26

jakby były po 0,01$ to ja bym wziął 50...

27

napisz jak już Ci się powyjaśnia, please.

28

@duddie: ja spokojnie mogę też 100 szt. kupić w rozsądnej cenie :)

gra warta swieczki , 50000 = ile za sztuke ( z vat , przesylka " do kontenera pewnie wejdzie " ;) itd )

World f**k Olympique Marseille & Legia Warszawa i Sochi 2014

30

@bezrobotny: bądź pewien, że po tyle nie będą :). Jak wywalę 5000 USD, to muszę zarobić - to chyba proste.... No, możesz też partycypować w kosztach formy.

@bitman: 50000 - cena za sztukę 0.1 USD + VAT + cło + transport. Do tego piny, których ceny nie znam jeszcze. Ale jeśli pytasz o sam plastik, wyjdzie pewnie ok. 0.15 USD sztuka. Sądzę, że kompletny wtyk ze śrubką, nakrętką, pinami nie powinien być droższy niż 0.3 USD, czyli wychodzi 1 zł/szt.

Arguing with an engineer is a lot like wrestling in the mud with a pig, after a couple of hours you realize the pig likes it...

31 Ostatnio edytowany przez Bitman'Resurrection (2012-05-05 18:52:34)

jestem za a nawet przeciw ;) Jurku jak sprawa z kopytem ?
copyright sio connector jest atari ale " ninja " po zrobieniu formy moze zalac rynek i " kapota "
( mowie o 50000 sztukach )

32

Arek, tego nie unikniesz i jeśli zechce, to tak zrobi. Pocieszenie w tym, że oni nie mają pojęcia co to Atari, ani w ogóle 8-bit. Gdyby mieli, to już dawno by tłukli różne akcesoria, kable, interfejsy, a może i całe maszynki.
Można od niego odebrać formę. Bo jeśli się zdecyduję na wykonanie tych wtyków, to nie zamierzam mu przelewać kasy, pojadę do Chin i ręka w rękę. Muszę zobaczyć, że mam za co płacić :). Wprawdzie osoba w tej firmie to mój znajomy Chińczyk, ale ja sobie nie ufam, a co dopiero jemu :D

Arguing with an engineer is a lot like wrestling in the mud with a pig, after a couple of hours you realize the pig likes it...

33

Czy jest sens zamawiać matrycę, jeżeli polska firma będącą częścią molex-a ma takie wtyki w sprzedaży? a nawet je można było w 2005 najnormalniej w świecie zwymiarowane znaleźć w katalogu online dla zarejestrowanych klientów? W 2005 bo wtedy pracowałem w firmie, która miała do tych katalogów dostęp - teraz zapewne też dało by się do nich dojść.

___
Press play on tape...

2005/2012 , 7 lat  matryca jak jeszcze istnieje ??? pewnie w chinach

35 Ostatnio edytowany przez qbahusak (2012-05-06 23:32:33)

Jeśli chodzi o piny, to wystarczą takie zwykłe od moleksów, albo innych podobnych za 3-7 gr/sztuka. Potrzeba różnie od urządzenia ale z reguły 5 -6 dla sio2sd. Robi się po prostu gniazdo na taki konkretny pin i już

A co do technologii druku - są różne. Takie, co się rozpadają w rękach i takie, co złamać jest naprawdę ciężko.
Np SLS (laser topi poliamid) jest niemal tak wytrzymałe, jak lity poliamid z dokładnością do rozrzutu. Nie pęka.

Problem jest tylko z ilością. Na piękną naszą polskę opłaca się z plasteliny ulepić. Jednak na świat - to już inna para kaloszy.

Jedna wypraska (komplet) zakładam kosztuje ok. 20 groszy maks.

MaW - dojdź!

36

Kuba próbowałem już wczoraj, ale widzę, że całe ich www się zmieniło i gdy próbuję wchodzić przez stary link logowania to mam "404". Niestety nie mam kontaktu z ludźmi z tamtych czasów, a szczerze mówiąc nawet nie chciał bym mieć bo wstręt jeszcze mi pozostał. Miałem nadzieję, że ktoś z nas pracuje w firmie mającej kontakt z Molex-em - dawniej wystarczyło do "opiekuna handlowego" wysłać kilka zdjęć złącza i ogólne wymiary, żeby dostać próbkę katalogową.

___
Press play on tape...

37

duddie, nie trzeba szykac wykonawcy formy w Chrld. Polska tez ma dobre zaplecze i ceny finalnie beda podobne.

jakby co - mozesz liczyc na moj support /wklad /finansowy

serdecznie proszę o maile na lotharek@lotharek.pl z tematem ATARIAREA - inne formy komunikacji zawodzą...
"The worth of all people is dependent on how they spend their life making contributions" - Kano Jigoro
FKMC /Fan Klub Malej Czarnej/   @Grey

38

Duddie napisał/a:

[...]Można zrobić niebieskie dla bajeru do innych urządzeń, albo po prostu czarne.[...]

A szare jak szarość XE/XF?

<-- Kontakt przez "E-mail" gdyż albowiem moja skrzynka "PW" jest pełna i zaprawdę nie mam czego usunąć.

--== Kup Pan/i dyskietkę http://www.atari.org.pl/forum/viewtopic.php?id=18887 ==--

39

Duddie napisał/a:

xan, wszystko pięknie, ale trzeba ten wtyk SIO mieć.... A wymiana gniazda w Atarkach u ludzi nie wchodzi w grę. Więc tak czy inaczej wracamy do punktu wyjścia - trzeba kupić/wyprodukować wtyczki SIO... Na dłuższą metę kanibalizacja magnetofonów czy kabli SIO się nie uda.

Chyba się nie zrozumieliśmy. Ja proponuję, zamiast produkcji wtyku, produkcję przelotki co ma z jednej strony SIO a z drugiej strony coś innego.
Coś w rodzaju:
http://bkindustrial.en.ecplaza.net/site … 234044.jpg

Oczywiście to przykład bo to jest vga<->DVI a my potrzebujemy z jednej strony SIO a z drugiej np db15.

Taka przelotka, wyprodukowana dla każdego potencjalnie zainteresowanego, raz na zawsze rozwiązałaby problem kabli SIO.

40

@lotharek: w Polsce za samą formę krzyknęli 20.000 PLN (zwróć uwagę, że są dwa elementy - góra i dół czyli jakby obudowa i właściwy plastikowy element będący wtykiem). Jak będę znał szczegóły, zadzwonię do Ciebie i ustalimy co i jak z tym wkładem.

41

Mi za forme do sd emulca ( w koncu zrobilem metalowa) zawoali 12 tys.

ale byl wieksza, 2 czesci itp

sadze problem beda suwaki..i doysc duza zlozonosc.

serdecznie proszę o maile na lotharek@lotharek.pl z tematem ATARIAREA - inne formy komunikacji zawodzą...
"The worth of all people is dependent on how they spend their life making contributions" - Kano Jigoro

czy wtyki robil tylko Molex ? ( Chelco czy cos w tym stylu tez chyb widzialem )

43

kurde..a moze do MOLEXA napisac, czy by formy nie chcieli opchnac/podarowac ?

44 Ostatnio edytowany przez maw (2012-05-07 23:10:19)

Lothar, Molex w PL to tylko centrala, która zarządza kontaktami z fabrykami produkującymi dla nich podzespoły z nalepką "molex" - gdy napiszesz do nich, to zapytanie pójdzie "do góry", tam zostanie odpowiednio przekalkulowane, z czego potem fabryka dostanie "pokrycie kosztów wytworzenia", a "więcej niż resztę" dostanie nalepkodawca...

//EDIT: a może źle szukamy? O_BaDajcie to: http://allegro.pl/wtyk-obd2-obd-2-obd-i … 33857.html

//EDIT 2: kolejny ślad prowadzący do molexa: http://www.atariage.com/forums/topic/13 … try1676419

___
Press play on tape...

45 Ostatnio edytowany przez xan (2012-05-08 09:14:23)

maw, a masz taką wtyczkę OBD w rękach? Obudowa pasuje do gniazda SIO? Jeżeli tak, można zrobić eksperyment z fuzją takiej obudowy z wtykiem ATX power. Może nawet lepiej: wyprodukować plytki PCB z możliwie grubego laminatu z
dziurami w odpowiednim rastrze i wlutować do nich piny z molexa?

46

widze ze w polsce to wciaz najtansza jest sila robocza...

przechodze na tumiwisizm

47

Candle, tutaj występuje problem skali.

48

no wlasnie, nie mozna wyjsc poza swoj ogrodek? trzeba lepic z plasteliny? naprawde? zbyt na 1000szt bardzo latwo znalesc, wystarczy napisac na aage, tutaj juz ja i seban zabieramy 300szt, jeszcze 700

wtyk odb jest jakies 2x dluzszy i 1.5 raza wiekszy od sio, jak bardzo ktos potrzebuje to moge machnac fote troche pozniej, narazie to battery depleted

przechodze na tumiwisizm

49

A myślisz, że 1000szt. zamówisz w rozsądnych cenach w chrl?
Kurde, ten temat powraca jak bumerang a niestety do tej pory nie znaleźliśmy rozwiązania :(

50

Panowie, tak naprawdę koszt generuje forma, wtyki są tanie. jeśli znajdzie się 10 osób do zrzutki na formę po 300 USD, to mamy dowolną ilość wtyków po ok. 0.1 USD/sztuka potem.