Na poczatek - juz na Lasta 97 w regulaminie na demo compo bylo razem 192 KB, od 98 mozna bylo wykorzystywac juz 320 KB (zdaje sie, ze na RH98 tez juz to bylo). Nie wiem czy mamy dyskutowac nad czyms co zostalo ustalone i zaakceptowane 6-7 lat temu. Koderzy domagali sie, zeby intra mogly wykorzystywac dodatkowa pamiec (doczekali sie :), wiec powrot do dem na 64KB jest po prostu nierealny. Oczywiscie gdyby byly dema tylko na 64KB, to bym nie proponowal takich chockow z dosem, ale mamy +256, wiec 8KB to naprawde nie wiele. Biorac pod uwage rosnaca ilosc komputerow z +1MB mysle, ze reguly pojda raczej w strone zwiekszenia tego limitu niz zmniejszenia (nie ukrywam, ze myslalem o +512, ale wybito mi to z glowy i szybko nie bede do tego wracal...).
Nie wiem czy do konca prawdziwe jest stwierdzenie, ze wiekszosc Atarynek ma 64KB. Nas interesuje raczej zbior uzywanych Atarynek (albo jeszcze zawezajac: scenowych). Byly sondaze jeszcze w Scene Registerach - juz pare lat temu byla przewaga komputerow +128 +192 i +256. Mysle, ze teraz te roznice bylyby jeszcze wieksze. Ilu jest aktywnych scenowcow? Kilkudziesieciu? Samych kompow z +1MB Pasiu wypuscil pewnie z kilkanascie (polowe trzyma Pinokio u siebie zdaje sie :). A te kompy na kilogramy przerabiane od Ornety 95 na 320KB?
Pet wspomnial, ze piszac demo nie wiedzieli o istnieniu innych rozszerzen pamieci. Ja powiem, ze wlasnie przez to wprowadzilem na Lasta 99 obowiazek wyboru bankow. Wiecie, ilekroc jechalem na party na Slowacje czy do Czech (spotykajac tam takze Niemcow, Holendrow a nawet Wegrow), to ciagle padalo pytanie. "Dlaczego dema mi nie dzialaja na 320 Compy Shop?" Dlaczego ja o tym? Widze tu analogie. U mnie dziala na 320 KB, wiec jest ok => u mnie dziala na stacji, wiec jest ok. Nie dziala na CS => nie dziala na hdd -> nie moj problem. Bron Boze nie oskarzam tu Peta o zlosliwosc ("Ha, specjalnie nie dziala na CS!"), bo ja Koledze wierze!!! Chodzi mi o to, ze piszac produkcje musimy dbac, aby inni tez mogli ja obejrzec (zaraz mi zarzuca, ze walczac o dema na 64KB to robia... :). Po to byla wojna o wybor bankow do dema - proste (choc wymaga ciut wiecej roboty), a od razu wszystkim dziala. Tu jest podobnie. Troche roboty i wszystkim bedzie dzialac. Uwazam, ze zmuszanie wlasciciela HDD do odpalania dema z dysku jest dziwne. Moze gdyby tych twardzieli bylo 5, to ok - blad statystyczny. Ale poprzez projekt Sio2IDE tych dyskow naprawde jest od groma! Mozemy powiedziec im "bujajcie sie", ale dla mnie to sygnal "po co mam inwestowac w twardziela jak i tak nic tego nie obsluguje". Po raz kolejny mi sie obrywa za cos w co wierze i co powinno zostac standardem.
A propos standardow. Mozna uznac Sio2IDE, KMK IDE itd. za niestandardowe. Ale czy BlackBox z twardzielem 20MB, ktory mozna bylo kupic (chyba juz wtedy) w latach osiemdziesiatych to standard czy nie? Czy obsluga przez Sparte i MyDosa twardych dyskow to support dla niestandardowych rozwiazan czy jednak dla czegos co jest standardowe? Oczywiscie mozna powiedziec, ze standard do single i medium, i powiedziec: przeciez dziala na standardowym. Nowe urzadzenia to czesc standardu czy nie? Jezeli nie (KMK IDE), to chyba Sio2IDE dziala tak standardowo, ze bardziej sie nie da.
Mac> A ja mam taka propozycje - zeby demokratycznie przeglosowac regulamin na jakims party -
Mozna, tylko trzeba bedzie uwazac, zeby jednoczesnie nie przeglosowac takiego ze sprzecznosciami :) 20 osob bedzie mialo prawo wyborcze - moze dorobic ankiete e-mail/poczta (z podpisem)?
Vas> > [o loaderze z effami w dosie]
Maly> Nie znam sie na tyle ale o ile mi wiadomo, to trzeba sobie napisac procke czytajaca na przerwaniach, a efekt leci w real time:) wiec nie mozna kozystac z procki systemowej...
Ja podalem jako przyklad odwrotnie: eff na przerwaniach a odczyt zostaw dosowi - poradzi sobie. Kto nie wierzy: Syzygy 4, 98 rok. Powinno dzialac na kazdym dosie/twardzielu itd. Bez muzyki jeszcze prosciej!
Maly> wiec... nie sprawdze
A Lizio? :) Ew. zaloz dysk double z podkatalogami i sprobuj odpalic.
Pet> Proste rzeczy da się tak zrobić ale wszystko zależy od urządzenia z jakiego odbywa się transmijia, jej szybkości, etc. To nie takie łatwe jak nie wiadomo co to za urządzenia. A w DOS może być wszystko, nie tylko HDD i FDD.
No, ograniczmy sie do HDD i FDD, bez przesady :) Z E: nie bedziemy czytac ;) Szybkosc nie ma nic do rzeczy. Eff, niech dziala do momentu odczytania nastepnej czesci. Przeciez Overmind nie dziala tylko ze stacjami, ktore 100 sektorow odczytuja dokladnie w 15,2 sekundy. Wspomniane Syzygy 4 - poleci bez wzgledu na szybkosc stacji, czy bedzie standard z bylejakiej dyskietki, czy UltraSpeed. Jedyna roznica to to, czy muzyczke odegra raz czy 5 razy.
Pet> Już widzę zadowolonego posiadacza HDD i zapalającą się diodkę "zapis" gdy startuje intro. [...] Ciekawe.... wyszarpie dyskietkę z napędu czy nie
Zapewniam, to tylko przy pierwszym odpaleniu! :) Mozna to napisac w txt. To oczywiscie tylko jedna z mozliwosci. Pomijam pedagogiczna zalete tego, ze zmusza do nie trzymania waznych danych z podejrzanymi demami! 8)
Dely> Jesli chodzi o powrot do dosa przez reboot to wg mnie to jest akceptowalne poniewaz Sparta podnosi sie bez problemu po zimnym starcie (inidos.sys zarzondza) wiec taki powrot do DOS jest w porzadku.
OK, jezeli tak jest, to wycofuje sie z powrotu do dosa (wydawalo mi sie, ze nie, ale moze to ten inidos.sys to robi) - ale musi byc na koncu zimny start (lub po nacisnieciu resetu).
Miker> Dobra - jest debata nad regulaminem, a jeszcze trochę, to zaczną tu kłaki latać... Jakoś tak się `śmisznie` składa, że od czasów (Dracon odwróć się) NUMEN`a nie powstało żadne inne warte uwagi demo/intro z prawdziwego zdarzenia.
No chyba az tak zle nie bedzie - poglady sie scieraja. Ja bardzo szanuje Dracona, Peta, XRaya, Malego mimo, ze mam odmienne zdanie i nie odczulem, aby oni palali jakas checia przywalenia mi ;)! Co do Numena - dziala na hdd + wybor bankow, pricjoza! :)
XRay> Natomiast jeśli ktoś robi jakieś trackmo, opierające się na własnych loaderach, fxach podczas wczytywania itp, itd, to niestety nie bedzie mogł pomoc biednym posiadaczom HDD i nie zrobi tego. Czy ma być za to zdyskwalifikowany ??? Pytam ma być zdyskwalifikowany???!!!
Niestety tak :(. Pomysl jakie bylyby konsekwencje, gdyby tak nie bylo. Skoro ten punkt nie jest respektowany, to dlaczego inny ma byc? Czyli po co w ogole regulamin? Na szczescie sa inne party, na ktorych takie rzeczy nie obowiazuja, wiec na szczescie Vasco nie bedzie grabazem - nie ukaze sie w Opalenicy, ukaze sie na innym party. Oczywiscie zal mi, ze nie u mnie. Ale to jest juz konsekwencja tego, ze chce, aby osoby ktore maja lepszy sprzet nie byly za to "karane".
Sikor> Mac jak moją Atarkę 65XE (stary typ), stereo, 320 KB bez innych przeróbeg uważasz za wypasiony sprzęt - to gratuluję!!!
No, moze wypasiony to nie, ale przecietny (w sensie typowy).
Xray> jak się znajdzie ktoś (koder) który ma tylko 64kb ram i wogle atarke golasa i zapragnie wystawić coś na party, i będzie używał własnych loaderów itd, to żeby też miał taką możliwość. Podejżewm że i tak się taki nie znajdzie a jeśli to będą to przypadki sporadyczne niemniej nie można ich skazywać na utrudnienia, nakazując im wykorzystywanie rozszeżeń.
Nie ma obowiazku wykorzystywania rozszerzen. Jedyny obowiazek to nie utrudniac zycia innym, ktorzy ma lepszy sprzet, czyt. "czy trzeba tego loadera?" Wiem, ze design w takim demie zejdzie na psy, ale postep ma swoja cene?
Xray> Dlatego też zapis w regulaminie powinien wyglądać tak: Jeśli produkcja (demo, intro) nie wyklucza użycia dosa to powinno być wyjście do niego w innym przypadku trudno trudno..
Ale co wynika z takiego zapisu? Przeciez to: "jak chcesz to zrob, a jak nie, to nie". Czyli brak regul...
Pet> Nawet jakbym miał te 320KB pod maską to chyba mogę mieć chotę wypuścić coś co działa na większej ilości Atarynek ?
Zapewniam, ze demo napisane wg regulaminu (pomijajac te 320 KB, ktorego nie musisz wykorzystywac) bedzie dzialac na wszystkich Atarynkach.
XRay> Tak apropo, czytałem przed chwilą parę pkt w Vaskowym reglaminie i chciałbym się dowiedzieć co jest przyczyną tego, że muzyka nie może być w pliku *.com ?? Czemu nie można zrobić pliku samouruchamialnego ? nie czaję tego. żeby co, żeby źródła udostępnić ?
XRay> moim zdaniem ten zapis tez należałoby zmienić i dać możliwość muzykom współpracy z koderem nad nowymi ciekawszymi efektami dźwiękowymi. np Theta + digi ew. różne inne patenty.
Poniewaz uwazam, ze muzyke powinien robic muzyk na ogolniedostepnym programie. Wspolpraca z koderem daje mu fory, bo ktos inny moze nie miec kolegi, ktory mu pomoze podrasowac prace. Podobnie jest z grafika. "Rownosc szans" (c) Vasco, albo "Marksistowki regulamin" (c) Fox :)
Elk> PO CO REGULAMIN ??? Na ostatnim Quascie go nie bylo i jakos wszyscy sobie poradzili.
Jak nie bedzie zadnego to gwarantuje, ze w ciagu roku zobaczysz jakies demo, ktore bedzie wymagalo 65816, 16 MB Ram, HDD i bedzie gralo sample na covoxie. 99% uzytkownikow obejrzy je raz na party i koniec.