Czy jest sens zakupu supervidel-a??
Czy coś oprócz tos-a i pewnie mint-a będzie działać na tym?
-Kto z naszych to kupuje???
Wiem że jury i chyba AdamK ..
No kto mnie przekona że warto zakupić supervidela??
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Nowa obudowa dla 800XL - zostało 36 dni Niewiele ponad miesiąc do końca kampanii.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.
atari.area forum » Sprzęt - 16/32bit » SuperVidel sens zakupu :)
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
-Kto z naszych to kupuje???
Wiem że jury i chyba AdamK ..
Nie kupuj, to lipa jakich mało :D
A z tego co ja rozumiem to sv jest "natywnym" rozwiązaniem i na dzień dobry wszystko co jest dotychczas, powinno wypluwać strumień bitów przez sv, więc tutaj nie ma takich dziwactw jak z Radeonem do którego obecny sterownik nie umie za dużo.
No właśnie, ciekawi mnie to czy będzie jazdda z tym aby używać Falcona jako Falcona będę musiał wypruć supervidela czy może będzie jakiś on off ???
Czy po prostu wszystko będzie działać?
Ciekawe czy ktoś już go przetestował :)
SuperVidel kompletnie zastępuje Videla (emulacja na poziomie hardware), więc nie będzie potrzeby przełączania/wyłączania SV
jury, sam jesteś lipa :P
Moim zdaniem warto kupić SuprVidela. Zastępuje w 100% Videla i ma dodatkowe tryby. Teoretycznie chodzić ma wszystko (100% kompatybilność po podłączeniu jednego kabelka z płyty Falcona, w celu synchronizacji), praktycznie dowiemy się jak będzie. Używać można go równocześnie z Videlem (tj. bez wyjmowania Videla z płyty), ale sam SV działa tylko w trybie 060. Dodatkowo, można używać dwóch monitorów (tak jak by to był jeden).
Montaż tak samo prosty jak CT60 + dla chcących 100% kompatybilności kabelek do przylutowania.
SV zawiera tez przystosowany do siebie Blitter, który jest koncepcyjnie 'rozwinięciem' oryginalnego Falconowego Blittera.
W przyszłości mogą pojawić się dodatkowe bajery, bo miejsca na FPGA ponoć jeszcze trochę zostało.
Dodatkowo, za parę euro, do SV możesz dokupić dedykowaną mu kartę sieciową (Svetlana) która jest o niebo lepszym rozwiązaniem niż te oparte o ROMport (przy całym szacunku dla nich).
jury, sam jesteś lipa :P
Raczej brzoza, ech, widzę że nawet podstaw ornitologii nie znasz :D
...
Poniżej parę "dowodów" jak to działa :)
http://www.youtube.com/watch?v=96epSDwfPnk
http://www.youtube.com/watch?v=mJW2eH-ZunE
http://www.youtube.com/watch?v=vaTGYpDt5Wo
http://www.youtube.com/watch?v=1WwD8hSVF_E
Ja bym nie kupował :P
Ale byś brzózko pokazał też ostatnie demo: http://www.youtube.com/watch?v=9QKCZlPS … ature=plcp
i prezentację sprzętu: http://www.youtube.com/watch?v=tQZnI2MA … ature=plcp
As. Nie kupuj bo demek na to nie ma ;)
Jak na razie SuperVidel w lesie... Ale mógłbyś kasę wpłacić bo wciąż brakuje jakieś 30% przedpłat :(
Już nie mogę się doczekać żeby skręcić Falcon-a do kupy :D
O kurcze, to dużo brakuje :( a przedpłata miała trwać do 10 czerwca ( czyli było ponad 2 miesiące )
AS: 2 największe zalety SuperVidela:
1) obraz w FastRamie - jakie to przyśpieszenie to chyba nie muszę mówić
2) tryby chunky: jak poprosimy Mikro żeby nam dema TBLów przerobił to będą jeszcze szybsze :)
Już tam olał żeby były szybsze niech będą jakieś nowe i typowo Falconowe... a nie najlepsze dema na CT to te przeniesione z Amigi :D
ps. TOS w HD za 1400zł wrażenia bezcenne ;)
No właśnie obawiam się że jedyna "produkcją" będzie tos w hd albo w fullhd :)
Akurat TOS w HD to żadna tam już nowość :) Chyba nawet Kroll to prezentował na SV 2k10.
TOS w HD bez użycia PC-towej karty to coś!!! :lol:
Większość osób robiących jeszcze cokolwiek na Falcona kupuje SuperVidela, tak więc zakładam że jakieś produkcje się pojawią.
Mnie wystarczy sama poprawa komfortu pracy :)
TOS w HD bez użycia PC-towej karty to coś!!! :lol:
?
A sv to niby co? :P No chyba, że chcesz wprowadzić kolejną kategorię podziałów? Proponuję "Dopaleni puryści" :D
To podepnij SV do PC-ta :P
SuperVidel nie jest PCtową kartą. To rozwiązanie stworzone od 0 specjalnie dla Falcona z CT60.
Ludzie, nie chodzi mi o to że to "bezpośrednia" karta PC ( DOBRZE WIEM co to sv ), tylko po cholerę robić kolejne podziały? Na tych co mają tos w HD przez radeona i tych przez sv.
bo radeon to juz nie atari!
jury: podzialy sa dlatego bo ludzie pragna z jakiejstam przyczyny byc lepsi. co z tego ze przyczyna jest bez sensu :P
Bycie lepszym mnie akurat nie wzrusza. Po prostu uważam że SuperVidel to bardzo dobre rozwiązanie, lepsze niż Radeon (oczywiście w kontekście Falcona).
Jeszcze tylko poprawię jedną nieścisłość w mojej poprzedniej wypowiedzi: w celu zachowania pełnej kompatybilności trzeba przylutować cztery kabelki, a nie jeden jak pisałem wcześniej.
Akurat TOS w HD to żadna tam już nowość :) Chyba nawet Kroll to prezentował na SV 2k10.
Dokladnie to na SV2k10 bylo 1680x1050, bo tyle wyciagal monitor, ale zaden klopot wyciagnac fullhd czyli 1920x1050, ja wyciagnalem na monitorze 21' DELL CRT 1920x1200 w 17mln kolorow
Pozdrawiam
Kroll
A co działa w takich rozdziałkach Tos Mint???
Soft uzytkowy na Falcona????
p.s.
Pamiętam jak już wyciągnąłeś te fullhd to jak spektakularnie spaliłeś co nieco w Falconie ...
AS... aplikacje typu DeluxPaint czyli takie które mają własny nie GEMowy GUI, mogą się buntować.
ale każdy GEMowy soft powinien już działać, aplikacje konsolowe również.
jak dla mnie też SV jest fajniejszym rozwiązaniem niż Radeon, (ze względu na szybkość dostępu procesora do Video RAM oraz kompatybilnośc) jedyny minus to brak dopalacza 3D, drugi jedyny minus to cena...
fajnie by było mieć coś takiego w TTce...
Brak dopalania 3D jest miom zdaniem średnio istotny: w radku też leży odłogiem, a nawet gdyby nie leżał to za 10PLN możesz do pieca zakupić kartę która zje Radeona w CTPCI jak i ewentualne 3D w SuperVidelu.
Tym nie mniej, już po wyprodukowaniu, planowane jest dodanie kilku rzeczy:
- proste 3d (teksturowane wielokąty)
- sprzętowe dekodowanie MPEG-2
- rozszerzenie blittera o skalowanie
(oczywiście w miarę możliwości)
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Sprzęt - 16/32bit » SuperVidel sens zakupu :)
Wygenerowano w 0.026 sekund, wykonano 68 zapytań