1

Witam,
juz dluzej czytam to forum i 2 miesiace temu postanowilem zamowic SIDE i kupic znowu Atari.
SIDE to jest to, szkoda ze 25 lat temu takiego cacka nie bylo. Zaxon i Candle: jeszcze raz dzieki za ten wspanialy sprzet.
Moj sprzet: Atari 800 xe z 320 kb, magnet i Sio2PC.
Teraz kilka pytan:
Chcialem zrobic aktualizacje SIDE, zeby kolejnosc gier byla logiczna.
Jak to najprosciej zrobic?
SIDE uzywalem juz w trybie SpartaDos, partycja juz jesz, ale co dalej? (Do SIDE uzywalem tylko magnetu)

Niektore gry na SIDE nie chodza, n.p. MouseTrap, idzie cos z tym zrobic?

Jak przegrac najlatwiej cale dyski ATR na SIDE?

Ladowanie gier (xex) idzie teraz bardzo szybko, co trwa to jest rozpakowywanie. Jest mozliwosc rozpakowac tych plikow i zapisania ich na dysk? Najlepiej jakims batch bo mam chyba 1000 gier :-) Na Amidze bylo xpk co takiego cos umialo.

Sorry za brak polskich znaczkow, ale mam tu niemiecka klawiature.
Z gory wielkie dzieki.
Damian

2

side nie obsługuje Atr-ów niestety....

3

Czesc,
Narazie nie ma jeszcze gotowego wsadu do SIDE z nowym loaderem. Trzeba do Candle'a sie ladnie usmiechac :) :) :) :)

Co do Sparty: nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Mysle, ze powinienes zaczac od tego: http://sdx.atari8.info/sdx_files/4.45/s … manual.pdf, a potem zadawaj pytania.

Nie sprawdzalem MouseTrap, ale probowales rozne wersje tej gry? Czy ta wersja chodzi Ci pod emulatorem albo przez SIO2PC/USB? Najprawdopodobniej przyczyna jest to, ze wczytuje sie w miejsce gdzie jest loader.

Przegrywanie ATR: narazie nie ma jeszcze mozliwosci bootowania ATRow z SIDE. Mozliwe jest stworzenie partycji APT o rozmiarze i wielkosci sektorow odpowiadajacej dyskietce i skopiowanie zawartosci uzywajac jakiegos kopiera sektorowego. Ale IMHO to malo fajne.

Nie ma mozliwosci rozpakowana gier do postaci oryginalnej. Chyba tylko Super Packer taka opcje posiada, ale gier, ktore sa nim spakowane jest niewiele.

4

Sprawdź inne wersje tak jak @lewiS napisał. U mnie różnie bywało ale zawsze się znalazła wersja która działa - np. z River Raid miałem sporo problemów.

5 Ostatnio edytowany przez Damian (2011-12-30 23:46:03)

Czesc,
dzieki za szybkie odpowiedzi.
MouseTrap na emulatorze chodzi, na SIDE 3 wersje probowalem, ale nie szlo.
Ta instrukcja do Sparty jest oczywiscie super, nie wiem tylko kiedy zdoze to przeczytac :-).
O tych ATRach to myslalem tak zeby pojedyncze pliki z tych dyskietek na SIDE zkopiowac i potem ze Sparty wybierac.
Ale najlepiej zeby to jakos pod PCe poszlo, bo transmisja przez SIO2PC troche powolna i u mnie troche wadliwa.
Pozdrawiam
Damian

6

@Damian instrukcje zdążysz powoli - jak miałeś styczność z DOS z PC to wiele rzeczy jest jasne na starcie i nawet nie trzeba się dokładnie zagłębiać. Ja w jeden wieczór przerobiłem ponad połowę instrukcji.

Co do twoich polskich znaków - zainstaluj je! na każdym systemie można zainstalować polską klawiaturę (wiem bo mam Win7 w wersji EN i PL i na obu mam klawiatury PL) - instalacja to z 1-2 minuty a będzie się lepiej czytać - między klawiaturami można się przełączać przecież.

7

Na moim SIDE dziala ta wersja Mouse Trap: http://www.atarionline.pl/arch/M/Mouse% … 8v4%29.xex

8

@LewiS: dzieki, ta wersja też u mnie chodzi.
Musze zuaktualizowac katalog moich gier :-)

@Pawel: Polskie literki są :-)