@Eskalator - jak tak w sumie patrzę na to co piszesz to jest w tym prawda - wiele kupujących i sprzedających nie wychyla się nic poza Allegro i ceny są jakie są. Jednak do tego dochodzą trochę inne czynniki. Kupujący się boją zaryzykować zakupów np w USA, UK czy tam DE bo jak się okaże że sprzedający nieuczciwy to nie wiedzą co dalej, bo np źle puścili pieniądze itp.
Allegro niby ma ochronę do jakiejś tam kwoty, na ebay poprzez paypal też niby jest.
Jest to trochę strach i niewiedza, sam na początku nie bardzo wiedziałem jak się za to zabrać ale jak się udało to już potem z górki - na dodatek w UK miałem tańsze przesyłki bo do UK (znajomy tam mieszkał i pomógł mi z kilkoma przesyłkami - jak wracał do PL to je poprostu przywoził).
Nie miałem styczności z oszustami z zagranicy a kupowałem za w sumie niemałe pieniądze - wystarczy zachować zdrowy rozsądek i dobrze zinwigilować sprzedawce - mam kilku takich na ebay, z którymi nie miałem nigdy problemu.
Wiele osób nie ma karty kredytowej i tutaj pojawia się kłopot (ja już staram się nie pomagać nikomu w zakupach w sieci - tzn nie robić za nich zakupów, nie miałem nigdy problemów ale znam osoby którzy pomagali i później psuły im się relacje - dlatego lepiej powiedzieć nie i mieć spokój, a jak miałbym pomóc to chciałbym coś z tego mieć bo często nawet dziękuje się nie słyszy).
Nie raz się słyszy: "nie mam konta na ebay czy tam allegro", "nie mam karty kredytowej" itp. Konto na ebay czy tam allegro zakłada się w 5 min, karta kredytowa to nie problem - można taką zdobyć przedpłacaną - chyba prawie każdy bank posiada takie w swojej ofercie. I każdy może kupić sobie sam co potrzebuje. Jak się pomaga to często później jak sobie ktoś coś wybierze i nie spełnia jego oczekiwań to później przepychanka rzeczywisty kupujący - pośrednik (czyli pomagający) - sprzedawca i się relacje psują ip bo dużo czasu się traci na rozwiązanie takiej kwestii.
Zresztą jak ebay wchodził to wielu krzyczało że allegro zaraz pójdzie na dno, ebay go zmiażdży, że zaraz konta poprzenoszą i będzie super. Wielu z krzykaczy nawet nigdy nie zajrzało na ebay i korzysta z allegro do dziś.
Myślę, że tutaj mentalność społeczeństwa robi swoje, przyzwyczajamy się do jednego i ciężko później to zmienić. ebay jest jaki jest, kiedyś był troszkę bardziej wygodny dla mnie ale i tak korzysta się z niego rewelacyjnie.
Nieraz kupiłem coś z USA czy UK i 2 szt nowe z przesyłką wychodziły 3-4 razy taniej niż u nas 1szt używana, bez boxa - w przypadku gdy kupowałem starsze gry na PC itp.
Dlatego wartość przedmiotu to jedno - nie pojawiają się niektóre rzeczy zbyt często ale i świadomość, mentalność i najważniejsze chęci do zmian są przeszkodą.