W panelu przednim stacji  CA jest umieszczona w prawym górnym rogu czerwona dioda. Proszę o podpowiedż, do czego służy i gdzie ją podłączyć.

Wiedza na temat tego co było jest niezbędna w celu właściwej oceny tego co jest obecnie ,oraz kształtowania tego co będzie póżniej.

2

Przydało by się foto, może ktoś coś kiedyś tam rzeźbił ;)

3 Ostatnio edytowany przez Jacques (2012-02-28 15:42:53)

Ta dioda do niczego nie służy i nie jest podłączona. Jakaś pozostałość po dostawcy napędu, który pewnie nie chciał tego modyfikować w stosunku do napędów produkowanych np. dla PC a nie atarowskiej CA-2001.

Szkoda, fajnie by było gdyby świeciła. Może gdzieś by ją podłączyć  ? Macie jakieś pomysły?

Wiedza na temat tego co było jest niezbędna w celu właściwej oceny tego co jest obecnie ,oraz kształtowania tego co będzie póżniej.

5

przecież można to podlutować w miejsce, gdzie jest podłączony led do "BUSY". Jaki problem? Dwa druty, cyna i lutownica.

Kontakt: pin@usdk.pl

6 Ostatnio edytowany przez Jacques (2012-02-28 20:11:55)

Tylko na co komu 2x busy? ;) Może jakby się dało sygnalizować tryb synchromesh... :)

7

a dlaczemu nie? - Zrobiłem sobie onegdaj coś takiego z CA - przynajmniej stacja w czasie R/W wygląda, jak by coś robiła faktycznie :)

8 Ostatnio edytowany przez Jacques (2012-02-28 21:16:37)

No w sumie... Przynajmniej pewnie nie wygląda na tak bardzo... Bezrobotną :O :D

Obecnie testuję w CA Tygrysa turbo. Dobrze by było gdyby powiązać ww diode z tym systemem.

10

tez mam tygrysa w ca i faktycznie bylo by milo gdzies podpiac ta diode pod tygrysa:)

11

Pod ogon?

12

bez sensu. A nie lepiej po prostu pod Busy? .. zamiast szukać dziury w całym :)

Pod ogooon? To dość " nie politycznie " jak by powiedział Pan Zagłoba. Liczyłem na coś więcej . :)

14

... nie licz, że ktoś opracuje układ, który będzie analizował prędkość SIO wyłącznie po to, by podłączyć ledzik BUSY świecący przy transmisji powyżej prędkości 19200bps :)

Nie liczyłem . Nie liczyłem na " układ " , nie liczyłem na Ciebie. Liczyłem na to że ktoś już się z tym zmierzył . Skoro nie to wszystkim dziękuję. Zamykam temat.

16 Ostatnio edytowany przez pawel (2012-02-29 22:25:14)

@Ryszard nie piekl się tak ;) Mam LDW i mam podłączoną tę diodę w miejsce diody na płycie, tzn pracują obie ta w napędzie i ta na panelu czołowym opisana jako busy.
Nic nadzwyczajnego ta dioda, poprostu świeci, żadnych cudów.

17

Rysio. Jedna mała dioda i wielki problem :). Wiek przedszkolny raczej dawno mamy za sobą.

aha - w #7 chodziło mi o podłączenie po prostu pod "busy", nie o tryb synchromesch, czy inne turbo. Dobra, nic w temacie nie mam do dodania.