Cyprian napisał/a:amiga_rulez napisał/a:heh to samo mozna powiedziec o wypuszczeni STE w 1989
ja przebijam, wypuszczenie A500+ w 1991 można było odebrać w kategorii dowcip roku
:)
Amiga500+ byla produkowana 7 mc .. w stosunku do A500 byla dosyc spora rewolucja
1.ROM 2.04 kick 37.175 o dwokrotnej pojemnosci niz 1.3 czyli 512 kb
2.Calkowicie nowy system operacyjna 2.0
3.obsluga roznorakich urzadzen zaraz po wlaczeniu (Bootselectro w romie) mozesz A500+ zbootowac z dowolnej stacji dysku twardego napedu ZIP itd itd .. pelne plug&play
4.Obsluga dyskietek 984 kb a nawet 1148 kb (oczywiscie dyskietki rzadkie)
5.2 MB Pamieci graficzno muzycznej (A500 miala 0.5/1 MB zaleznie od rev plyty i Agnusa)
6.Nowy uklad graficzny obslugujacy bez problemu rozdzielczosci VGA np 800x600 (na monitorach od PC), uklad rowniez byl o 15 % szybszy od poprzednika
7. 100 % kompatyblny sprzet ze wszystkimi rozszerzeniami od A500
mysle ze A500+ miala wiecej zalet niz STe .. a za chwile w tym samym roku pojawil sie calkiem nowy rewelacyjny komputer A600 (obsluga PCMCIA (karty CF,Karty sieciowe WIFI wszystko dziala !!!) , wbudowany kontroler IDE 2.5 cala (tanie i ogolno dostepne dyski od laptow) .. plus wszystkie zalety z wyjatkiem pkt 7
czy ATARI zrobilo tez taki skoko wypuszczajac Amiga Killer po 4 latach od pierwszego modelu ??? System sie nie zmienil ,, nadal wyswietlal bidne 16 kolorow .. nadal mial ta szarobura obudowe...obecnie ciezko z daleka rozroznic czy to ST czy STe
Atari zrobilo dopiero w falconie ale to juz byl koniec ery komputerow domowych
A500plus nie byl dobrze przyjety przez rynek .. ale A600 spelnila swoje oczekiwania tanim komputerem domowym i obecnie jest to najbardziej porzadana Amiga ze wzgledu na kompatybilnosc z A500 wbudowanym twardy dysk jak i rozmiarami .. (ruszyla w ubieglym roku produkcja kart do niej ACA z procesorem 68030 i 64 MB pamieci )
Mialem kilka Atarusow ale zaden nie zaskoczyl mnie tym czyms... wszystko mam na mojej Ami w lepszej wersji czy to muzyka czy grafika czy gry czy dema .. niestety ale baze oprogramowania Amiga ma znakomita.
Czemu tocze ta dyskusje ? bo widze ze nie ktorzy pisza farmazony na Amige .. (np na tym forum jeden taki napisal ze amiga nie formatuje dyskietek HDD a atari bez problemu)
Widzisz atarowca ze zlamana noga..co robisz ? łamiesz mu druga ...