a wiec aby byblo jasniej Amiga Hardware Manual nic nie wspomina nawet o 2 MB CHIP RAM , AGA jest po prostu nie aktualne i tlumacz zasada dzialania A1000. Zamienniki systemowych bibliotek ktore sa w ROMie zostaly przepisane tak aby nie kozystac z CHIP RAM a tylko uzywac do wyswietlania - wczesniej caly plik np 500 kb amiga musi zaladowac do chip ramu i otworzyc screen w okreslonej liczbie bitplanow. Fblit spaczowal system i graphics.library aby w pierwszej kolejnosci ladowal plik do fastu (te 500 kb) a otwieral screen w chip ramie (sytuacja taka sama jak przy kartach graficznych RTG), Muzyke i sample rowniez mozna przechowywac JUZ w pamieci danych a nie pamieci muzyczno-graficznej - o tym Amiga Hardware Manual nie wspomina jak o innych rzeczach 14 bit paula 56 khz , tryby mieszane.
Pamiec Chip jest jak najbardziej najwazniejsza rzecza w amidze (nawet self-test nie przechodzi po uruchomieniu amigi jesli jest uszkodzona lub jej brak - zielony ekran).Amiga Hardware Manual nie mowi rowniez nic o PCMCIA jak i jak zainstalowac i skonfigurowac internet WIFI pytanie dlaczego ? Dlatego ze jest nie aktualizowane od lat 80-tych.
prosty CASE ...
mamy A1200 2 MB CHIP + 030 32 MB RAM
czy da sie odtworzyc modul muzyczny z samplami ktory ma 20 MB ?
Czy da sie otworzyc i wyswietlic obrazek kotry wazy 3.5 MB ILBM bez kompresji w 18 Bitach np w trybie HAM8 800x600
wedlug Amiga Hardware Manual obie te rzeczy bezwzglednie powinny byc w pamieci CHIP a ze objetosc przekracza graniczne 2048 kb jest to nie realne ..
Ten przyklad pokazuje ze ograniczenia zawarte Amiga Hardware Manual sa juz dawno przelamane ..tak samo jak obsluga dyskow granicznych 4 GB .. w zwyklej A600 mam dysk 20 GB IBM 2.5 cala i smiga .. tych przykladow jest szereg
i warto zadac sobie trudu niz napisac przyslowiowa glupote.
Do cypriana - ja przykladmi i danymi strzelam z glowy ad hoc ty wielogodzinnie szukasz w wikipedi.
To tyle z mojej strony trafila kosa na kamie - widac ze nie lubisz Amigi tak samo jak ja ST
Widzisz atarowca ze zlamana noga..co robisz ? łamiesz mu druga ...