Vidol> poslalem...
Dzieki - GEDa juz wczesniej dodalem, PGR dodalem rowniez!
Dra> przez tyle lat "troche" sie zmienilo, doszly nowe tryby graficzne....
No ok, ja odpowiadalem tylko na pytanie - nie powolywalem sie na tamten regulamin. Niedodawania nowych trybow graficznych tez nie mozesz mi chyba zarzucic. Sa, tylko nie zawsze w tej kategorii, w ktorej sobie bys zyczyl :)
Dra> ale teraz to nawet mi sie raczej w ogole nie chce...
Ale dlaczego? Dlatego, ze przenoszone prace nie beda w glownym compo? Wybacz, ale innego powodu nie potrafie znalezc...
Dra> Vasco, ja Cie slicznie prosze, przestan juz faworyzowac ANja i Tigera, bo to robi sie nudne...
Ale ja nie faworyzuje tylko ich. Chce tylko by WSZYSCY rysujacy na prawdziwym Atari nie byli juz na starcie na gorszej pozycji.
Dra> Ja tez kiedys (nawet w 2002 r.) rysowalem sobie tylko na prawdziwym Atari i co z tego?
Jak to co? To byla prawdziwa grafika na prawdziwym Atari!
Dra> Wszystko to ma byc przekreslone ? Nie mam prawa na eksperymenty?
Masz, w conv compo.
Dra> po prostu stwierdzam, ze wybor na compo (QUAST 2k3) byl naprawde demokratyczny.
Ale czy ja temu zaprzeczam??? Byl demokratyczny, nawet sprawiedliwy, bo faktycznie przenoszone grafiki wygladaly lepiej niz rysowane na Atari. Ale mnie przeraza, ze najlepszym atarowskim grafikiem moze zaraz zostac osoba, ktora nigdy tego komputera nie widziala. Co za problem powiedziec jakiemus gosciowi ze sceny chocby Ami/PC - zrob grafe, ja to jednym kliknieciem zamienie na HIP i wygrasz kompoty. Jezeli taka osoba wygra conv compo na Atari - nie ma sprawy, ale jezeli bedzie to "Atari Gfx Compo" to cóś tu jest nie tak...
> > [o XLP blurach itd]
Dra> Rozumiem, ze nie bedac grafikiem, nie znasz tych mozliwosci w XLP. Ktos kto chce rysowac na Atari nie jest wiec tak strasznie pokrzywdzony...
Oki - jezeli sa wystarczajace (chocby jakosciowo porownywalne z PSP it.), to uzywaj XLP i nie bedzie tematu.
Dra> Obecnie prace z G2F wcale nie wygladaja na jakies brzydkie konwersje, a nie wszystkie byly robione na prawdziwym Atari.
Fakt, ten program umozliwia wiele (dlatego ciagle sie nad nim zastanawiam...).
Mac> [...] ale moze warto sie zasugerowac opnia mas (ankieta z topica Pikselizacja v$ Konwersja) [...]
A moge sie zasugerowac 8 odp. "Tak, regulamin Vaska jest dobry i niech obowiazuje w Ornecie" ;)???
Pet> 1. & 2. [z dosu i do dosu]
Inni juz odpowiedzieli - dodajac ten punkt zgadzam sie z wlascicielami hdd/sdx.
Pet> 3. Jedno intro może używać dodatkej pamięci a inne nie: A co to za różnica ?
No ja moge dodac ta mozliwosc i do 256B Intro. Po prostu nie wzialem pod uwage, ze ktos to bedzie w stanie wykorzystac. Jezeli twierdzisz, ze sie da - dodam!
Pet> Wiele razy podkolorowywałem Replayowi obrazki duszkami albo cyklowaniem.
Czyli w pewnym sensie byles wspolautorem tych grafik?
Pet> Albo ma swój własny composer/painter i nie ma ochoty go udostępniać ? Replay od bardzo dawna używał wersji mojego paintera, której nikt oprócz niego nie posiada.
Jezeli ktos nie ma ochoty udostepniac, to nie wiem, czy ja mam ochote supportowac taki program w kompo ;)
Pet> Wiadomo, żę to talent decyduje o miejscu w kompo a nie posiadane narzędzia.
Wiadomo, ze to kierowca decyduje o miejscu w wyscigu a nie posiadany samochod. :) Nie gniewaj sie za te zlosliwosc! :)
Pet> 5. Nielegalne rozkazy: Osobiście nigdy nie wykorzystałem nigdzie ale jeśli działa na normalnym Atari to ja bym się nie czepiał.
Zdaje sie, ze juz padlo [Swiety] - na niektorych Atarkach nie dzialaja.
Pet & Maly> [A propos loaderow i trzymania dosu w pamieci]
To, ze nie mozna miec wlasnych loaderow nie jest do konca prawda. Dos wczytuje czesc demka - init - wlaczamy na przerwaniach effy - rts do dosu = czyta sie dalszy ciag demka, a w tle dziala -> nawet w kilkuczesciowym demku to zadziala! Overminda tez by sie pewnie dalo tak zrobic :) [wiem, byloby mniej pamieci...]
Jezeli komus brakuje troche tego obszaru zajmowanego przez dos, to pomijajac, ze moze sobie jeden bank (pol?) na to poswiecic, to moze i sobie jakiegos swapa zrobic, prawda???
Nie sa to moze olsniewajace metody, ale najprostrze i wydaje mi sie, ze koderzy beda w stanie cos lepszego wymyslic!
Maly> osobiscie nie mam hdd i nie wiem co i jak sie z tym je wiec nie bede biegal do znajomego i sprawdzal czy dziala
Masz sio2pc, tomsa 360/720 czy cos innego? Wystarczy. [albo wlec do Lizarda]
Pet> Nie rozumiem dlaczego trzeba wyłączać komputer aby zrobić reboot komputera ? Jak ktoś nie ma Qmega albo innego softu/prztyczka co by to ułatwiało to czy nie lepiej było w regulaminie umieścić aby po resecie demo/intro robiło reboot zamiast kazać przechować prawie 8KB ?
Oczywiscie reboot bylby najlepszym wyjsciem, ale niestety SpartaDosX nie wystartuje po tym - wymaga wylacz/wlacz :( [tak mi sie wydaje - dawno nie odpalalem]