KarinMaxiDrive
Więcej o samym fejsie: http://atariki.krap.pl/index.php/Karin_Maxi
a) PCB + 2 naklejki - 65PLN
----------------------------
b) Kompletne PCB (2 naklejki) + dioda i przełącznik + przerobiona taśma (2x3,5 cala) - 190PLN
(po zmontowaniu testowana)
Od kompletnego PCB można odjąć kilka elementów (jak ktoś posiada lub mu za drogo) lub dokupić gdy zamawiamy samą płytkę:
- gniazdo ISA 50PIN x 2 - 18PLN
- WD1772 02-02 - 30PLN
- PALCE16V8 - 8PLN
- EPROM - 10PLN
- taśma 2x3,5cala - 5PLN
Obudowa Z-28 (czarna) - 6PLN (do samodzielnego "pilnikowania, wiercenia, szlifowania, frezowania").
Jak ktoś sobie zazyczy (wcześniej prosze o wiadomość na priv) mogę ja przygotowac pod Karinke ale wtedy trzeba dopłacić 40PLN :) no i będzie to robione metodą "chałupniczą" - widac na jednej fotce.Wybór należy do was :)
napęd 3,5 cala - używany - 5PLN
------------------------------------------
Autorem w większości w/w płytki jest zaxon... ja wniosłem tylko kilka "drobnych" ;p poprawek zgodnie ze schematem Jer'a i Truba.
Całość działa. Oczywiście przy samodzielnym montażu nie radzę robić tego osobom niedoświadczonym w lutowaniu....
Bardzo wskazany jest montaż podstawek!
Płytki zamawiane będą z firmy GAMA - dlatego wyszły w "miarę tanie" ale też nei wyglądają na full profesjonalne dlatego przed ewentualnym zakupem prosze 10 razy się zastanowić .
Sam złożyłem już kilka sztuk Karinki (wcześniej Sic'a) i problemów nie było... ale wole uprzedzić.
To dla tych co chcą montować sami...
-------------------------------
Co do firmware'u - wgrywany będzie ten z dodatkami od Trub'a. Na dzień dzisiejszy jest on w wersji beta ale na dniach ma się to zmienić.
Na pełną wersje sterownika FAT dla SDX od Draco będzie trzeba poczekać.
-------------------------------
Oczywiście przy zakupie kompletnego PCB wskazana jest obudowa.
Można też działać bez niej ale wtedy trzeba dać "coś" pod płytke żeby przy wkładaniu czegoś do gniazda carta jej nie wygiąć
--------------------------------
Do kompletu brakuje tylko stacji , zasilacza no i obudowy którą trzeba sobie samemu wyklepać :)
Stacje 3,5cala sa to zwykłe flopki 1,44. W jednej trzeba przestawić zworke(lub przelutować) na DF0 w drugiej zostaje DF1. Przy używaniu dyskietek 1,44MB zaklejamy drugi otwór. Lub dla bardziej zaawansowanych można zewrzeć w stacji czujnik w położeniu DD :).
Onośnie stacji 5,25 trzeba szukac 360 lub 720KB.
U siebie testowałem na: TEAC FD-55BR(360KB)
Co do zasilacza ja użyłem takowy ATX :
Wycięłem niepotrzebne kable. W środku zwarłem dwa coby zasilacz startował. WYprowadziłem sobie dodatkowo kabel z wtyczką DIN dla Atari i jeszcze dla Amstrada :). Tak więc zasilacz służy do wszystkiego :) no i nie jest wcale duży :)
------------------------------------------------------
Aby "produkcja" ruszyła potrzeba minimum 20 chętnych :)
------------------------------------------------------
Wysyłka w granicach od 7-20PLN (ale to wszystko zależy co kto weźmie)
Jak są pytania prosze pisać
Chętni:
-AS
- Sniegowy
- axg