atari.org.pl/forum/viewtopic.php?id=18887 ==--

36

@syscall - i taka jest różnica pomiędzy osobą uczciwą, a chcącym zarobić jeszcze więcej, za każdą cenę. Jeśli kupiec potwierdza chęć zakupu i informuję że jutro przyjedzie sfinalizować transakcję, to chyba oczywiste jest że pozostałych informuję że towar jest już sprzedany!

37

bachoo napisał/a:

@syscall - i taka jest różnica pomiędzy osobą uczciwą, a chcącym zarobić jeszcze więcej, za każdą cenę. Jeśli kupiec potwierdza chęć zakupu i informuję że jutro przyjedzie sfinalizować transakcję, to chyba oczywiste jest że pozostałych informuję że towar jest już sprzedany!

Nie to nie jest oczywiste. Ludzie to ludzie. Ty stawiasz to w kategoriach uczciwy-oszust. Ja nie.
Powiem tak, chcesz byc traktowany tak jak tutaj sobie winszujesz - kupuj tylko na oficjalnych aukcjach.
Pokatna sprzedaz zawsze niesie ryzyko. I nie traktuj tego tak osobiscie.

38

syscall napisał/a:

Pokatna sprzedaz zawsze niesie ryzyko. I nie traktuj tego tak osobiscie.

Przykre jest, że niektórzy potrzebują bata prawnego/regulaminowego aby zachowywać się porządnie.

39

To do mnie?

40

syscall napisał/a:

Powiem tak, chcesz byc traktowany tak jak tutaj sobie winszujesz - kupuj tylko na oficjalnych aukcjach.

Czyli gdzie ? Allegro, ebay, świstak ... oni w sumie i tak przecież mają głęboko jak się aukcja potoczy..

aha.... i nie zapominajcie o PCC :) :)

41 Ostatnio edytowany przez wieczor (2012-08-24 12:37:34)

syscall napisał/a:

To do mnie?

A Ty się tak zachowałeś? :) Nie, tylko zauważam, że obecnie ciężko jest po prostu się z kimś umówić. Dajmy na to, że umawiasz się z kimś na spotkanie, ten ktoś nie przychodzi, ale po pierwsze nie z ważnych powodów tylko np. mu się nie chciało, no ale ok - miał możliwość powiadomić Cię wcześniej, ale też mu się nie chciało. Złamał prawo? Nie. Ale zmarnował Twój czas chociaż nie musiał. To jest to co nazywam zachowaniem nieprzyzwoitym.

Wczoraj szef mnie się zapytał, czy w czasie pracy przypadkiem nie robiłem sobie na boku jakiegoś zlecenia, bo mu się tak wydawało. Krótka odpowiedź: nie, skąd i wyjaśnienie dlaczego mogło mu się wydawać. Przeprosił, powiedział ok i  już. Żadnego monitoringu, sprawdzania, rewizji kompa... Słowo wystarczyło. A miałbym i sposobność i możliwość bezproblemowego robienia fuch w czasie pracy - oszczędziłbym kupę czasu.

Ale nie robię tego, bo tak się umówiliśmy.

42

No otoz to - wszyscy to wiedza - a kazdy sie oburza :) ze ktos nawalil. No nawalil. Ale rozdmuchiwanie tego 'prawnie' na forum jest nie na miejscu i od poczatku tak naprawde o to chodzilo.

Chociaz w tym konkretnym przypadku jestem po stronie sprzedajacego. Mial swiete prawo sprzedac komus innemu. Podal wiarygodna przyczyne (szybszy odbior - szybsza kasa - moze mu sie spieszy - a to bachoo cos pisal ze przeleje pieniadze za pare dni) Grzecznie poinformowal ze niestety znalazl innego kupca. No sorry - nie odmawiajcie komus prawa decydowania o swojej wlasnosci.

I z mojej strony koniec tematu.

43

syscall napisał/a:

No otoz to - wszyscy to wiedza - a kazdy sie oburza :) ze ktos nawalil. No nawalil. Ale rozdmuchiwanie tego 'prawnie' na forum jest nie na miejscu i od poczatku tak naprawde o to chodzilo.

Tu zgoda - w takim wypadku (ale to już preferencje osobiste) najlepiej jest z fasonem, wyższością i godnością osobistą odpowiedzieć, jak to zwykli gentlemani robić w takich wypadkach: "To goń się flaku" i zlać gościa :)

44 Ostatnio edytowany przez pilat23 (2012-08-24 16:41:39)

Wy tu piszecie o nieprzyzwoitosci (co jest prawda w 100%) ale wycena sprzetu tez taka super uczciwa nie byla , np sama stacja ponizej 200zl na Allrgro nie schodzi od roku tym bardziej gdy jest potwierdzone ze sprawna. nie chce tu nikogo obrazac czy cos w tym stylu ale cale szczescie ze nie skonczylo sie tak jak na forum PPA http://www.ppa.pl/forum/pregierz/25744/oszust-na-ppa. Nie wiem czy wolno mi tu wkleic linka do innego forum ale prosze to potraktowac jako cos z czego mozna wyciagnac wnioski. (szukali frajera a on ich porobil).

Z gory mowie ze nie staje po zadnej stronie ale kazdy kij ma dwa konce.

Choc w tym sporze prawo jest ewidentnie po stronie Bachoo.

45 Ostatnio edytowany przez syscall (2012-08-24 16:29:10)

Totez wlasnie - jeden  (ten co chcial okazje za bezcen) sie obraza na drugiego (co sie w pore zorientowal) - ze sie wykiwali :)

46 Ostatnio edytowany przez bachoo (2012-08-24 16:39:56)

@wieczor - Oczywiście że mogłem tak zrobić, ale uznałem że takie zachowania trzeba piętnować. Jeśli wzruszyłbym ramionami, ten mały cwaniak następnym razem znalazłby w kiblu ST-ka i zachował się identycznie. A zarazem zdenerwował kogoś innego. A tak może ktoś zapamięta to nazwisko, maila, czy też gadu-gadu i przez to uniknie sytuacji która mnie spotkała.
@ pilat - to nie była wycena, zauważ że to była propozycja. Nikt nie kazał się zgadzać na taką cenę. Zgodził się? Zgodził!
@syscall - miałeś zakończyć swoje wywody, a widzę że wyzywasz mnie od cwaniaków (zdążyłem zauważyć przed zmianą)...
Zapytajmy więc osobę kompetentną, czyli prawnika o to czy powyższa umowa ma moc prawną. I jeszcze jedno - z Twoich słów wynika że w tej sytuacji postąpiłbyś tak samo? Czyli nieważne umowy, słowa - ważne że ktoś da więcej?

47 Ostatnio edytowany przez syscall (2012-08-24 17:01:41)

bachoo:  nie ciebie od cwaniakow wyzywalem, tylko komentowalem link z ppa. I cwaniaka po namysle usunalem, bo w tym kraju nie mozna nazywac rzeczy po imieniu :)

Dla mnie mozecie sie nawet pozywac do sądu. to nie ma znaczenia. Uwazam ze gosc mial prawo sprzedac towar komu innemu, wylozylem dosc jasno dlaczego. A czy ja bym postapil tak samo - to nie jest twoja sprawa. 
Wogole nie wiem czemu sie tak wkrecasz - czy ja ci robie jakies osobiste wjazdy? Komentuje sprawe - ktora sam tutaj 'przywlokles'

ps. acha - dla jasnosci - jesli kiedykolwiek bede cos sprzedawal - nie czuj sie w obowiazku skladania ofert :)

48 Ostatnio edytowany przez bachoo (2012-08-24 17:18:21)

@syscall - przez cały czas negujesz fakt zawarcia umowy. Dla tego też chciałbym zasięgnąć opinii prawnika czy takowa została zawarta. Bo jeśli została zawarta to gość nie miał prawa sprzedać tej rzeczy nikomu innemu. Powstrzymaj się więc z głoszeniem swych mądrości do tego czasu.
Jeśli postąpiłbyś tak samo, to sprawa nie tylko moja ale wręcz nas wszystkich - ostrzeżenie aby nie kupować niczego od Ciebie. Bo sąsiad może dać więcej...

49

to zasiegnij tej opinii i podziel sie nia. tu o ile dobrze pamietam - takowych nie ma.

imo posty 7-8 wypelniaja warunki "zawarcia umowy cywilno-prawnej". zostala wystawiona oferta, zostala ona zaakceptowana. jak dostaniesz zielone swiatelko od prawnika, od razu zakladaj sprawe. tekst w stylu "Ja już sprzedałem tamto i miec tego już nie będę." jest porazajacy. tak, uwazam ze nie tylko powinno sie to pietnowac, ale i wyegzekwowac swoje prawa.

50

Motto: Każdy ma swój rozum i wyciągnie swoje wnioski z tej całej 'dyskusji'

Co do meritum:  owszem, neguje waznosc tej umowy (a nie sam fakt jej zawarcia - chociaz tez watpliwy)  I robie to tylko na zasadzie zdrowego rozsadku i rzeczywistosci rynkowej w której zyjemy, bo prawnikiem nie jestem. Nie upowaznia Cie to jednak do kneblowania mi ust i ironizowania na moj temat ("powstrzymaj sie z głoszeniem swych mądrości') Nie nawoluje do lamania prawa,  nawoluje do jego szanowania ->
prawo własnosci rzeczy.

To ty chcesz naprawiac swiat  - więc pytaj prawników jesli chcesz, możesz nam tu nawet wkleić wyrok który dostanie biedny 'sprzedawca' który w pore sie zorientował ze nie chce 'przepłacać'. Doprawdy, zaangazowanie godne conajmniej rozpracowania szajki spekulantow uzywanym sprzetem atari godzacych w interes, zycie i zdrowie jednego czlowieka.  Ale nie odmawiam ci prawa do tej  krucjaty, uwazam tylko ze to niemadre. I nie powinno miec miejsca na tym forum 'in the first place' Kazdy z nas mial kiedys taka sprawe i po prostu machnal reka. Bo tacy sa ludzie.

Chcesz, idz do prawnika, sądu, szukaj sprawiedliwosci tam gdzie podobno jest :) a nie na forach w internecie.
A 'ostrzeganie o mnie' potraktuje jako 'slaby' zart, - przy okazji spytaj prawnika czy nie lamiesz prawa nawolujac do wykluczania innych z forum :)