Witam,
po kilku tygodniach testowania i zabawy z właśnie ściągniętym z US Skunkboardem do Jaguara postanowiłem podzielić się moimi refleksjami.
Otóż jest to urządzenie dedykowane przede wszystkim dla deweloperów do testowania na real hardware swoich programów, jednakże dla szarego usera, jaki jestem, posiada również niebagatelne zalety:
- pozwala na jednoczesne umieszczenie w dwóch blokach po 4 MB pamięci flash dwóch programów/gier, do których mamy natychmiastowy dostęp po wył/wł konsoli,
- bloki pamięci flash są nagrywane za pomocą kabla USB z dowolnego PC z szybkością ok. 120 KB/sec - cała operacja (kasowanie zawartości i nagrywanie) zajmuje ok 1/2 minuty,
- niezależnie od pamięci flash możliwe jest wgrywanie programów wprost do pamięci RAM Jaguara.
Kompatybilność:
- punktem wyjścia dla mnie było zestawienie kompatybilności na stronie:
http://www.jaguarsector.com/index.php?a … amp;id=471
- zająłem się wyłącznie programami, do których miałem dostęp, oraz które zgodnie z powyższym zestawieniem oznaczone zostały jako kompatybilne,
- aż do przetestowania Skunkboarda nie miałem pojęcia, jak zachowa się z dump`ami komercyjnych gier wydanych na kartach (mówimy wyłącznie o grach wydanych w trakcie obecności Jaguara na rynku – nie mam zamiaru uderzać w obecnie działających komercyjnych deweloperów); projektanci i sprzedawcy urządzenia wypowiadają się, iż urządzenie nie zostało zaprojektowane do tego celu oraz, że ich zamiarem nie było zapewnienie kompatybilności z ROMami komercyjnych programów.
W poniższej tabeli przedstawiłem wyniki moich 2 tygodni spędzonych ze Skunkboardem. Mam nadzieję, że poniższe zestawienie będzie pomocne oraz stanie się podstawą możliwie pełnego opracowania.
Jednocześnie informuję, iż nie miałem i nie mam na celu naruszenia niczyich praw autorskich. Co więcej, w miarę moich możliwości staram się wspierać deweloperów aktywnych na scenie Atari ST/Falcon/Jaguar. Jeżeli tworząc poniższe zestawienie i używając oprogramowania naruszyłem prawa autorskie, czy choćby nieformalne zasady – proszę o informację.
Lp. Jaguar ROM`s – ROMy oficjalnie wydanych gier w okresie obecności Jaguara na rynku Tryb wgrywania (f – flash, d- direct)
1 Breakout 2000 f
2 Brutal Sports Football f
3 Cannon Fodder f
4 Club Drive f
5 Defender 2000 f
6 Double Dragon V f
7 Dragon – Bruce Lee Story f
8 Evolution Dino Dudes f
9 Fever Pitch Soccer f
10 Fight for Your Life f
11 Flashback f
12 Flip Out f W sieci dostępne 2 typy dump`a, tylko jeden z ich działa
13 International Sensible Soccer f
14 Iron Soldier f
15 Iron soldier 2 f
16 I-War f
17 Kasumi Ninja f
18 Missle Command 3D f
19 Phase Zero f
20 Pinball Fantasies f
21 Pitfall f
22 Power Drive f
23 Protektor SE f
24 Rayman f
25 Ruiner Pinball f
26 Skyhammer f
27 Super Burnout f
28 Super Cross f
29 Theme Park f
30 Troy Aikman f
31 Ultra Vortek f
32 White man can’t jump f
33 Wolfenstein 3D f
34 Zool2 f
35 Zoop f
ROM`y nie testowane – posiadam karty (ale co do zasady ROM`y działają bez problemów)
1 Alien vs Predator
2 Atari Karts
3 Attack of the Mutant Penguins
4 Bubsy
5 Checkered Flag
6 Cybermorth
7 Doom
8 NBA Jam
9 Iron Soldier
10 Syndicate
11 Temptest
12 Trevor McFur
13 Raiden
14 Rayman
15 Val d`Isere
Gry PD, wersje alpha lub beta oraz dema
1 Alien vs Predator (Alpha).jag f
2 Arena Football f
3 Arkanna Demo (PD).jag d
4 Asteroid (2000) (PD).jag d jcp -o “Asteroids.jag” 0x20000
5 Barkley f
6 Beebris f
7 Brain Games Demo d
8 Brett Hull f
9 CRZ Demo d
10 Do the same d
11 Doom 2 f
12 Downfall d
13 FACTS.BIN - demo d
14 GORF 2000.jag d NTSC
15 Hubble fade d
16 Hubble Nebula
17 Hyper force d
18 Iron Soldier beta F
19 Jagmania d
20 JagMarble (2000) (PD).jag d jcp -o jagmarble.bin 0x5000
21 Jaguar Tetris (1995) (PD).jag f
22 JSS Demo d
23 Kobayashi Maru d
24 ladybug demo d
25 Mandelbrot demo d
26 NATIVE.JAG f NTSC
27 OSMOZYS.BIN d
28 Painter (1996) (PD).jag d
29 Paula preview demo d
30 Project One f
31 Q sound demo d
32 Soccer kid f
33 Slam racer demo d
34 Slam racer intro d
35 Soccer Kid f
36 Space War 2000 f
37 SuperFly DX d
38 Tiny Toons d
39 Total carnage f
40 Towers II f
41 Worms f
42 Zero5 f
ROMy, PD, dema, których nie udało się uruchomić lub które są celowo zabezpieczone
1 Air cars
2 Badcoder(X) nie działają wszystkie pozycje z serii
3 Battle Sphere gold
4 Fight for Your Life beta
5 Hover Strike
6 Mad bodies
7 MartianAttack.cof
8 OceanDepth