o ja glupi...
a ja myslalem ze w edukacji najmlodszych wazne jest aby nauczyc algorytmicznego podejscia do zagadnienia i umiejetnosci podzielenia zadanego problemu na mniejsze, ktore potrafilby malec opisac
ale nie, tu chodzi o mode...
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.
VIII. Basque Tournament of Atari 2600 Kolejna relacja, wśród otrzymywanych od naszego przyjaciela Egoitza z Kraju Basków.
atari.area forum » Sprzęt - 8bit » Playpower!
Strony Poprzednia 1 2 3
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
o ja glupi...
a ja myslalem ze w edukacji najmlodszych wazne jest aby nauczyc algorytmicznego podejscia do zagadnienia i umiejetnosci podzielenia zadanego problemu na mniejsze, ktore potrafilby malec opisac
ale nie, tu chodzi o mode...
Napisałem wyraźnie, że takie jest moje zdanie. Ty uważasz inaczej, co nie znaczy, że jesteś głupi :)
Chyba żaden z nas nie ma wykształcenia pedagogicznego, więc dyskusja jest raczej akademicka. Po prostu ja w nauce programowania (niekoniecznie u dzieci!) wykorzystałbym któryś ze "współczesnych" języków, za pomocą których przecież równie dobrze można uczyć algorytmicznego podejścia do zagadnienia. A moda nie ma tu nic do rzeczy, już bardziej rynek pracy...
lua jako jezyk edukacyjny? ciekawe ;)
w sumie nie mowie ze bylo by zle - ale to na tyle ekstremalny przypadek ze zna go pewnie mniej ludzi niz logo ;)
Poznaliby, to by polubili :D
Najlepszy język edukacyjny to PHP ;)
haha, ta ;)
wychowuje programistow HTML :)
Tylko COBOL ze swoja składnia oparta na języku angielskim:
$ SET SOURCEFORMAT"FREE"
IDENTIFICATION DIVISION.
PROGRAM-ID. Iteration-If.
AUTHOR. Michael Coughlan.
DATA DIVISION.
WORKING-STORAGE SECTION.
01 Num1 PIC 9 VALUE ZEROS.
01 Num2 PIC 9 VALUE ZEROS.
01 Result PIC 99 VALUE ZEROS.
01 Operator PIC X VALUE SPACE.
PROCEDURE DIVISION.
Calculator.
PERFORM 3 TIMES
DISPLAY "Enter First Number : " WITH NO ADVANCING
ACCEPT Num1
DISPLAY "Enter Second Number : " WITH NO ADVANCING
ACCEPT Num2
DISPLAY "Enter operator (+ or *) : " WITH NO ADVANCING
ACCEPT Operator
IF Operator = "+" THEN
ADD Num1, Num2 GIVING Result
END-IF
IF Operator = "*" THEN
MULTIPLY Num1 BY Num2 GIVING Result
END-IF
DISPLAY "Result is = ", Result
END-PERFORM.
STOP RUN.
Tam Cobol. Zająłbyś się czymś poważnym, np. RPG czy MUMPS ;)
Moim zdaniem najlepszy do edukacji z założeniem obiektowości byłby SmallTalk - nie chodzi o to że jest taki świetny, ale o to że jest bardzo intuicyjny i zawiera chyba wszystkie mechanizmy obiektowe, których czasami nie ma gdzie indziej - np. sygnały. A tak w ogóle to równie dobrze ActionScript :) (3)
@Adam: RPG jest brzydki jak @%#^$##@ choć praca na AS/400 to doświadczenie traumatyczne :)
-->Cosi, a może by tak "szesnastka", ale jak najbardziej w "duchu naszej ósemki"? ;)
ps. wpis pod wpisem, bo jakoś tak głupio edytować po prawie pół roku (a w tym wypadku dodatkowo przejrzystość by ucierpiała).
Tylko 128k RAM?
Z SCSI w nowszej wersji 2, która może będzie? A to nie jest czasem schodząca technologia - da się kupić nowe dyski do tego?
Ale ogólnie fajnie, ale i tak skończy w szufladach kilku osób...
Fajne :) Ale np. atarowskich programów na tym nie odpalisz. To już bym stawiał na Raspberry Pi.
ciekawe czemu takie brzydkie... w ceie $20 to niedlugo bedzie mozna kupic co starsze smartfony albo palmtopy - wygodniejsze chyba do czytania ksiazek
To prawda. Za jakieś 25-30$ bez problemu kupisz sprawnego Psiona, którego można używać jako czytnika książek, Wikipedii czy co tam jeszcze komu potrzeba. Ale... (a nawet dwa "ale") :)
1. Humane Reader/PC jest open source. Dla większości użytkowników to nie ma znaczenia, ale jakby się głębiej nad tym zastanowić, to im bardziej "zamknięty" sprzęt i oprogramowanie, tym bardziej to my musimy się do niego dostosować - a powinno być odwrotnie.
2. Starszy sprzęt - zwłaszcza malutkie palmtopy - ma niestety to do siebie, że prędzej czy później się zepsuje. (Przyznam, że to jest taka moja obsesja, bo widzę, jak moje palmtopy powoli się starzeją.) Jeżeli mamy do czynienia z "zamkniętą technologią", czyli nietypowe układy itp., to takiego urządzenia już nie naprawimy. Humane jest oparty o Atmegi i w razie czego jeszcze przez długie lata będzie go można reanimować.
A że brzydki... Nigeryjczykom chyba to nie będzie przeszkadzać ;)
Zanabyłem ostatnio takie cudo:
Bardzo fajne urządzonko, da się programować w języku Forth, a jak ktoś chce, to i w C. Trochę szkoda, że ucichło o nim, zanim cena spadła z 99$ do 15$.
Sprzęt jest open-source, dokumentacja jest na Githubie.
gdzie to zanabyles?
Udało mi się capnąć na A-o. Ktoś sprzedawał nówki (ale produkcji firmy Pandigital, nie OpenMoko).
Na Amazonie można taniutko kupić zarówno Pandigitala, jak i OpenMoko, ale nie wysyłają do Polski, więc trzeba kombinować. No i ostatecznie pozostaje eBay, gdzie nówki chodzą po ~20$ + koszty wysyłki.
Ot takie tam na atmelce:
http://hackaday.com/2014/02/01/duo-port … d-display/
http://www.youtube.com/watch?v=MSd0tkPFdMQ
Strony Poprzednia 1 2 3
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Sprzęt - 8bit » Playpower!
Wygenerowano w 0.020 sekund, wykonano 64 zapytań