Czoł(gi)em, eSTe-kowiec ze mnie całkowicie początkujący więc w razie odpowiadania na ten post uprzejmię proszę, żeby łopatologicznie :)
Mam 2 szt. 520STe. Atarka nr1 (nazwijmy ją A1) przyszła z 4x1MB simm i z nimi śmiga, Atarka nr2 (A2) przyszła z 2x256kB simm i z nimi też śmiga, ale po przełożeniu tych 4 simm'ów z A1 do A2 po włączeniu A2 mam tylko od lewa do prawa, czarne cienkie równoległe pionowe paski na jasnym tle.
Włożyłem też do A2 tylko dwie szt po 1MB w te miejsca gdzie oryginalnie były simmy 256kB (licząc od góry slot 1 i 3, wolne sloty 2 i 4). Pokazał się desktop i w połowie wysokości ekranu od lewej kilka bombek i A2 zaliczyło kompletny zwis.
Podejrzewałbym oczywiście te 4 simmy 1MB gdyby nie to że w A1 działają bez problemu.
A1 działa też poprawnie z simmami 2x256 z A2.
Załączam zdjęcia:
1. ekran A2 z 4x1MB
2. 2 simmy 256kB z A2
3. 2 z 4 simmów 1MB 60ns
4. układ simmów w A2
Hilfe, Help, Pomocy ! Czy A2 jest zwalone? Czy trzeba przestawić jakąś zworkę której nie zauważyłem? Czy eSTeki są jakieś wrażliwe na konkretne egzemplarze simmów? Mam jeszcze drugi komplet simmów 4x1MB 70ns i te również działają za każdym razem w A1, a w A2 też tylko malują pasy ze zdjęcia nr 1.
---------------------------------------
Dodatkowe pytanko, jak pamiętam kiedyś z emulatora ST, to startował on z takim ekranem z logo Atari, wersją TOS, ilością RAM, itd. Obydwie moje atarki startują z jednolicie białym ekranem i po chwili pojawia się TOS. Jak to zmienić?
I jeszcze dodatkowe, czy dla ST simmy 60ns lub 70ns stanowią jakąś różnicę, czy cała reszta i tak jest na tyle wolniejsza że nie ma to znaczenia?
---------------------------------------
[Edit] przełożyłem jeszcze do A2 zasilacz z A1 i efekt taki sam :-/
--== Kup Pan/i dyskietkę http://www.atari.org.pl/forum/viewtopic.php?id=18887 ==--