Dzieki za troche teorii, nie do konca to rozumiem, ale nie wazne, otoz wstawilem teraz tak jak pisalem 192.168.1.0 i takze dziala mi highwire i irc na nazwach DNS (np www.atari.org) oraz pingujac programikiem w STING-u np serwer ftp.funet.fi takze dostaje poprawnac odpowiedz czyli mam wyjscie na swiat no i oczywiscie siec domowa takze sie pinguje 192.168.1.1, takze dzieki za wszystko.
Aczkolwiek nawet nie mam pojecia dlaczego nie zadzialo to od razu jak wrocilem do domu co pisalem we wczesniejszym poscie, ale to moze jednak mialem cos pokaszanione w konfiguracji w kazdym badz razie na chwile obecna dziala mi IRC i highwire, pozostaje jeszcze CAB oraz klient FTP uzywam aFTP i co ciekawe laczy mi sie bez klopotu z ftp.funet.fi natomiast przy probie laczenia po sieci domowej z laptopem pisze ze nie moze odczytac directory (mam postawionego na laptopie CERBERUSFTP.
Natomiast dziala to z poziomu minta i konsoli wpisuja ftp 192.168.1.101 (adres IP laptopa) loguje sie i moge zgrywac programy z PC, dalczego tak sie dzieje to nie wiem
Pozdrawiam
Kroll