Fox: ...w żadnym przypadku nikomu nie "inputuje" :D , by rezygnował z kodowania na 6502 - byłaby to głupota klasy 1 (z mojej strony). Cały czas postuluje, bo 65c816 używać JAKO OPCJI, nie konieczności; a robie to dlatego, że chce zobaczyć coś więcej... Poza tym, w kweswtii tego "zbliżania" się; ile nowości można było zaobserwować w latach 95-97, a ile 98-2k3? Z jakiegoś powodu jest ich mniej; a co do osiągnięcia wszystkiego? Sam wiesz, że nigdy nie można powiedzieć; "że to koniec i nic więcej się nie da". Taka możliwość nie istnieje; prędzej trafie szóstke w totka :D :D
SIKOR -"Ale - znacznie szybszy w przetwarzaniu rozkazów, nieprawdaż?"
Ano, tak się składa, że odpowiedź brzmi: NIEPRAWDAŻ - w trybie emu 65c02 wszystko wygląda identycznie jak w przypadku 6502 - wyłączając z tego nielegale' o czym już chyba pisałem. Stwierdzenie, że jest "znacznie szybszy" - nie jest prawdziwe. Przeczytaj sobie Sajkor wyżej- 65c816 bez linear i w oparciu o ten sam zegar (1.79); ...więc odpowiedź brzmi- bez różnicy. Założę się, że gdybyś miał w kompie 816, bez świadomości posiadania wspomnianego - to o fakcie zorientowałbyś się dopiero po odpaleinu SysINFO, lub innego softu, który stwierdził by to czarno na białym (lub biało na niebieskim..hehe).
SIKOR napisał:
"...To nie jest tematem - wskazałem tylko, że w jakiś sposób zmieniasz sprzęt. Skoro na PC odpalasz emulator Atari - to można także przyjąć, że 65816 emuluje 6502, co nie jest równoznaczne, że nim jest. Dlatego JESTEM ZA OPCJĄ, że POWINNY BYĆ ODDZIELNE KOMPA na komputery z 6502 i 65816!!! "
* tak, zmieniam sprzęt.
* 65c816 z całą pewnością emuluje 65c02, lecz sprzętowo nie programowo. 80286 to przedłużenie generacji 8086(czy jakoś tak), lecz jednak nikt w to nie wnika.
* Oczywiście, że oddzielne kompo jest teoretyczną alternatywą: 2 prace na 6502, i jedna na 65c816 - więc takie kompo po prostu się nie odbędzie, gdyż prac byłoby zbyt mało. Tę sytuację trzeba jeszcze przedyskutować.
Sikor NAPISAŁ:
..."TAk, mam 6502, a z tego co napisałeś - można przyjąć, że nie masz oryginalnego Atari? Co do 65816 - jeszcze jakoiś czas nie zamierzam go instalować, choć nie wykluczam takiej możliwości ogólnie. Ale to nie zmienia mojego stanowiska: REAL COMPO na 6502!!! Drugie - na 65816. Odpalając wszystko na 65816 - niejako dajemy fory posiadaczom tego drugiego, bo kto mi zagwarantuje, że dany efekt będzie w 100% chodził tak samo na real Atari?
Z drugiej strony - wykorzystując 65816 chcesz pokazać jego możliwości, więc czemu Cię ograniczać?
Stąd idea dwu oddzielnych konkurencji!!!!"
...*mam oryginalne Atari .. hehel- nikt takiego nie ma hehehehe :D ; no dobra, trochę je dopaliłem - fakt.
* Nie dajemy forów posiadaczom 65c816, gdyż komisja selekyjna ( :D ) przed dopuszczeniem pracy do kompo musi sprawdzić, czy soft działający na 816 działa równierz na 02 - to jak pisałem wg. mnie jest koniecznością, a odpalenie kompo na 65c816 wyeliminuje fory dla 6502 w postaci rozkazów nielegalnych - i sprawa jest zupełnie jasna. Poza tym, tak jak mówiłem (pisałem) soft wykorzystujący 816 musi posiadać oprócz na wyboru banków ramu; wybór procka - czyli sytuacja niejako powinna być zupełnie oficjalna. Jeśli więc praca "nieoficjalnie" wykorzystuje 816 - zostaje odżucona i puszczona poza konkursem. Więc uważam, że jest to najbardziej sensowne rozwiązanie; lecz jest to kwestią oczywiście gustu.
Święty, ... :D a pomysł z Basic kompo top mega róló wypas pomysł. Wasko, co ty na to?????
Kontakt: pin@usdk.pl