dzis kupilem kilka smieci na jarmarkach , między innymi DAT Sony ( 5 eur ) ;)
Panowie moje pytanie : jaki format audio w formie plikow ( .* ) respektuje na 100% normy tego sprzetu ?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
TURGEN 9.3.0 Kolejna wersja multiplatformowego narzędzia do zarządzania obrazami taśm.
SV 2024 WE - program imprezy Już za tydzień odbędzie się zimowa edycja Silly Venture
Nowa obudowa dla 800XL - zostało 36 dni Niewiele ponad miesiąc do końca kampanii.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
atari.area forum » Bałagan » DAT Sony
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
dzis kupilem kilka smieci na jarmarkach , między innymi DAT Sony ( 5 eur ) ;)
Panowie moje pytanie : jaki format audio w formie plikow ( .* ) respektuje na 100% normy tego sprzetu ?
Praktycznie dowolny bez kompresji (jeśli chcesz w 100% wiernej archiwizacji): http://en.wikipedia.org/wiki/Digital_Audio_Tape
Adam bez kompresji znam "stary" format *.wav , cos innego mozesz polecic ?
Wav to jest dobry format, nie widzę przeszkód w jego użyciu. Przy czym wav to nie do końca 'bez kompresji' bo jest to format kontenerowy w który możesz sobie wrzucić choćby mp3 z drm.
Myślę że do archiwizacji najlepszy będzie zrzut raw + wav w formacie najbardziej odpowiadający (najlepiej w 100%) raw.
merci !!!
mysle ze wav w tym przypadku jest zlym wyborem (chyba ze kompresja z uzyciem Windows Media Audio 9 Lossless, ktorego poza winda sie nie odtworzy)
zdecydowanie mocniej polecam .flac
ide sladem , THX !!!
Jeśli chodzi o formaty bezstratne to pod pewnymi względami lepszego niż Monkey's Audio nie znajdziesz póki co i ten polecam. Osobiście korzystam z FLAC, bo taki wspiera moje haj-fi.
MA ztcp ma lepszy stopien kompresji, ale slabo jest z iloscia softu potrafiaca go odtworzyc...
flac jest dosc popularny i dosc czesto implementowany...
Yep i dlatego korzystam z FLACa.
btw. W sieci dostępny jest program Audiochecker, który sprawdza prawdopodobne pochodzenie (źródło) z którego nastąpiła konwersja do flac, ape itp. Często bowiem w sieci można znależć pliki flac, które były przekonwertowane np z mp3/ogg ! Program wykonuje prostą analizę częstotliwościową ;)
Tutaj jest przykład loga po czeknięciu programem Audiochecker.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Bałagan » DAT Sony
Wygenerowano w 0.017 sekund, wykonano 60 zapytań