1

Takie (może lamerskie) pytanie mi się często nasuwa gdy czytam o wszystkich hardware modach do atarki i problemach z upchaniem wszystkiego w środku.

Czemu nikt nie przeprojektował płyty głównej XL/XE tak by zmieścić tam większość popularnych modów + jakieś złącza do pobrania wszystkich(?) potrzebnych sygnałów? Elementy oryginalne + SMD dałyby pewnie oszczędność miejsca a pewnie zaprojektować płytę pasującą do obudowy by się dało.

Co wy na to?

2

Czemu? Z grubsza temu, że wymaga to zainwestowania mnóstwa czasu, pracy i pieniędzy, z trudnymi do określenia szansami na zwrócenie się przynajmniej tych ostatnich. Dodatkowo trzeba by znaleźć źródło nieprodukowanych już od dawna układów lub zamienić je na wierne odpowiedniki w programowalnej logice. Nad tym ostatnim pracuje już sporo tęgich głów, ale... "czy to jeszcze Atari"? :D
Obserwując dzieje dotychczas wyprodukowanych rozszerzeń, wróżę również niekończące się marudzenie, że takie i takie gniazdko jest złe, taki i taki feature jest zbędny, a takiego brakuje, a także wrzucenie przez 95% nabywców zakupionego sprzętu do szafy na wieczne zakurzenie. Motywujące, prawda?

Hitler, Stalin, totalniak, SSman, NKWDzista, kaczor dyktator, za długo byłem w ChRL, wypowiadam się afektywnie.

3

płytę ST/STE też ktoś mógł by w taki sam sposób przeprojektować

Lynx I / Mega ST 1 / 7800 / Portfolio / Lynx II / Jaguar / TT030 / Mega STe / 800 XL / 1040 STe / Falcon030 / 65 XE / 520 STm / SM124 / SC1435
DDD HDD / AT Speed C16 / TF536 / SDrive / PAK68/3 / Lynx Multi Card / LDW Super 2000 / XCA12 / SkunkBoard / CosmosEx / SatanDisk / UltraSatan / USB Floppy Drive Emulator / Eiffel / SIO2PC / Crazy Dots / PAM Net
http://260ste.atari.org

4

@epi układy zawsze można zdemontować z działającej płyty. Zresztą sprzedawać taką płytę zawsze można bez tych układów, które nie są dostępne łatwo. A złącza? Zostawić oryginalny - tak by pasowało do obudowy.

Ale prawda jest taka, że niestety byłoby marudzenie ze złączami i do tego jeszcze pozostaje właśnie ta część ekonomiczna.

5

W Spectrumach się coś takiego dzieje - a nawet więcej. Te nowe płyty projektowane za wschodnią granicą są niesamowite. A co do logiki układów - udało się przynajmniej w dwóch przypadkach. Pierwszy to VBXE czyli GTIA plus more i pozostający w fazie prototypu ale obiecujący Soundboard czyli POKEY plus more - z tego co było dane usłyszeć Candle'owi udało się znakomicie POKEY'a zemulować. Co zostało - ANTIC? Bo pozostałe układy nie niosą ze sobą niczego niespotykanego raczej.

The problem is not the problem; the problem is your attitude about the problem

6

ech, zawsze to samo

przechodze na tumiwisizm

7

wieczor napisał/a:

W Spectrumach się coś takiego dzieje - a nawet więcej. Te nowe płyty projektowane za wschodnią granicą są niesamowite. A co do logiki układów - udało się przynajmniej w dwóch przypadkach. Pierwszy to VBXE czyli GTIA plus more i pozostający w fazie prototypu ale obiecujący Soundboard czyli POKEY plus more - z tego co było dane usłyszeć Candle'owi udało się znakomicie POKEY'a zemulować. Co zostało - ANTIC? Bo pozostałe układy nie niosą ze sobą niczego niespotykanego raczej.

Powiniennes sie zainteresowac tematem o capture'owaniu struktury chipow atari na Atari Age.
O ile pamietam sa juz funkcjonalne (na poziomie bramek NMOS) schematy GTIA POKEYA i ANTICA.

"Was powinny uzbrojone służby wyciągać z domów do punktów szczepień, a potem zamykać do pi* za rozpowszechnianie zagrożenia epidemicznego" - Epi 2021
"Powinno się pałować tylko tych co tego nie rozumieją. No i nie szmatki i nie chirurgiczne tylko min FFP3, to by miało jakiś sens. U mnie we firmie, to jak przychodzi bezmaskowiec, to stoi w deszczu przed firmą" - Pin 2021

8

WOW! To jest zajebiste - mam na myśli new-mb. Takie maleństwo...

9

To kiedy seryjna produkcja tego new-mb? ;)

10

Właśnie, gdzie preorder :D

11

mozemy zrobic tak - wy sie zrzucicie na prototyp
a ja sie pobawie
inaczej to zostanie tylko projektem

przechodze na tumiwisizm

12

Ile? Może wspólnymi siłami udało by się zrzucić na prototyp?

13

sporo, wychodzi jakies 215zl netto za plytke prototypowa przy 4 sztukach
300zl netto/plytka przy sztuce
plytki byly by z testem elektrycznym, tak zeby bylo przynajmniej wiadomo, ze nie ma tam problemow z jakoscia samego pcb

przechodze na tumiwisizm

14 Ostatnio edytowany przez wieczor (2012-02-20 17:51:09)

Jak za takie atari to prawie to bardzo dobra cena - ja bym tego w SF co prawda nie pakował bo mam inny pomysł na obudowę, samą obudowę zresztą też. Co prawda mieściłoby się do niej i zwykłe atari i taki był mój plan, ale po pierwsze, kupować znowu atarkę, rozszerzać ją, masakrować oryginalną obudowę... Tu by było prościej -fajnie że wyprowadziłeś gniazda jako headery - to uprości sprawę. (To niebieskie duże "scsi" to jak mniemam jest pbi tudzież cart?)

Jedno pytanie - bo przyznam się że nie śledziłem wątków. Jak wygląda obecnie (i jak wyglądałby w tym wypadku) kontakt vbxe z monitorem co nie łapie 15kHz? Bo to jest ostatnie zagadnienie co mi zostało do rozwiązania.

15

taki był plan
wielkość oryginalna nie wchodziła w rachubę, bo zwyczajnie poszedłbym z torbami
to był taki kompromis no i form-factor jest taki sam dla sf314 jak dla xc-11
przy odrobinie chęci powstanie xf314, to oraz dysk w obudowie po stosownym modemie lub slmc-804 czyniąc z tego bardzo przyjemna dla oka wieżyczkę

przechodze na tumiwisizm

16

Czyli jak dobrze rozumiem potrzebne conajmniej około 1100zł na 4 sztuki płyt prototypowych. a w rzeczywistości ile płyt potrzebne jest aby np zbudować minimum prototyp jeden i go testować - w końcu domyślam się, że mając 4 płyty łatwiej to testować itp.
Czy duże koszty nie mnie oceniać - gdybym miał w tej chwili 1000zł to bym odrazu wyłożył ale niestety spore koszty mi się zrobiły w tej chwili (ubezpieczenie pojazdów).
Ciekawe ilu by się chętnych zebrało aby np dorzucić się i zbudować prototyp? Chociaż znając marudne podejście to mało bo - tak jak już zostało napisane - każdy by chciał coś innego.

17

Dobra panowie, bo nie ma co się tentegować w tańcu.

+100 zł.

Czy możecie wyjaśnić, Stirlitz, dlaczego wasz służbowy adres stirlitz@rsha.gov.de ma aliasa justas@gru.su?
Nie czytam PM. Proszę używać e-mail.

18

OK
+100zł

Tylko pytanie przy jakiej kwocie Candle zabiera się za próby?

19

nie zupelnie
te 3 z 4 plyt poszly by do betatesterow
a betateser to nie jest osoba ktora zna sie na sprzecie, tylko ktora ma czas go uzywac
mi wystarcza 1 plytka do testow, z tym, ze najpierw musze uruchomic incognito

przechodze na tumiwisizm

20 Ostatnio edytowany przez pawel (2012-02-20 20:25:23)

Jeżeli potrzeba tych 3 beta testerów to ile na głowe takiego betatestera przypadałoby bardziej dokładnie wydatku? 3 osoby pewnie by się znalazły - dely jak widać zainteresowany, ja też, gdyby znaleźć 3 osobę to w ten sposób można by się złożyć na te 4 egzemplarze. Cena płyty + części - jaki to byłby koszt?

21

jesli nie przeszkadza ze kase dopiero po 5tym kwietnia przeleje, to deklaruje sie tu na dobrowolna wplate 1k pln, ktore chetnie dam za bycie betatesterem.

The UNIX Guru`s view of Sex:
unzip; strip; touch; finger; mount; fsck; more; yes; umount; sleep

22

Ja się też dokładam, pod warunkiem przeniesienia topic-u do Fabryki 8bit ;)

MM: done.

23

Również się dołożę. 100 na pewno może więcej.

24

Witam

Dokladam 150 zl od siebie

pozdrawiam

Sniegowy

25

Ja bym się chętnie dołożył ale najwcześniej w kwietniu :( - dam znak. Wyrażam natomiast z góry chęć nabycia finalnego egzemplarza