Byłem kiedyś Commodorowcem ! niach niach :D

do rzeczy.... dostalem 130XE + XCA12 od kolegi na urodziny

XCA12 ma już jakąś przeróbkę (ta z podłączeniem do 2 portu JOY)

Wykonałem przeróbkę XCA12, żeby można było wgrywać WAV z innych źródeł (lutownica i te sprawy nie jest mi obce od 6 roku życia)

przy każdej próbie wgrania gry zgodnie z instrukcją Atarynka wpada w Self Test (to samo miałem przed przeróbką przy próbie wgrania z kasetki)

co robię nie tak ?

wciskam Start+Option, załączam POWER, odpalam Play (dźwięk się po lesie niesie), wciskam spację czy cokolwiek.. a i tak wchodzi w selftest

przemaglowałem trochę tematów "jak wgrywać gry na Atari" ale jakoś mi to nie wychodzi :(

some help ?

2

w Self Test wchodzi jak masz błąd ładowania. Przedtem zapewne wywala BOOT ERROR. Poza tym, z opisu wynika że masz przeróbkę magnetofonu na Turbo. Masz kartridż do Turbo?

Arguing with an engineer is a lot like wrestling in the mud with a pig, after a couple of hours you realize the pig likes it...

3

Nie mam kartridża, a w selftest wchodzi nawet jak nic nie zdążę włączyć ... jest "prrrrrrrrrrrrrrrrr" i ekran Selftest

4

A na pewno działa Ci klawisz Start? Wciśnij sam Start, przytrzymaj i włącz komputer.

Arguing with an engineer is a lot like wrestling in the mud with a pig, after a couple of hours you realize the pig likes it...

5

W takim razie sprobuj sprawdzic czy dzialaja klawisze Option i Start. W self-test wybierz Keyboard i sprawdz.
Z drugiej strony troche dziwne, ze skoro slyszysz "prrrr" to sylyszysz takze dzwiek z magnetofonu. Moze rozwaliles magnet lutownica :)
Druga rzecz. Masz przerobiony magnetofon, wiec sprawdz stan przelacznika (dobudowanego) w magnetofonie (nie w kazdej przerobce jest dostepny). Byc moze magnetofon jest ustawiony w tryb turbo.
Dodatkowe info - jak wczytujesz w normalu to nie wtykaj kabla wyprowadzonego  z magnetofonu w port joysticka.

6

Działa...w selftescie startem skikam po menu

7

ok... pierwsze nieporozumienie... ktos pozamienial klawisze na atarynce ! teraz popatrzylem na obrazek i Start, Select, Reset, Options sa w zupelnie innych miejscach niz ja mialem !

8

i wszystko wywala Boot Error ... :(

9

Czy po wlaczeniu, bez jednoczesnego wciskania klawiszy funkcyjnych (start, option), wchodzi do basica czy zawsze do self-testu?

10 Ostatnio edytowany przez grzeniu (2011-12-29 21:57:26)

@ExciterELB: Opisz dokładnie swoją przeróbkę do wgrywania z wav. Może poziom sygnału jest za niski ?
Czy wgrywałeś programy z kaset przed przeróbką ?

STYMulator JIL ST YM2149 mjuz:k @ gnu/linux
SIUP (SIo2Usb2Pc) - SIO2PC USB Edition
PIN ready logo
3M / InD: ... na kasetach były zabezpieczenia w postaci tzw. "mikropierdnięcie" ...

11

OK.. chyba wiem w czym problem... wcześniej próbowałem wgrać gry zdaje się do jakiegoś TURBO (pliki miały góra 2 min długości w WAV) ... w tej chwili przerobiłem jakąś grę w CAS2WAV .. plik ma ok 10 min i się wgrywa :) pojawił się napis Loading i nazwa gry a teraz miga wesoło ekran w kolorach z nazwą gry wielkimi literami :)

12

No pytałem, czy masz kartridż..... Bo sądząc po opisie gry były w turbo.

13

generalnie w magneciaku jest jakaś przeróbka... ale nie wiem czy ona wymaga też katridża ? bo tego w komplecie nie dostałem :/

14

Jeśli jest przeróbka, to znaczy, że kasety które z nim dostałeś pewnie są w turbo. I wtedy kartridż jest wymagany.

15

no to będę musiał sobie zbudować :/ tylko problem w tym, że w starej płycie od 486 mam 27C512 a do katra potrzebny jest mniejszy EEPROM i nie wiem czy ten też może być czy muszę kupować na alledrogo.... narazie z braku JOY'a przerobiłem pada USB na pada do Atari :D i wycinam w Boulder Dash :D

16

-->Duddie, można się przy wczytywaniu gierek w turbo obejść bez karta - tyle że to o masochizm się ociera ;)

wszystkie trzy strony świata

17

Lt_Bri napisał/a:

-->Duddie, można się przy wczytywaniu gierek w turbo obejść bez karta - tyle że to o masochizm się ociera ;)

przybliż temat lub zapodaj linka :)

18

W części turb była możliwość wgrania z kasety tego co na karcie siedziało (inna sprawa że takie rozwiązanie pod znakiem zapytania stawiało sam sens stosowania turbo).

wszystkie trzy strony świata

19 Ostatnio edytowany przez pawel (2011-12-30 23:11:26)

@ExciterELB powiedz jaką kostkę szukasz a taką znajdę w swoich zasobach :)

Chociaż ja na twoim miejscu to bym zbudował SIO2PC - koszt niewielki a użyteczność o wiele większa niż magnetofonu, no chyba że preferujesz old style feel & look ale to te wavy psują już trochę zabawę ;)

20

pawel napisał/a:

@ExciterELB powiedz jaką kostkę szukasz a taką znajdę w swoich zasobach :)

Chociaż ja na twoim miejscu to bym zbudował SIO2PC - koszt niewielki a użyteczność o wiele większa niż magnetofonu, no chyba że preferujesz old style feel & look ale to te wavy psują już trochę zabawę ;)

SIO2SD mam w planach, muszę tylko kupić folię i kumpel wytrawi mi płytkę (do TURBO też) :)

Wydaje mi się, że śmiało można użyć 27C512 ... muszę tylko wygooglać datasheet obydwu i sprawdzić czy ilość nóżek i wyjścia się zgadzają

narazie gry nagrane na kasetkę nie chcą się wgrywać .. pewnie muszę pokombinować z poziomem zapisu na decku

21

Miałem na myśli SIO2PC - zbudujesz bez płytki, części to koszt nie więcej niż 10zł (tak na oko) i złożysz spokojnie na pająka - jedynie musisz posiadać port COM z czym może być problem w laptopach i nowszych PC.

Ja muszę zamówić złącze SD do SIO2SD, niestety moje nie pasuje a płytkę mam, kupiłem ostatnio od Duddie - zapytaj, może jeszcze posiada.

22

bez COM'a nie robota ;) (i LPT też) oba zawsze obowiązkowo posiadam :)