dely napisał/a:A co Wam przeszkadza w Unity tak naprawdę? Mi się spodobało i jakoś szybciej się poruszać człowiek może - co prawda nie siedzę wyłącznie na Ubuntu, głównie w Windows, ale nie ogarniam tego dissu na Unity.
To wszystko pewnie zalezy od przyzwyczajenia. Mnie unity bardziej kojarzy sie z proba upodobnienia interfejsu komputera do tego co jest w tabletach, telefonach itp. Co mnie denerwuje:
- preferuje tradycyjny uklad z paskami na dole i na gorze, gdzie mam normalne menu czy widoki na virtual desktopy
- laucher jakos do mnie nie przemawia, wole ladnie skategoryzowany soft w menu
- pasek z aplikacjami po lewej stronie jest dla zbyt duzy, mozna do niego dodawac wlasne skroty, ale mialem na przyklad problemy w sytacji gdy uruchamiany program mial parametry wywolania - nie chcialo mi to do konca dzialac
- gdy mam zmaksymalizowana aplikacje to jej pasek gorny znika pod gornym paskiem unity; dla wielu osob jest to optymalizacja miejsca, mnie to jakos nie odpowiada
- no i przysicki min,max, X po lewej stronie okna... co to, Amiga?
Oczywiscie, znam osoby dla ktorych te wady sa zaletami. Moze zbyt dlugo pracowalem na gnome2. To wszystko indywidualna sprawa:)
PS. No i to chyba nie przypadek ze jak wpisuje w google "ubuntu unity" to jedna z pierwszych podopowiedzi jest "ubuntu unity disable" ;)
@jellonek: co do Mate i Cinnamone to wlasnie je mialem na mysli piszac normalne managery w Linux Mint;) Mialem to nawet zainstalowane w domu na jednym z kompow... ktory niestety mi padl zanim zdarzylem ostro Cinnamona pomeczyc. Ale sprawial dobre wrazenie.
Maciek
--------
Atari 65XE + Ultimate 1MB + Stereo + SIO2SD | Atari 520STE + 4MB + UltraSatan | Atari Falcon 030 + CT60e + 14MB ST + 256MB TT + 68882 + CF + Netusbee | Amiga 500 + 1MB + Gotek | Amiga 600 + 2MB Chip + 8MB Fast + CF