Niestety bez rozebrania komputera się nie obejdzie - ale to nietrudne.
Powoli, delikatnie rozmontuj komputer - w końcu zdemontuj klawiaturę.
Klawisze są umieszczone na płytce drukowanej podobnej jak w TIMEX 2048.
W egzemplarzach z którymi miłem do czynienia tak właśnie to wyglądało.
Klawiatura była firmy MITSUMI.
Jak już się uporasz z rozmontowaniem klawiatury to powinna zostać Tobie tylko wymieniona płytak drukowana z naniesionymi ścieżkami drukowanymi (u mnie była w kolorze zielonym)
Najpierw sprawdź, czy po bezpośrednim naciśnięciu miejsca klawisza na płytce jest efekt w postaci wyświetlania się odpowiedniego znaku lub funkcji przypisanej klawiszowi funkcyjnemu.
(tej próby dokonujesz oczywiście na włączony komputerze z podłączonym monitorem lub TV)
Jeśli klawisze (plytka drukowana klawiatury ) jest sprawna to można klawiaturę naprawić w sposób który opiszę niżej.
Z jak najcieńszego filcu (najlepiej 1mm) z warstwą jednostronnie przylepną wycinamy kwardaciki około 3x3mm lub kółka tej średnicy. (Ilość kwardacików równa ilości klawiszy)
Następnie przyczepiamy je do płytki drukowanej dokładnie w samym środku nacisku klawisza.
Pod klawiszami są przeźroczyste gumki, (może w niektórych egzemplarzach są czarne?) i to właśnie te gumki zbyt słabo dociskają do płytki drukowanej z naniesioną folią klawiatury.
Dając podkładkę z filcu powodujemy, że docisk do klawiszy staje się mcniejszy i ścieżki zaczynają przewodzić - klawiatura poprostu działa.
Uwaga :Ważne jest by zastosować maksymalnie cienki filc (bowiem jeśli będzie on za gruby to klawisz zostanie po skręceniu klawiatury naciśnięty na stałe!)
Oczywiście można zastosować inny materiał zamiast filcu z taśmą jednostronnie przylepną, ja jednak taki akurat miałem "pod ręką".