151

Panowie, nie psioczcie na poczcie, ostatnio konkurencja ich dobija, to się starają :)
Banki i inne giganty wysyłają listy z notesikami, by ważyły >50g!

152

to tylko wynik prawa pocztowego i jego omijania
po 2013 to sie zmieni

przechodze na tumiwisizm

153

rowniez potwierdzam odbior. kupie zaciskare do pinow to bede montowal pierwsza sztuke.

The UNIX Guru`s view of Sex:
unzip; strip; touch; finger; mount; fsck; more; yes; umount; sleep

154

Prawo Pocztowe.

Brzmi Durnnie :P

Od razu widać, kto prawo układał.

Candle, mógłbyś chociaż lakonicznie odpowiedzieć na moje pytania parę postów przedtem? Zadałem je w imieniu szerszego grona, aby uporządkować informacje. Gdybyś je potraktował jako krótki tutek 4all, byłoby miodnie, a na pewno zmniejszy to liczbę konsternacji przy montowaniu.

155

1) da sie i w kabelek
2) tak, oraz podlaczyc 4 kabelki (w wersji minimalistyczej mozna odpuscic sobie halt)
3) dlugoscia kabelkow oraz tulejek dystansowych - xl ma 17mm, a xe 20mm
4) spis oprogramowania do atari? bo nie rozumiem, ultimate nie zmienia atari w ultimate, tylko stanowi rozszerzenie - troche madrzejsze niz przecietne
5) nie, basic z plyty mozna wyjac jak komus wadzi, ultimate nie mapuje romu basica, kozysta z wlasnego
6) wszystkie wersje sa takie same (patrz 3)
7) wstanie bios, ale nie zabootuje sie, bo nie ma z czego, natomiast jak uwalisz bios, to jestes w glebokiej, czarnej.... czelusci
8) do gniazda cartridga, reszta opcji wraz z romem pbi jest juz dostepna z poziomu biosa - side integruje sie calkowicie z systemem, udostepniajac montowanie atr'ow wprost z partycji fat32 jak i zwykle partycje atari (APT)
nie, to nie jest zart - tylko fuckt

przechodze na tumiwisizm

156

zeby mi jeszcze side odzylo, bo po probie flashowania z atarki z 192k ramu i freezie w jej trakcie - sparta nie wstaje, a spod niczego nie udalo mi sie jeszcze flaszera odpalic, tj. z zadnego innego dosa ktorego probowalem.
od miesiaca odkladam na pozniej ten telefon, ale w koncu bede sie musial na konsultacje odezwac...

157

przelacz w tryb loadera i sflaszuj po sio flaszerem loadera
sflaszuje sam loader coprawda, ale z loadera mozesz szybko sflaszowac cale side

przechodze na tumiwisizm

158

Dzięki Candle :)

Candle napisał/a:

spis oprogramowania do atari? bo nie rozumiem

Chodzi o toolsy do:
flaszowania slotów na OS, flaszowania slotów basic i missile command.
No, chyba, że jest to zaszyte w firmware. Nie wiem, muszę zainstalować i sprawdzić.

Flaszowanie sparty jest na stronie sparty - to już znalazłem.

159

Przyłączam się do prośby o owe toolsy ;)

160 Ostatnio edytowany przez lemiel (2012-06-13 07:27:38)

jellonek napisał/a:

rowniez potwierdzam odbior. kupie zaciskare do pinow to bede montowal pierwsza sztuke.

Bo moje jeszcze leży i czeka na czas.
A da się to zacisnąć bez zaciskarki? 29 zł na jednorazowe zaciskanie 4 pinów to trochę mało się opłaca.
I ile trwa takie zaciskanie - bo w sumie cały czas się dziwię, że te kabelki nie są zaciśnięte...

A w instrukcji brakuje mi (albo jestem ślepy) informacji, które kości mam wyjąć i które złączki, i jak w nie włożyć.

W opisie dla XE (22) jest powtórzony kawałek o dodaniu rezystorów w wersji XL.

161 Ostatnio edytowany przez pawel (2012-06-13 08:03:09)

@lemiel da się. Ja do tego wykorzystuje małe kombinerki i wychodzi idealnie. Wszystkie kabelki to nie więcej niż 1 minuta.

162

da sie, ale jak sie nie ma wprawy latwo spartaczyc (co mi sie kilkukrotnie zdazylo)

163

tulsy powstaly tylko na potrzeby wewnetrzne i sa bardzo bardzo surowe - z grzebaniem w pliku binarnym wlacznie
do czasu kiedy powstana lepsze nie beda dostepne publicznie
a kiedy powstana lepsze?
coz, jest juz flaszer do side mojego autorstwa, wiec odpowiednie biblioteki istnieja, pozostaje napisac frontend

przechodze na tumiwisizm

164 Ostatnio edytowany przez Jacques (2012-06-13 11:21:16)

Jeszcze nie podlaczylem, stąd pytanie: jak i czy jest zaprogramowane Ultimate "fabrycznie" po "unkopertingu"? ;) W sensie wersji SDX i 4xOS, ewentualnej współpracy z SIDE i ATR (o której czasem ktoś przebąkuje na forum)...

165

Candle: daj opis rejestrow to qba sam sobie naklepie ;)

166

Jackques: jak juz podlaczysz, to bedziesz wiedzial ;]

przechodze na tumiwisizm

167

Hehe, ok ;)

168

soey za tak wyczerpujaca odpowiedz, ale ja t
u mam tzw home office i 10 miesieczne malenstwo ktore wymaga opieki

przechodze na tumiwisizm

169 Ostatnio edytowany przez qbahusak (2012-06-13 21:09:24)

ja mam trójkę 8,5,7/12, dlatego klepię po nocach. Wtedy Home Office jest ciche i przytulne...

Reuestry są, to i tak se moge naklepać. Tylko wchodzą timingi we flashowaniu.

Z tymi zaciskami to trzeba:
Pocynować, ale uwaga, aby cyna nie wpłynęła do wnętrza pina.
przylutować kabelek
Zacisnąć szczypcami trochę naśladując zaciskarkę. Te zaciski się zaciskają "na objętego", mają trapezowy kształt.
Ja bym proponował wlutować w płytę pojedyncze goldpiny i kabelkami 1-1 połączyć, jak ktoś ma.

170

Candle napisał/a:

1) da sie i w kabelek
(...)

Czy w wersji XE tez mozna wstawic rezystory w tasme ? Przy takiej operacji wymagane jest przeciecie RD4 & RD5 ?

Atari 65/130XE + SDrive + SIO2SD +xc12 ; AMIGA 600 2Mb + CF IDE+HxC SD ; AMIGA 500 +512Kb; C64 + 1541 +mag; klon A2600

171

Ja nie widzę przeszkód, Atari to Atari, tu się akurat mało różni.

172

wersja nie ma znaczenia, kabel to kabel

przechodze na tumiwisizm

173

moze sie komu to przyda:
http://www.atariage.com/forums/topic/17 … try2432051
http://www.atariage.com/forums/topic/17 … try2437999

przechodze na tumiwisizm

174

mi sie przydalo ;)
dzieki za pomoc, dziala ok
obraz sparty dla ultimate jest taki sam jak dla side?

w imagerze (ladnie mi pod wine zadzialal) romy widze opisane sa jako Maxflash/Turbo Freezer/SicCart/Ultimate/SIDE 256kB - znaczy sie to jeden standard?
rom sparty ktory jest w ultimate nie ma fdiska do side (z reszta - ten co mam w side, tj. 4.45b - tez nie ma tego fdiska)
dogralbym go, ale jakos nie moge znalezc na sieci ani binarki, ani romu z ta binarka...
dobrze ze nim zaczalem side miesiac temu flaszowac, najpierw kilka partycji zalozylem ;)

175

Ultimate dotarlo calo i bezpiecznie, juz zasadzone. Dzieki. Moglbys troche rozwinac temat ladowania ATR bo probuje na rozne sposoby i nic mi z tego nie wychodzi.

Dwa korce ziemniaków, gęsich jajek kopa, żeby móc to połknąć, tęgiego trza chłopa. GG3456993