Heh . Mała prośba, do jakiegoś zdolnego kodera.
Nie dałoby się zrobić do TMC takiej przeróbki, żeby można było kożystać z większej ilości patternów a nie tylko 7f ??
przy tempie 01 to zdecydowanie za mało...
w związku z czym ...mamy problem .
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Nowa obudowa dla 800XL - zostało 36 dni Niewiele ponad miesiąc do końca kampanii.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.
atari.area forum » Software, Gry - 8bit » tmc za mało nam...
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Heh . Mała prośba, do jakiegoś zdolnego kodera.
Nie dałoby się zrobić do TMC takiej przeróbki, żeby można było kożystać z większej ilości patternów a nie tylko 7f ??
przy tempie 01 to zdecydowanie za mało...
w związku z czym ...mamy problem .
Bez zrodelek to jest niemalze rownoznaczne z pisaniem TMC prawie od nowa :( X-Ray, moze skontaktuj sie z Jaskier-em - on byl zawsze rzetelny i sumienny i jezeli sam tego nie zrobi, to wypusci chociaz zrodla i umozliwi to komus innemu.
Bez zrodelek to jest niemalze rownoznaczne z pisaniem TMC prawie od nowa :( X-Ray, moze skontaktuj sie z Jaskier-em - on byl zawsze rzetelny i sumienny i jezeli sam tego nie zrobi, to wypusci chociaz zrodla i umozliwi to komus innemu.
127 pozycji to za mało? Ot szaleńcy. Za moich czasów to było aż nadto :)
Ze źródłami może być ten problem, że nie wiem czy je wciąż mam. Jaki okres ważności ma dyskietka Verbatim 720KB?
Jaki jest adres do Souseda? Jakieś 5 lat temu wysyłałem mu źródła TMC dla SAP-a. Może je zachował?
tez myslalem, ze to szaleństwo, dopóki nie stało się faktem ;(
Ze źródłami może być ten problem, że nie wiem czy je wciąż mam. Jaki okres ważności ma dyskietka Verbatim 720KB?
Dobre wieści. Wyciągnąłem z szafki atarkę (dla wtajemniczonych: jest jeszcze bardziej zielona niż dotychczas) podłączyłem do telewizora i uwaga: uruchomiła się!!! Co więcej uruchomiła się też stacja dyskietek, a co najważniejsze dyskietki dają się wciąż czytać!!! (Dobrze, że kiedyś nie żałowałem i kupowałem same Verbatimy a nie Noname.)
Mam Tomsa (710) więc teraz spróbuję to wszystko poprzegrywać na dyskietkę w formacie PC i potem to przegram na PC (muszę pogrzebać w szafie, bo gdzieś powinienem mieć jeszcze starą stację 5.25 do PC).
Przy okazji: czy ktoś byłby zainteresowany innymi moimi wypocinami? Znalazłem nawet źródła do AFM-a. To taki program graficzny o najbardziej wkurzającym interfejsie użytkownika (TMC podąża jego światłym przykładem).
Za TMC postaram się wkrótce zabrać (ale raczej nie skończę w tym roku). Przy okazji czy są jeszcze jakieś inne życzenia (bug reporty)? Podobno player był wrażliwy na czystą pamięć?
P.S. Wiedziony nostalgią ściągnąłem sobie Energy #1 i próbowałem uruchomić na emulatorze i nie chodzi. Pokazuje się napis depacking i stoi. Czy trzeba go kopnąć w jakieś szczególnie czułe miejsce, czy po prostu ten model tak ma?
Wow, kolejny stary atarowiec powraca na Scenę !!! 8)
Przy okazji: czy ktoś byłby zainteresowany innymi moimi wypocinami? Znalazłem nawet źródła do AFM-a. To taki program graficzny o najbardziej wkurzającym interfejsie użytkownika (TMC podąża jego światłym przykładem).
Mi nie musisz tlumaczyc co to jest AFM. Uzywalem go jakis czas... Naprawde solidny prog, ale przydaloby sie tam pare rzeczy ulepszyc, pisalem kiedys i miales to chyba poprawiac... Konkretnie denerwowalo mnie odtwarzanie gotowej animacji na znakach, ktora miala 7 kb lub cos kolo tego. Wygladalo to niezbyt przyjemnie (brak synchronizacji obrazu z DLI, czy cos w tym stylu???). A i jeszcze jedna sprawa to problem 5. koloru w AFM - naprawde niezbyt wygodnie rozwiazany w uzywaniu.... :-/
Mysle, ze zrodlowka AFM-u moglby szczegolnie zainteresowac TeBe. ;)
Wow, kolejny stary atarowiec powraca na Scenę !!! 8)
Ale powoli, nie spieszac się...
W zeszłym tygodniu zabrałem się za rozgryzanie xasma. Napisanie głupiego dot plottera zabrało mi 2 dni. No ale od 5 lat nie kodowałem na 6502. Musiałem aż wyciągnąć książkę Zientary.
Czy jest gdzieś na necie dobry spis wszystkich rejestrów D000-D7FF? Jak szukałem, to znajdowałem tylko informacje podstawowe, które są też u Wojtusia.
Mi nie musisz tlumaczyc co to jest AFM. Uzywalem go jakis czas... Naprawde solidny prog, ale przydaloby sie tam pare rzeczy ulepszyc, pisalem kiedys i miales to chyba poprawiac... Konkretnie denerwowalo mnie odtwarzanie gotowej animacji na znakach, ktora miala 7 kb lub cos kolo tego. Wygladalo to niezbyt przyjemnie (brak synchronizacji obrazu z DLI, czy cos w tym stylu???). A i jeszcze jedna sprawa to problem 5. koloru w AFM - naprawde niezbyt wygodnie rozwiazany w uzywaniu.... :-/
Owszem pisałeś kiedyś o tym, aczkolwiek nie przypominam sobie abym miał go kiedykolwiek poprawiać :) Rzecz w tym, że owo kaszanienie się grafiki było spowodowane procedurą "fail safe" dli. Z normalną procedurą byłoby ok, ale ona zawieszała kompa na amen. Nie mam pojęcia co w niej było złe.
A czemu?
AFM jest róló uzywam go caly czas (zainteresowani wiedza do czego). Ale interfejs uzytkownika moglby byc faktycznie nieco better :)
Fajnie by tez bylo jakby mozna bylo robic mapy wieksze w pionie niz 40*24.
EHh .. a jak niby twoim zdaniem powstała muzyka do Numena ... w oryginalnym MPT zabrakło miejsca w oryginalnym songu ... :)
Jaskier wrocil! Jaskier wrocil!!! Za sam fakt poprawy mi humoru stawiam Ci na QuaSTcie polowke!
Jaskier: Ja poproszę o źródła AFM, o ile sam nie chcesz się w to bawić.
Z bugów;- w patternie regulacja głośności;- odegranie instrumentu, później głośność bez instr. - na niektórych pozycjach w patternie działa, na niektórych nie. Jest to też powiązane z ilością wyw. playera per ramka. Drugi bug;- opcja LOAD- spróbujcie obywatele "przewinąć" zawartość okna do ostatniego wpisu i wrócić do poz pierwszej. Oczywiście plików musi być więcej, niż mieści się w oknie - najczęściej kończy się to wywaleniem szlaczków w okinie.
Może nie jest to bardzo uciążliwe, lecz jeśli już o bugach mowa;- to sumiennie zgłaszam swoje spostrzeżenia .. :D :D
Być może przydała by się możliwość zapisu patternów. 8O
Jaskier wrocil! Jaskier wrocil!!! Za sam fakt poprawy mi humoru stawiam Ci na QuaSTcie polowke!
No co ty, przecież ja niepijący :lol:
Może to potwierdzić Mayonez i ... kurcze, nie pamiętam jak się ten drugi gościu zwał, grafikę robił, ale się zbytnio tym nie chwalił :D
Ja poproszę o źródła AFM, o ile sam nie chcesz się w to bawić.
Cześć Electron, jak tam obrona pracy (dyplomowej czy też magisterskiej, sam już nie wiem). Można się już zgłaszać do instalacji 2-go pokey-a? (Tu uwaga dla niewtajemniczonych: TMC powstawał na kompie nie wyposażonym w stereo :)
Co do AFM-a to uważam go raczej za projekt zamknięty. Z jego idei nie da się już więcej wycisnąć bez znaczącej przebudowy kodu, a to już lepiej byłoby napisać wszystko od nowa (był kiedyś taki projekt, aby zrobić AFM-a 2.0 w którym edycję znaków robiłoby się bezpośrednio na gotowym obrazku złożonym ze znaków, ale upadł po tym jak Krystian jakiśtam wydał swój fajowy program do animacji). Może warto powrócić do tego pomysłu? Tylko kto teraz robi grafikę na znakach. Tylko PC i TIP :(
Co do TMC, to widzę że chyba nadeszła dobra pora na TMC 2.0 ? Tak duża zmiana numeru będzie spowodowana koniecznością zmiany formatu pliku wykonywalnego. Z przewidywanych zmian:
- odpluskwienie kodu (95% czasu pracy :)
- zwiększenie ilości patternów i długości songu
- zwiększenie (być może) ilości instrumentów i długości modyfikowalnej obwiedni do max 256 słupków (ta zmiana była projektowana na 1.1 ale tam jednak nie weszła
- zwiększenie ilości opcji dotyczących edycji instrumentu (jeśli są jeszcze jakieś wolne klawisze :)
- zapisywanie i odczyt pojednyńczych patternów i instrumentów (czy zrobić to jak w AFM-ie, że można zaznaczyć które chce się zapisać i są one zapisywane w jednej grupie, czy osobny plik na każdy?)
Przewidywane wydanie wersji alpha: ferie zimowe.
P.S. Ja z reguły jestem dość leniwy, przydało by się więc, aby brać atarowska na drodze demokratycznego głosowania wybrała spośród siebie jedną (lub kilka) osób, która będzie mnie co dzień lub co kilka dni pytać "no i jak? no i jak?", bo inaczej ja znowu na 5 lat utonę w grach na PC :(
Co do AFM-a to uważam go raczej za projekt zamknięty.
Ja Ci dam zamkniety :)
Z jego idei nie da się już więcej wycisnąć bez znaczącej przebudowy kodu,
No ale edycje wiekszej mapy to sie chyba da?
Tylko kto teraz robi grafikę na znakach. Tylko PC i TIP :(
Ja.
Ja z reguły jestem dość leniwy, przydało by się więc, aby brać atarowska na drodze demokratycznego głosowania wybrała spośród siebie jedną (lub kilka) osób, która będzie mnie co dzień lub co kilka dni pytać "no i jak? no i jak?", bo inaczej ja znowu na 5 lat utonę w grach na PC :(
Proponuje kandydature ktoregos z muzykow - przeciez to oni w glownej mierze zainteresowani sa tymi nowinkami :) A najlepiej, zeby bylo ich kilku, wtedy, gdy jeden z nich chwilowo "oslabnie w nekaniu", to zawsze wesprze go jakis zmiennik ;)
Jaskier: miej na uwadze rozwój RMT - w końcu do soft wzorowany poniekąd na TMC - dobrze by było, gdyby się TMC i RMT rozwijały podobnie.
Czy jest gdzieś na necie dobry spis wszystkich rejestrów D000-D7FF? Jak szukałem, to znajdowałem tylko informacje podstawowe, które są też u Wojtusia.
mysle, ze powinienes z tym uderzyc do naszego kolegi FOXa. :)
Owszem pisałeś kiedyś o tym, aczkolwiek nie przypominam sobie abym miał go kiedykolwiek poprawiać :) (...) Nie mam pojęcia co w niej było złe.
no ale chyba tego tak nie zostawisz? Widze ze w razie czego ELECTRON by tu moze cos zaradzil... 8)
A czemu?
a bo on napisal takze cos do grafiki znakowej - Graph2FNT, dostepny
tutaj i fajne byloby, gdyby niektore rozwiazania z AFM znalazly sie w G2F. 8)
Jaskier: miej na uwadze rozwój RMT - w końcu do soft wzorowany poniekąd na TMC - dobrze by było, gdyby się TMC i RMT rozwijały podobnie.
Raczej nie widzę potrzeby dublowania funkcji RMT. W końcu każdy kto potrzebuje funkcji RMT może go użyć. Z drugiej jednak strony Raster mając większe możliwości pisząc na PC (większy ekran) stworzył wiele opcji o których i ja kiedyś marzyłem, ale trudno na ekranie 80x25 zmieścić tyle informacji. Kilka jednak z jego pomysłów mogę zrealizować. Najpierw jednak przeanalizuję jego player.
Pytanie: czy ktoś optymalizował mój player? Nigdy nie byłem dobry w te klocki, więc może komuś udało się zrobić coś lepszego, chętnie popatrzę.
Uuuu jak fajnie !! bedzie TMC 2.0 moge sie pytac co i raz i poganiac ;))
Mamy jeszcze kilka pomyslow jakby sobie i innym ulatwic prace. No ale to jak sie z Gregiem stykniemy to się spisze wszystko i poslemy mailem.
jeden z pomyslow. zeby mozna bylo w patternie (w oknie patternu -podobnie jak się robi transpozycję czy zamienia instrumenty) zrobic opcje zeby mozna bylo dla calego patternu obnizyc czy podniesc o dana liczne wszystkie kody głośności.
aha i w opcji edycji instrumentu przemieszczanie się między wartościami (pod obwiednia) żeby zrobic wierszami kierunku, a nie tak jak jest dziwnie kolumnami. to strasznie meczace ;)) nie wiem czy dobrze sie wyslowilem chodzi o to, ze jak wpisze jakas wartosc w tym miejscu, to kursor przeskakuje mi wiersz niżej zamiast w prawo tmcowcy sie skumaja ;))
A przy okazji to rmt narazie nie dorasta do pięt tmc ;)) ;P
Raczej nie widzę potrzeby dublowania funkcji RMT.
Ja też nie...chodziło mi raczej o format instrumentu songu patternu itd. jeśli by się coś drastycznie zmieniało w TMC
W końcu każdy kto potrzebuje funkcji RMT może go użyć.
Prawie masz rację - z tym że, w tej chwili chyba tylko ja staram się poznać RMT i szkoda by mi było, gdybyś zrobił jakieś nowe killerskie mozliwości TMC ... i przepaść między tmc a resztą znowu by się powiększyła.
Nie chodziło mi o to, żeby RMT było takie samo jak TMC (i na odwrót) - bo i raster nie chciał zrobic drugiego TMC (choć prawie mu wyszło ;) tylko o to, żebyscie może podzielili sie pomysłami bo jak dotąd to RMT żeczywiście w pewnych miejscach jest gorszy od TMC ... ale jak postaram się niedługo pokazać da się z niego wykrzesać fajne kawałki.
Jaskier: OK, możesz się zgłosić do założenia STEREO, Jakby Ci się udało to załatw POKEYA, jak się nie uda to trudno, rozbebeszę płytę od 800XL.
W ogóle to jestem zszokowany twoim wyciągnięciem Atarynki z szafy... :-)
Prawie masz rację - z tym że, w tej chwili chyba tylko ja staram się poznać RMT i szkoda by mi było, gdybyś zrobił jakieś nowe killerskie mozliwości TMC ... i przepaść między tmc a resztą znowu by się powiększyła.
Eee... jaka przepaść, jakie killerskie możliwości. Proszę mu tutaj niczego nie amputować (imputować?) :)
Na razie to ja jestem pod wrażeniem RMT. Już parę razy w przeszłości tak było, że po wyjściu nowego lepszego programu, nie był on przez dłuższy czas używany, bo wszyscy byli przyzwyczajeni do starego. Jeśli by tak samo miało być z TMC i RMT, to ja bardzo bym tego nie chciał.
Czy ktoś z muzyków mógłby mi w skrócie wypisać zalety i wady RMT w stosunku do TMC? W szczególności jak bardzo potrzebne były by w TMC opcje RMT takie jak: loopowanie instrumentu, loopowanie patternu (na inne opcje jak zwiększenie ilości słupków jestem już prawie na 100% zdecydowany)
I pytanie do koderów: jak bardzo jesteście w stanie "przeżyć" fakt, że player TMC będzie jeszcze wolniejszy? (Coś za coś niestety.)
P.S. Widzę, że chyba będę musiał sobie założyć jakąś stronkę www na publikowanie swoich rzeczy. Ktoś zna jakiś dobry serwer spełniający wymagania:
- darmowy
- bez limitu transferu
- nie padający częściej niż co godzinę :)
Jesli nie bedzie tam wiecej niz 10MB to wal do mnie :)
Drugi bug;- opcja LOAD- spróbujcie obywatele "przewinąć" zawartość okna do ostatniego wpisu i wrócić do poz pierwszej. Oczywiście plików musi być więcej, niż mieści się w oknie - najczęściej kończy się to wywaleniem szlaczków w okinie.
Już wiem jak ten bug mógł powstać. Przed stworzeniem ostatniej wersji TMC 1.11 nie powstało tyle modułów, aby zapełnić całe okno :)
Wydaje mi się, że ja miałem okazję wtedy posłuchać tylko 6 modułów na TMC (stworzonych wciągu roku od powstania pierwszej wersji.)
trudno na ekranie 80x25 zmieścić tyle informacji.
To przyznam sie, ze dawno temu mialem pomysl pisania swojego programu muzycznego z trybem tekstowym 40x40. Font 8x5 + puste linie. Organizacja pamieci normalna + trzeba odpalic DLI. Ew. znaki 8x6 bez pustych linii.
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Software, Gry - 8bit » tmc za mało nam...
Wygenerowano w 0.032 sekund, wykonano 51 zapytań