(może prowokacyjnie) zapytam, czy doświadczeni (wy)palacze mogą początkującemu krótko doradzić który programator wybrać do 'zabaw' kostkami do 8/16 bitowców:
1. willem pro 4 isp,
2. willem at3 5.0 (telwis),
3. willem 7.1 (gotronik),
4. inny willem, jaki?
5. inny niż willem (bo to np. badziew, lub inny powód), jaki?

ezo i ezo v2, pomijam jako biedniejszych krewnych (o ile dobrze się zorientowałem), ponieważ są niewiele tańsze.

Obiektem zabaw mogą być ROMy do XE, ST, Amigi, ich peryferiów, itp, ale też nowsze/większe kości typu TOS/ROM-selektory, i też np. ROMy czy flash'e do dopałek, np. 4-OSy, SDX, itp. Potrzeby własne, nie żadna produkcja/sprzedaż.

Załóżmy że cena nie gra roli w przypadku willemów (te z pkt 1-3 widzę w podobnych i dostępnych cenach), więc decyduje przydatność dla retro-komputerów i jako 'nice to have' możliwość sporadycznego zaprogramowania czegoś do PC np.
Przy proponowaniu opcji 4-5, prośba o orientacyjną cenę.

Pytanie bierze się stąd że nie udało mi się wyczytać czy coraz nowsze wersje willema dodają nowe funkcjonalności:
a) przydatne dla 8/16-bit - ergo im nowsza wersja tym lepsza,

b) przydatne tylko dla np. serwisów nowoczesnego RTV, AGD, samochodowych, itp., nieprzydatne już dla 8/16-bit, ale  stare funkcjonalności dla 8/16-bit nie są usuwane na rzecz tych nowych - ergo nowa wersja nic nie wniesie dla 8/16-bit ale nie zaszkodzi, a może czasem się przyda np. do PC.

c) przydatne tylko dla np. serwisów nowoczesnego RTV, AGD, samochodowych, itp., nieprzydatne już dla 8/16-bit, i na dodatek stare funkcjonalności dla 8/16-bit są usuwane na rzecz tych nowych - ergo, nowsze wersje są mniej przydatne dla 8/16. Jeżeli tak to która wersja willema była najlepsza dla 8/16 zanim coś z niego usunęli?

<-- Kontakt przez "E-mail" gdyż albowiem moja skrzynka "PW" jest pełna i zaprawdę nie mam czego usunąć.

--== Kup Pan/i dyskietkę http://www.atari.org.pl/forum/viewtopic.php?id=18887 ==--

2

willem nie programuje gal/palce....

"wszystko się kiedyś kończy......."

3 Ostatnio edytowany przez syscall (2012-07-11 20:52:36)

Chyba twoj. Willemow jest kilkanascie wersji ;) Jedna ma na pewno zintegrowany galblaster.

"Was powinny uzbrojone służby wyciągać z domów do punktów szczepień, a potem zamykać do pi* za rozpowszechnianie zagrożenia epidemicznego" - Epi 2021
"Powinno się pałować tylko tych co tego nie rozumieją. No i nie szmatki i nie chirurgiczne tylko min FFP3, to by miało jakiś sens. U mnie we firmie, to jak przychodzi bezmaskowiec, to stoi w deszczu przed firmą" - Pin 2021

4

poka

5

pokop w internecie. ja nie mam takiego. wogole nie mam, mam ezo :)

"Was powinny uzbrojone służby wyciągać z domów do punktów szczepień, a potem zamykać do pi* za rozpowszechnianie zagrożenia epidemicznego" - Epi 2021
"Powinno się pałować tylko tych co tego nie rozumieją. No i nie szmatki i nie chirurgiczne tylko min FFP3, to by miało jakiś sens. U mnie we firmie, to jak przychodzi bezmaskowiec, to stoi w deszczu przed firmą" - Pin 2021

6

piszesz ze jest to udowodnij :)

7 Ostatnio edytowany przez qbahusak (2012-07-11 21:55:46)

Jest jeszcze polski epsilon za 70 zeta + adaptery po ca 20 zeta zgodny z willem. Też nie programuje paligali.

8

qba <-- dzięki,

stryker <-- godzę się z brakiem gal/pal.
Do rzeczy, na temat proszę. Który z pkt. 1-5 i który a) - c) ?

<-- Kontakt przez "E-mail" gdyż albowiem moja skrzynka "PW" jest pełna i zaprawdę nie mam czego usunąć.

--== Kup Pan/i dyskietkę http://www.atari.org.pl/forum/viewtopic.php?id=18887 ==--

9

zaden, szkoda nerwow
kup sobie cos na  usb

przechodze na tumiwisizm

10

No wlasnie. Ja mam willema i za kazdym razem musze chodzic do kogos kto ma przedpotopowy PC ze zlaczem parallel (stare drukarkowe). Chyba ze nowsze wersje maja juz usb...
No i soft. Kolejnych aktualizacji jest pincet, co moze i byloby dobrze, gdyby nie to ze jak pamietam niekotre kosci programowaly mi sie poprawnie tylko pod starszym softem O.o

To taki troche "otwarty" projekt i przez to jest jego wersji mnogo jak linuxow :P

11

A ja mam specjalny laptop z com i lpt do takich rzeczy, oraz z wbudowanym flopem do dumpowania dyskietek (i nazat), itp. więc świadomie willem nie był mi straszny z powodu eLPeTa akurat.
Niemniej sprawa wyboru programatora nieaktualna, w sensie że już praktycznie zanabyłem jednak inny.
Ale i tak ciekaw jestem odpowiedzi na drugą część pierwszego postu, znaczy pkt. a) - c) gdyby komuś merytorycznemu się chciało.

12 Ostatnio edytowany przez Duddie (2012-07-14 07:35:10)

Adam, ja mam jakiegoś starego Willema, którego sam montowałem na płytce jednostronnej, było to jakieś 12 lat temu. Dzisiaj używam go bardzo sporadycznie do programowania bardzo starych EPROMów wymagających napięć 21~25V oraz pamięci EEPROM niektórych firm, np. 28C64 firmy CSI. Mój obecny programator EasyPro 90B ma zasilacz 20V i tylko do takich napięć udaje się programować EPROMy. Z niewiadomych przyczyn (algorytm?) nie chce też programować w/w EEPROMu. Willemowi kiepsko wychodziło programowanie 80x51. No i jak już koledzy wspomnieli, nie obsługuje PAL/GAL.
Obecnie, po przejściu na SMD stosuję programowanie ISP, więc oba w/w programatory leżą w szufladzie i sporadycznie są używane. Do ATMELi mam AVRisp mkII, do Microchipów PICkit 3, do CPLD/FPGA - Altera USB Blaster i Xilinx USB cable.
Ale uważam, że Willem + coś do GALi w zupełności w amatorskiej zabawie wystarcza.

A i jeszcze jedno: laptopy mają często dziwne porty LPT - albo uproszczone (brak niektórych linii) albo niskonapięciowe (3,3V) co powoduje, że Willem kaprysi. Najlepiej sprawdzał mi się na desktopie z wbudowanym na płycie LPT.

Arguing with an engineer is a lot like wrestling in the mud with a pig, after a couple of hours you realize the pig likes it...

13

Dzięki Jurku.

Jedzie już do mnie TOP853.

A stacja dokująca / replikator portów coś zmienia w temacie laptopowych LPT? Ja mam IBM ThinkPad A21m. Ale to już pytanie pozakonkursowe, bo wspomniany TOP jest na USB.

14

akurat thinkpady miały bardzo dobre elpety. zadnych uproszczen.

15

Adam, nie używałem stacji dokujących, więc ciężko mi się wypowiadać. Co do TOPa, uważaj, bo producent z tego co wiem zwinął żagle i ciężko o soft do niego. Jak zginie Ci płytka, to nie bardzo jest skąd ściągnąć.

Arguing with an engineer is a lot like wrestling in the mud with a pig, after a couple of hours you realize the pig likes it...

16

http://www.mcumall.com/comersus/store/m … wnload.asp <- pierwszy link z gugla

przechodze na tumiwisizm

17

Co do softu do Top'a luknij tu: http://topwin6.com/Soft.html
Fakt do starszych wersji nie ma już update'ów

18

Candle, Stryker: to są starsze wersje oprogramowania. Najnowsza była 6.2, na stronach można znaleźć jakieś starsze. Stąd moje ostrzeżenie dla Adama.

19

wellon 590

serdecznie proszę o maile na lotharek@lotharek.pl z tematem ATARIAREA - inne formy komunikacji zawodzą...
"The worth of all people is dependent on how they spend their life making contributions" - Kano Jigoro
FKMC /Fan Klub Malej Czarnej/   @Grey

20

dzięki za rady i linki, porównam co dostałem na płytce i co jest w sieci i zrobię sobie kopie.