Witam wszystkich, to mój pierwszy post na tym forum. :)

Jestem w posiadaniu nigdy nie wydanej gry Scorch. Jest to wersja Scorched Earth z PC, którą napisał kolega jeszcze w czasach szkoły średniej. Miała być wydana przez ASF, ale nigdy do tego nie doszło bo ASF się zlikwidowało z tego co pamiętam.

Gra napisana została w TurboBasicXL i w zasadzie jest skończona, tyle że ma ograniczenie - jako wersja demo - do jednej rozgrywki. Były plany aby grę zdekompilować jakoś i usunąć to ograniczenie, ale jako że działamy (DiNX Project) na Amidze plany te nigdy nie zostały zrealizowane z braku czasu. Chciałbym ją udostępnić.  Może ktoś potrafiłby usunąć to ogranicznie wersji demo? Szkoda aby przepadła - uważam, że jest fajna. :) Dlatego skopiowałbym dyskietkę i wysłał komuś kto wrzuci ją w sieć i może poprawi.

Miałem ją przywieźć na SillyVenture w 2010 i tam ją dać do skopiowania, ale zasypało wtedy kraj, a ja utknąłem w PruszczuGd. :(
Gra przeleżała kolejne dwa lata, czas coś z tym zrobić zanim dyskietka padnie ze starości.

Poniżej filmik jak się gra prezentuje.

http://www.youtube.com/watch?v=Y4J04diSP8w

2

Sprawia wrażenie najbardziej udanej gry tego typu na małe atari ;)

wszystkie trzy strony świata

3

Wersja Our5oftu wygląda jednak na nieco żwawszą.
http://www.atari.org.pl/forum/viewtopic.php?id=7152

Hitler, Stalin, totalniak, SSman, NKWDzista, kaczor dyktator, za długo byłem w ChRL, wypowiadam się afektywnie.

4

Owszem ta wersja co podałeś jest szybsza  (ściągnąłem ją i uruchomiłem pod emulatorem), ale też jest bardzo prosta. Wersja Scorch którą posiadam jest jednak bardziej zaawansowana. Ma sklep i bronie "żywcem" przeniesione z wersji PC. Wychylenie lufy i pozostałe parametry regulujemy joystickem. Na filmiku rozgrywka wygląda może trochę ślamazarnie, ale to dlatego, że grę odpaliłem po dwóch latach i starałem się nie wejść w kadr i nie przewrócić  statywu z kamerą. Wiesz, nie mam obcykane tej gry na pamięć. :)

Ideą powstania wtedy tej gry było, jak najwierniejsze przeniesienie Scorched Earth z PC na małe Atari. Zagrywaliśmy się nią w tamtym czasie u mnie na chacie na PC. Stąd bronie musiały działać tak samo, taki sam musiał być sklep itp. Na miarę oczywiście ograniczeń pamięci i TurboBasicaXL który sporo jej zabierał. Stąd brak muzyki. Pamiętam, że  była napisana ale z braku pamięci nie została dołączona (pewnie gdzieś jest na którejś dyskietce).

5

DEFTRONIC - napisz do Sikora to te grę jeszcze wyda :-)

"wszystko się kiedyś kończy......."

6

Mam błogosławieństwo autora aby wrzucić ją po prostu w sieć za free (też jestem za tym). Jednak sam tego nie dam rady zrobić. bo mam Atari ze stacją dysków - nie przeniosę zawartości dyskietki na jakiś nowy, cyfrowy format. Tzn. to jest jakieś Atari po tunningu ma hd, 2xpokey, 1MB Ram i jakiś port (5?6? lat temu było zamówione u Lotharka), ale nigdy się w temat, nie zagłębiałem za bardzo. Moja wiedza praktyczna o małym Atari skończyła się na stacji dysków i SpartaDos X w 91szym. Teraz trochę zacząłem przypominać sobie co i jak. :)

To bardzo fajna gierka (świetna do gierczenia na party, czy przy piwie :) ) i dopracowana, ale przy tych współczesnych produkcjach, które wychodzą na małe Atari (choćby Bomb Jack, ale widziałem też porty Knight Lore i innych gier - czemu nie było ich w latach 1986-91 kiedy człowiek miał Atari i tak bardzo na nie czekał? ehh...) wydawanie Scorcha byłoby przesadą.

7

skad jestes ?

8

Pochodzę z okolic Trójmiasta, ale mieszkam w UK. Mogę skopiować dyskietkę i wysłać na mój koszt oczywiście, komuś kto przeniesie tę grę w sieć. Niech ludzie z niej korzystają i grają. Kiedyś (lata 1996-98) miałem kontakt z prawdziwym Atarowcem - w sensie ostro działał w środwisku Atari, miał Falcona i różne inne modele - ksywka Wulgar chyba czy jakoś tak; jemu chciałem kiedyś tę grę podrzucić - ale potem wyprowadziłem się z Trójmiasta i kontakt się urwał.

9

Vulgar to akurat nie jest prawdziwy Atarowiec tylko oszust. I w sumie po paru swoich przekrętach zmył się także z forum.

10

Fajnie byłoby to puscić w sieć,ale warto by było lekko wzbogacić palete barw .
gdyż na  atari 400 bardziej ambitne projekty wychodziły ,na tym forum jest armia ludzi ,którzy
zęby zjadali w tym temacie i napewno pomogą.

Bucik Na Trola

11

Ja z chęcią i tak bym zagrał - nawet z tą paletą barw. Generalnie może i wychodziły bardziej ambitne projekty ale jakoś tak wydaje mi się, że później, kiedy to internet się spopularyzował, większy kontakt z innymi specami i dzielenie się wiedzą było łatwiejsze.

12

Fantastyczna sprawa! Oryginalnego scorcha nie pamietam, nigdy nie bylem fanem, ale w wersji Atari bardzo podoba mi sie jak po wybuchu teren sie wygładza.

Co do szybkosci: czy to co odpalales to juz jakas skompilowana wersja?

13 Ostatnio edytowany przez DEFTRONIC (2012-06-03 12:40:27)

Jacques napisał/a:

Vulgar to akurat nie jest prawdziwy Atarowiec tylko oszust. I w sumie po paru swoich przekrętach zmył się także z forum.

No wtedy to nic tego nie zapowiadało - on wpadał do mnie na chatę popatrzeć na nasze produkcje, ja u niego byłem kilka razy nawet z kumplem z grupy - pokazywał nam Falcona w działaniu, Jaguara z CD itp. Przykro to słyszeć, że okazał się oszustem. :(

14 Ostatnio edytowany przez DEFTRONIC (2012-06-03 12:41:31)

nosty napisał/a:

Fantastyczna sprawa! Oryginalnego scorcha nie pamietam, nigdy nie bylem fanem, ale w wersji Atari bardzo podoba mi sie jak po wybuchu teren sie wygładza.

Co do szybkości: czy to co odpalales to juz jakas skompilowana wersja?

Fajnie że gra się podoba, kumpel będzie miał satysfakcję. :) Tak, to co odpalam to jest wersja skompilowana - katalog zawartości dyskietki widać na początku filmiku. Jest jeszcze jedna dyskietka z plikami z tej gry, ale ją posłałem te dwa lata temu do naszego kodera do Gdańska. Z braku czasu nie siedział nad tym. Zapewne nadal ma tę dyskietkę na chacie. Tylko że tam, z tego co pamiętam były też skompilowane już wersje tej gry.

Gra jest w 2 kolorach bo używa tybu 8ego z tego co pamiętam - mogę się zapytać.

15

DEFTRONIC napisał/a:

Gra jest w 2 kolorach bo używa tybu 8ego z tego co pamiętam ..

To  znaczy, że idealnie nadaje się do tego, żeby miała 128 kolorów w pionie i conajmniej 3 w poziomie :D.

___
Press play on tape...

16

A to znaczy, że jakieś nowe tryby pojawiły się na Atarynce przez te lata? Koderskie sztuczki, coś jak na C64 FLI czy AFLI?

17 Ostatnio edytowany przez maw (2012-06-03 18:13:47)

Wiesz, są w sumie "nowe tryby" z interlace'ami, ale "stare sztuczki" też można wykorzystać - zmiana koloru tła/obiektów przy DLI była już opisana w Bajtku z 1987 czy 1988 roku, czy też podkolorowywanie duszkami "w inwersie" - opisane w instrukcji do G2F: http://g2f.atari8.info/instrukcja.html#hires

___
Press play on tape...

18

DEFTRONIC napisał/a:

Pochodzę z okolic Trójmiasta, ale mieszkam w UK. Mogę skopiować dyskietkę i wysłać na mój koszt [...]

Conajmniej kilka osób z tego forum też jest w UK, podaj skąd dokładnie to może tam się spikniecie bez poczty.

<-- Kontakt przez "E-mail" gdyż albowiem moja skrzynka "PW" jest pełna i zaprawdę nie mam czego usunąć.

--== Kup Pan/i dyskietkę http://www.atari.org.pl/forum/viewtopic.php?id=18887 ==--

19

Hemel Hempstead blisko Luton i Londynu.

20

Witam,
Ja jestem w zachodnim Londynie (Ealing) i moge to skopiowac do ATRa.

21 Ostatnio edytowany przez Pecus (2012-06-09 12:30:18)

Gwoli wyjaśnienia.

Nasza wersja Scorcha jest oczywiście niedokończona, ale zawiera sklep i wybór broni takich jak na PC (jak da się sprawdzić więcej niż w wersji tu pokazanej). Fakt - nie wszystkie te bronie są zaimplementowane, ale większość jest (a w tej wersji nie widzę Froga czy M.I.R.V.a - u nasz są i działają). Co do broni defensywnych to u nas działa spadochron ;) jak się go kupi, a w tej wersji nie ma jak widzę broni defensywnych wcale.
Zakupy odbywają się po odbyciu pierwszej rozgrywki (tak jak na PC ;) ).

Sterowanie jest z klawiatury, by jak najwierniej odpowiadało wersji z PC, ale co za problem zrobić to joystickiem.

Jak na TBasic, bardzo fajnie i szybko działa.

Bla bla bla bla, bla bla bla. Bla bla bla - bla - bla. Blabla bleee.

22

DEFTRONIC - i jak sie ma sprawa z odzyskaniem tej gryz dyskietki? Wyslales juz do kogos albo umowiles sie? Glupio by bylo gdyby sprawa przycichla i gra na nastepne 15 lat pozostala zamrozona na jednej dyskietce...

23

podobno idzie do mnie....

24

Gra została parę dni temu wysłana do Strykera. Myślę, że do wtorku dotrze do niego. :) Czekałem z wysyłką bo napisałem do lewiS'a, ale z przyczn obiektywnych odezwał się dopiero wczoraj. Staram się z nim ugadać na spotkanie.

Pecus - nie traktuj mojej opini o waszej grze jako ataku. :) Odpaliłem ją, parę razy wystrzeliłem i tyle. Niedoczekałem do sklepu, więc myślałem że go w waszej grze nie ma. :) Co do "froga" to w gierce Michała oczywiście ta broń występuje. Są też chyba te śmiechowe teksty (ale chyba dopiero po zakończeniu rozgrywki), które pojawiają się w wersji na PC. Ogólnie - niedługo gierka będzie już dostępna dla każdego wtedy, sobie porównacie co jest lepiej rozwiązane a co gorzej. Nie wątpię, że wasza gra będzie lepiej dopracowana, w końcu wciąz ją piszecie.

Znalazłem jeszcze na dyskietce pliki Hat-Trick. :) Coś kojarzę, że kumpel chciał napisać też tą grę na Atari (podobała mu się wersja na C64). Pliki są z rozszerzeniem TurboBascaXL, pewnie jakis nieskończony projekt.

Jak je wczytać pod Turbo Basicem? Ładuję Turbo Basic i co dalej? Jak wczytać ze stacji program?

25

LOAD "D:nazwa_programu", no chyba , że ktoś zapisał to "listem" jak zwykły plik tekstowy, to wtedy ENTER "D:nazwa_programu"

PunBB bbcode test